01 / 05 / 2024

Kat irtifaklı tapuda emlak vergisi!

Kat irtifaklı tapuda emlak vergisi!

Kat irtifaklı tapuda emlak vergisi ödenir mi? Kat irtifaklı tapuda emlak vergisi mükellefiyeti ne zaman başlar? İşte 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında yer alan esaslar...



Kat irtifaklı tapuda emlak vergisi!

Kat mülkiyeti tapusundan farklı olan kat irtifakı tapusu; inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerindeki bağımsız bölüm hissesine düşen arsa tapusu anlamına geliyor.

  

Bir diğer ifade ile kat irtifakı, inşaatı henüz başlamamış ya da inşaat halindeki ev için, müteahhit ile evi satın alan arasında yapılan karşılıklı bir anlaşma oluyor. 


Yapının tamamlanmasından sonra iskan belgesi alınıyor. İskan belgesi alınan yapılardaki kat irtifakı tapuları kat mülkiyetine dönüştürülebiliyor. Peki bu süreçte emlak vergisi ödenir mi? Kat irtifaklı tapuda emlak vergisi ödenmesi ile ilgili yasal esaslar nelerdir?


Kat irtifakı emlak vergisi..

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince bina vergisini, binanın malikinin, varsa intifa hakkı sahibinin, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenlerin ödemesi gerekiyor.


Bununla birlikte, bina vergisi mükellefiyetinin başlangıç tarihi bazı durumlara göre değişkenlik gösteriyor.


Örneğin; bina vergisi mükellefiyeti yapı kullanma izin belgesinin alınıp yapının kullanılmaya başlandığı tarihi takip eden bütçe yılından itibaren başlarken; iskan belgesinin alınmasından önce kullanılmaya başlanıldığı durumlarda kullanılmaya başlanıldığı tarihi takip eden bütçe yılından itibaren mükellefiyet başlamış oluyor.


Buna göre kat irtifaklı tapu alınan gayrimenkulün bina olarak kullanılmaya başlanması halinde, kat mülkiyetine geçilip geçilmediğine bakılmaksızın, kullanılmaya başlandığı tarihi takip eden bütçe yılı itibarıyla bina vergisine tabi tutuluyor.



Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön