16 / 11 / 2024

Kat karşılığı inşaat yapılabilecek taşınmazlar nelerdir?

Kat karşılığı inşaat yapılabilecek taşınmazlar nelerdir?

25895 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Emlak Genel Tebliği hükümlerine göre Kat karşılığı inşaat yapılabilecek taşınmazlar nelerdir? İşte mülkiyeti Hazineye ait olup kat karşılığı inşaata verilen mallar...




Kat karşılığı inşaat yapılabilecek taşınmazlar nelerdir?

3 Ağustos 2005 tarihinde 25895 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Emlak Genel Tebliği Sıra No: 298 hükümlerine göre kat karşılığı inşaat yapılabilecek taşınmazlar şu şekilde sıralanıyor:


Mülkiyeti Hazineye ait olup;

-İmar planı içerisinde yer alan arsalar,

-Mevzii imar planı düzenlenerek arsa vasfını kazanabilecek araziler,

-Üzerindeki bina çok eski olduğundan yıkılmasında Hazine yararı olan yerler,

Kat karşılığı inşaata verilmek amacıyla değerlendirilebilecektir.


I- BELİRLENEN TAŞINMAZLAR HAKKINDA BİLGİLER

Hazine adına tescilli taşınmazlardan, kat karşılığı inşaat yoluyla değerlendirilecek arsalar için ekte yer alan “Kat Karşılığı İnşaata Konu Edilecek Taşınmaz Mal Bilgi Formu” tanzim edilir.


Diğer yandan, taşınmazın bulunduğu yörede kat karşılığı inşaata verilme yüzde oranları ile elde edilecek konut, işyeri vs. değerlerinin toplamının, kat karşılığı inşaata verilecek arsanın rayiç bedelinin, inşaat süresi ve Devletin borçlanma faiz oranı dikkate alınmak suretiyle hesaplanması sonucu oluşacak değerden yüksek olması halinde, taşınmazın kat karşılığı inşaata elverişli olup olmadığı, üzerinde bina varsa yıkılıp yıkılmayacağı, tahsisli ise tahsisin kaldırılmasında yarar olup olmadığı hususları da açıklanmak suretiyle idarenin görüşünü içeren bir yazı ile durum Bakanlığa bildirilir ve ihaleye çıkarılmak üzere izin istenir.

Bakanlık tarafından, kat karşılığı inşaat yapılmasına izin verilen arsalar, defterdarlıkça (bağlı ilçeler dahil) 2886 sayılı Devlet İhale Kanunundaki usullere uygun olarak ilan edilir. Ancak, isteklilerin gerekli hazırlığı yapmalarına imkân sağlamak amacıyla, ilk ilanın ihale gününden en az 30 gün önce yapılmasına özen gösterilir.


II- HİSSELİ TAŞINMAZLARLA İLGİLİ ESASLAR

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunun 692’inci maddesinin birinci fıkrasında;“Paylı malın özgülendiği amacın değiştirilmesi, korumanın veya olağan şekilde kullanmanın gerekli kıldığı ölçüyü aşan yapı işlerine girişilmesi veya paylı malın tamamı üzerinde tasarruf işlemlerinin yapılması, oybirliğiyle aksi kararlaştırılmış olmadıkça, bütün paydaşların kabulüne bağlıdır.”


Hükmü yer aldığından, Hazine paylı taşınmazlarda tek başına karar alamayacağından, inşaat gibi önemli tasarruflar için anılan hüküm uyarınca paydaşların kabulü şarttır. Bu durumda paylı taşınmazlar aşağıdaki yöntemlerden biri uygulanmak suretiyle kat karşılığı inşaata konu olabilirler. 


Taşınmazların hisseli olması halinde öncelikle rızaî taksim yolu aranacak, bu mümkün olmadığı takdirde satışı veya kat karşılığı inşaat yaptırmak suretiyle değerlendirilmesi düşünülecektir.


1. Hissedarların, bütün işlemlerin Hazinece yürütülmesi ve inşa ettirilecek yapıda kendilerine hisseleri oranında bağımsız bölüm verilmesini istemeleri hali.

Bu usulde yapılacak işlemlerin tamamı Hazineye ait taşınmazlardaki gibi olacaktır. Ancak Hazine ile hissedarlar arsa karşılığı alınacak bağımsız bölümlerin aralarında nasıl paylaşılacağını bir protokol ile defterdarlıklar belirleyecek olup, Bakanlık onayı aranılacaktır.


2. Hissedarların kat karşılığı inşaatı bizzat kendilerinin yapmak istemeleri hali.

Bu halde hissedarların verdiği teklif değerlendirilerek Bakanlık onayı aranılacaktır.


3. Diğer hissedarların Hazinenin bilgisi dışında üçüncü şahıslarla kat karşılığı inşaat yaptırmak amacıyla bir ön anlaşma yapmaları halinde, Hazine hissesine karşılık verilecek değerler diğer hissedarlara tanınan haklardan aşağı olmamak üzere anlaşmaya muvafakat edilir.


Milli Emlak Genel Tebliği Sıra No: 298!


Geri Dön