Genel

Kat maliki yönetici olarak atanmak zorunda değil!

Tamer Heper, Posta Gazetesi'nde ' Yeterince yapmışsınız ' başlıklı yazıyı kaleme aldı. Heper köşe yasında yönetici olmak isteyen okurun ne yapması gerektiğini anlatarak okuyucularını konu ile ilgili bilgilendiriyor...

Soru: 10 bağımsız bölümlü bir binada 2005 yılında daire aldım ve 2006 yılında yönetici seçildim. Sonra da öyle gitti. Yani bugüne kadar yöneticiyim. Ancak benden başka kimse yöneticilik yapmak istemiyor ama ben de yoruldum. Bunun bir çözümü yok mu Ben buna mahkum muyum   Z. M.

Cevap: Hayır mahkum değilsiniz, yöneticilik yapmak mecburi değildir. Sekiz bağımsız bölümlü binalarda yönetici şarttır ama sizin sonsuza kadar yönetici kalmanız şartı yoktur. Üstelik de yönetici olmak istemeyen biri zorla yönetici yapılamaz. Hiç kimse istemezse ne olur şžöyle olur: Kat maliklerini toplantıya yönetici çağırabilir. Siz yönetici sıfatınızla kat maliklerini toplantıya çağıracaksınız. Gündem maddenizde yönetici seçimi olacak, ancak çoğunlukla birinci toplantıda toplantı nisabı yine sağlanamayacak (mektubunuzda toplantıya da gelen olmadığını yazmışsınız) derken iş ikinci toplantıya kalacak. İkinci toplantıda da yönetici seçimi için nisap sayı ve arsa payı çoğunluğudur. Bu dahi sağlanamayınca siz bulunduğunuz yerdeki sulh hukuk hakimine başvurup yönetici tayinini isteyeceksiniz. Öyle zor bir şey değil. Bu durumda hakim size yönetici tayin edecek, bir de ücret verecek, binadaki kat malikleri de bu ücreti ödeyecek. Belki ücreti gören ilk fırsatta yönetici olmak ister. Ancak hakim mutlaka kat maliklerinden birini yönetici atamak zorunda değildir, yönetici dışandan biri de olabilir.
Posta/Tamer Heper