Emlak Terimleri

Kat mülkiyeti işlemleri!

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına, kat mülkiyeti deniyor. Peki tapuda kat mülkiyeti nasıl kurulur? İşte kat mülkiyeti işlemleri...

Kat mülkiyeti işlemleri!

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına, kat mülkiyeti deniyor. Kat mülkiyeti, arsa payı ve anagayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyet olarak ifade ediliyor.


Kat mülkiyeti ve kat irtifakı, bu mülkiyete konu olan anagayrimenkulün bağımsız bölümlerinden her birinin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile oranlı olarak projesinde tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kuruluyor. 


Anagayrimenkulün tümünün mülkiyeti kat mülkiyetine çevrilmeden o gayrimenkulün yalnız bir veya birkaç bölümü üzerinde kat mülkiyeti kurulamıyor.


Arsa paylarının bağımsız bölümlerin payları ile oranlı olarak tahsis edilmediği hallerde, her kat maliki veya kat irtifakı sahibi, arsa paylarının yeniden düzenlenmesi için mahkemeye başvurabiliyor. 


Bağımsız bölümlerden her birine bu fıkra uyarınca tahsis edilen arsa payı, o bölümlerin değerinde sonradan meydana gelen çoğalma veya azalma sebebiyle değiştirilemiyor. Peki kat mülkiyeti nasıl tesis edilir?


Kat mülkiyeti işlemleri:

- Dilekçe ile birlikte gerekli belgelerin alınması

- Belgelerin eksiksiz olması halinde binanın iskan belgesinin kontrol edilmesi

- Ruhsat eki mimari projeler ile kat mülkiyeti projelerinin incelenmesi

- Problem olmaması halinde harcın hesaplarak vatandaşın ödeme için gelir birimine gönderilmesi

- Dekont alınması halinde kat mülkiyeti projelerinin onaylanarak bir nüshasının resmi yazı ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne gönderilmesi

-Tapu dairesinde mülkiyet tapusunun alınması


Kat irtifakı işlemleri!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com