27 / 12 / 2024

Kat Mülkiyeti Kanunu eklenti!

Kat Mülkiyeti Kanunu eklenti!

Eklenti alanları ile ilgili yasal hükümler, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında değerlendiriliyor. Kanuna göre mimari projelerde bağımsız bölümlerin eklenti alanlarının da ayrıca belirtilmesi gerekiyor. İşte Kat Mülkiyeti Kanunu eklenti hükümleri...



Kat Mülkiyeti Kanunu eklenti!

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında "eklenti alanları"na ilişkin hükümlere yer veriliyor. Kanununa göre eklenti şu şekilde tanımlanıyor: Eklenti, bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan yerlerdir.


Kanunda bütünleyici parça olan eklentiler ile ilgili esaslar şu şekilde açıklanıyor:


Bağımsız Bölümlerle Eklentiler ve Ortak Yerler 

Madde 6 –  Bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan kömürlük, su deposu, garaj, elektrik, hava gazı veya su saati yuvaları, tuvalet gibi eklentiler, ait olduğu bağımsız bölümün bütünleyici parçası sayılır ve o bölümün maliki, eklentilerin de tek başına maliki olur.


Eklentiler kat mülkiyeti kütüğünün (Beyanlar) hanesine kaydedilir ve bunlardan ana yapının oturduğu zeminin dışında kalanlar kadastro planında veya tapu haritasında ayrıca gösterilir.


Bağımsız bölüm üzerinde kat mülkiyetiyle ve diğer kat maliklerinin haklarıyla bağdaşması mümkün olmayan irtifaklar kurulamaz.


Bağımsız bölümlerin başkasına devri, kayıtlanması veya kiralanması halinde, eklentiler ve ortak yerler de kendiliğinden devredilmiş, kayıtlanmış vaya kiralanmış olur.



Kat mülkiyeti ve kat irtifakı kurulacak olan bağımsız bölümlerde tapu idaresine verilecek belgeler arasında yer alan mimari projede "eklenti" olan kısımların da "eklenti" olarak belirtilmesi gerekiyor. Bu konu ile ilgili yasal hükümler şu şekilde sıralanıyor:


Kat mülkiyetinin kurulması: 

I - İstem ve belgeler: 

Madde 12 – (Değişik: 14/11/2007-5711/5 md.) 

Kat mülkiyetinin kurulması için, anagayrimenkulün kat mülkiyetine çevrilmesi hususunda o gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşlarının aşağıda yazılı belgeler ile birlikte tapu idaresinde istemde bulunması gerekir: 

 

a) Anagayrimenkulde, yapı veya yapıların dış cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle oranlı arsa payları, kat, daire, iş bürosu gibi nevi ile bunların birden başlayıp sırayla giden numarası ve bağımsız bölümlerin yapı 

inşaat alanı da açıkça gösterilmek suretiyle, proje müellifi mimar tarafından yapılan ve anagayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanan, yetkili kamu kurum ve kuruluşlarınca onaylanan mimarî proje ile yapı kullanma izin belgesi. 

...


Kat irtifakının kurulması: 

Madde 14 – (Değişik birinci fıkra: 23/6/2009-5912/3 md.) Henüz yapı yapılmamış veya yapısı tamamlanmamış bir arsa üzerinde kat irtifakının kurulması ve tapu siciline tescil edilmesi için o arsanın malikinin veya bütün paydaşlarının buna ait istem ile birlikte 12 nci maddenin 

(a) bendine uygun olarak düzenlenen proje ile (b) bendindeki yönetim plânını tapu idaresine vermeleri lazımdır. Kat mülkiyetine geçişte ayrıca yönetim plânı istenmez. 


Bir arsa üzerinde kat irtifakları ancak sözleşmede veya dilekçede her kat irtifakının ilgili bulunduğu bağımsız bölüme tahsisi istenen arsa payı, arsanın kayıtlı olduğu kütüğün (Beyanlar) hanesinde belirtilmek suretiyle kurulur ve yapının, verilen projeye göre tamamlanmasından sonra kat mülkiyetine konu olacak bağımsız bölümlerinin numarası ve bu bölümlere bağlı eklentiler kütüğün beyanlar hanesinde belirtilir. 



Tapuda eklenti nedir?
Hukukta eklenti nedir?
Hangi alanlar eklenti kapsamına giriyor?




Geri Dön