23 / 12 / 2024

Kat mülkiyeti nasıl kurulur 2020?

Kat mülkiyeti nasıl kurulur 2020?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Binamızda 12 daire var. Hisseli şahsi tapu almak istiyoruz ama 5 kişi kabul ediyor diğerleri kabul etmiyor. Bunun için ne yapmak lazım?' sorusunu yanıtladı.



 

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Binamızda 12 daire var. Hisseli şahsi tapu almak istiyoruz ama 5 kişi kabul ediyor diğerleri kabul etmiyor. Bunun için ne yapmak lazım?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kat mülkiyeti nasıl kurulur 2020?


Binamızda 12 daire var. Hisseli şahsi tapu almak istiyoruz ama 5 kişi kabul ediyor diğerleri kabul etmiyor. Bunun için ne yapmak lazım? Ç.A.

Konu sadece okuyucumun problemi değil, pek çok binada var. Bunlar için zaman zaman aflar çıkarılır ve vatandaşın birtakım haklar elde etmesi sağlanır. Bunların sonuncusu 31 Aralık 2017’den önce ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için getirilen imar barışıydı. Buna başvuru durumunda ‘yapı kayıt belgesi’ alınır, sonrasında kat mülkiyetine geçmek için ikinci bir para ödenerek iskan izni aranmadan kat mülkiyetine geçme imkanına sahip olunurdu.

Ancak bunun için belli bir tarihe kadar başvurmak gerekiyordu. Yasada bu tarih 31.12.2018’ken imar barışı uygulamasına son başvuru tarihi daha sonra Cumhurbaşkanlığı kararıyla 31 Haziran 2019’a kadar uzatılmıştı. Şimdi okuyucum için bu başvuru imkanı kalmadığına göre onların binasında durum ne olacak? Çözüm yolunun tam anlamı ile bittiğini söyleyemem ama bayağı zora girdi.

****

Bir binaya ortak olanlar bu yeri ortaklık hükümlerine göre kullanır. Bu tamam ama 12 daireli bir binada herkesin oturduğu dairenin 12 kişiye ait olması istenmeyen bir durumdur, zira ortaklık bunu gerektirir. Ancak herkes kendi dairesine sahip olmak ister, bunun için binada kat mülkiyetinin kurulması şarttır. Bu, bir dava ile mümkündür. Ortaklardan biri ‘kat mülkiyeti tesisi suretiyle ortaklığın giderilmesi’ talebiyle dava açar.

Mahkemece önce iskan iznine bakılır. Şayet iskan izni varsa dairelerin kimlere nasıl taksim edileceğini bilirkişi marifeti ile tespit ettirir.

Çoğunlukla kural herkesin işgal ettiği dairenin o kişiye tahsisidir. Sonrasında yönetim planı yapılması için taraflara süre verir. Yönetim planı yapıldıktan sonra kat mülkiyeti tesisine karar verilebilir. Şayet elde iskan izni yoksa binanın iskan izni alması için diğer işlemlere ara verilir. İskan izni alınamayacak hallerde ise kat mülkiyeti tesis olunamaz. Bir not: Bazı kesimlerde yanlış anlaşılan bir husus var.

Mahkeme kararı ile kat irtifakı kurulamaz. Ancak yukarıdaki şartlar taşınıyorsa mahkeme kararı ile kat mülkiyeti kurulabilir.


Geri Dön