27 / 04 / 2024

Kat mülkiyetine geçiş 'kolay' olacak

Kat mülkiyetine geçiş 'kolay' olacak

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişin, başvuru üzerine idarece kendiliğinden yapılmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda kabul edildi



Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, tasarıyı sunarken, kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için önceden apartmanda oturan herkesin tapu dairesine gitmesi gerekirken, şimdi buna gerek olmadığını söyledi. 
 
Tasarıya göre, kat irtifakı tesis edilmeksizin, doğrudan kat mülkiyeti kurulmasında istenilen belgelerden "noter tasdikli liste'' şartı kaldırılıyor, onun yerine ''kat, daire, iş bürosu gibi nevi ile bunların birden başlayıp sırayla giden numarası'' eklenerek, bu bilgilerin mimari proje ile yapı kullanma izin belgesinde yer alması öngörülüyor. Kat mülkiyetine geçişte, birden çok yapılardaki yerleşimleri gösteren vaziyet planı istenmeyecek. Kat mülkiyetine geçişte, ayrıca yönetim planı istenmeyecek. Tasarı, 2009 Kasım ayı sonuna kadar kat mülkiyetine geçmeyenlere 1000 TL idari para cezası verilmesini düzenleyen yasa hükmünü de ortadan kaldırıyor.

ZAMAN

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kat mülkiyeti komisyondan geçti      
KAT irtifakından kat mülkiyetine geçişin başvuru üzerine idarece kendiliğinden yapılmasını düzenleyen tasarı dün TBMM Bayındırlık ve İmar Komisyonu'nda kabul edildi.

Tatilden önce Meclis Genel Kurulu'ndan çıkarılması planlanan tasarıya göre, kat irtifakı tesis edilmeksizin, doğrudan kat mülkiyeti kurulmasında istenilen belgelerden noter tasdikli liste şartı kaldırılıyor. Kat mülkiyetine geçişte, birden çok yapılardaki yerleşimleri gösteren vaziyet planı istenmeyecek. Bir arsa üzerinde kat irtifakının kurulması ve tapu siciline tescil edilmesi için o arsanın malikinin veya bütün paydaşlarının düzenlenen projeyi ve yönetim planını tapu idaresine vermeleri gerekecek. Kat mülkiyetine geçişte, yönetim planı da istenmeyecek. Kasım sonuna kadar kat mülkiyetine geçmeyenlere bin lira idari para cezası verilmesi hükmü de kaldırılıyor.
Hürriyet

Kat mülkiyeti yasalaşma yolunda

Kat irtifakını 28 Kasım'a kadar kat mülkiyetine dönüştürmeyenleri, bin lira para cezasından kurtaracak tasarı, TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda kabul edildi. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'yla kat irtifakından kat mülkiyetine geçişin, kanunda gösterilen şartlar uyarınca kat irtifakına sahip ortak maliklerin talebine bağlı olmaksızın ilgili idare tarafından yapılması amaçlanıyor.

Takvim


Kat mülkiyetinde ceza kalktı, bürokrasi azaltıldı

Kat irtifakını 28 Kasım'a kadar kat mülkiyetine dönüştürmeyenleri 1000 lira para cezasından kurtaracak tasarı, TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda kabul edildi. Kanunun yürürlüğe girmesinden önce, kat irtifakı kurulmuş ve iskânı alınmış yapılarda, kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu ile kat mülkiyetine kendiliğinden geçilecek. Vatandaşa yüklenen mali külfet ve bürokrasinin azaltılması için, talep edilen belgeler de de değişiklik getiriliyor.

Sabah


Geri Dön