30 / 04 / 2024

Kat mülkiyetine nasıl geçilir

Kat mülkiyetine nasıl geçilir

Tamer Heper, Posta Gazetesi'ndeki bugünkü yazısında ' Galiba durum çok fena değil ' başlıklı yazıyı kaleme aldı. Heper, yazısında okuyucunun kat mülkiyetine nasıl geçebilirim sorusunu yanıtlayarak okuyucularını bilgilendiriyor...



Soru: Arsa tapulu bir binada oturuyorum. Bina 200 metrekare arsa üzerinde, katların hisseleri belli. Benim de elimdeki tapuda hissem belirlenmiş. Ancak kat mülkiyetine geçemiyoruz, çünkü balkonlar içeri alınmış. Hayatımda alabileceğim tek daire bu. Bu durumdan nasıl kurtulur da kat mülkiyetine geçeriz   E.M.

Cevap: Sizin durumunuzun ne olduğunu tam olarak anlayıp anlatabilmek için tapunuzun görülmesi şart. çünkü anlattıklarınızdan iki ihtimal çıkıyor. Birincisi arsadan hisse alarak bütün binada arsa payı oranında malik olmak. Bu hiç tavsiye edilen bir durum değildir. Zira hiç kimsenin dairesi müstakil, kendine ait değildir. Herkes herkesin dairesine ortaktır ki hiç istenmeyen bir durumdur. Bu halde ne yaparsınız Ancak binadaki projeye aykırılıkları giderir, iskan izni talep eder, iskan iznini alır, kat mülkiyetine geçersiniz. Kurtuluşun tek yolu bu. İkinci ihtimal, ki anlattıklarınızdan sanki bana bu durum ağırlıklı gibi geliyor, sizin elinizdeki tapu kat irtifak tapusu. çünkü kat irtifak tapusunda, cinsi hanesinde arsa yazar. Bu da vatandaşm akimi karıştırır. Tahmin ettiğim gibi elinizdeki kat irtifak tapusu ise siz tek başınıza dairenizin sahibisiniz, çok endişe edecek bir durum değil. Kat irtifak tapusu olup da anayapmm üçte ikisi kullanılıyor ise bu halde o binada kat mülkiyeti mevzuatı uygulanır. Ancak aslolan kat mülkiyetine geçmektir ama yukarıda anlattığım gibi siz binadaki projeye aykırılıkları gidermedikçe ve iskan izni almadıkça kat mülkiyetine geçemezsiniz. şžayet balkonların kapatılmış olması sizi rahatsız etmiyorsa kat irtifak tapusu ile kullanmaya devam edeceksiniz, çok da kötü bir durumdasınız diyemeyeceğim.
Posta/Tamer Heper


Geri Dön