Katar’da 14 milyar dolarlık proje üstlenildi!
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türk firmalarının Katar’da adı geçmezdi, bugün Katar’da 14 milyar dolarlık proje üstlenildi” dedi. Hisarcıklıoğlu, Katar sermayesine işbirliği çağrısında bulundu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Katar sermayesine işbirliği çağrısında bulunarak, “Sizde para, bizde girişimci ruhu var. Bu iki ruhu birleştirelim” dedi.
Katar Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ahmed bin Abdullah Al Mahmoud ev sahipliğinde düzenlenen 2. KOBİ Konferansı, Doha’da yapıldı. Konferansta Katar ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için anlaşma imzalandı.
15 yıl önce karşılıklı ticaretin 15 milyon dolardan bugün 50 kat artarak, 700 milyona ulaştığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Türk firmalarının Katar’da adı geçmezdi, bugün Katar’da 14 milyar dolarlık proje üstlenildi” diye konuştu.
Katar’ın 2030 ulusal vizyonunu yakından izlediklerini, ülkenin enerjiye bağlı bir ekonomi olmaktan çıkıp, turizm ve imalata yöneldiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, Türk işadamları olarak en önemli beklentilerinin de Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasındaki STA’nın hayata geçirilmesi olduğuna işaret ederek, “Katarlı dostlarımızın öncülük yapmasını istiyoruz” dedi.
Bütün bereket bir araya gelene
Hisarcıklıoğlu, “Sizde para, bizde girişimci ruhu var. Bu iki ruhu birleştirelim, ‘Made in Katar’ ile Türkiye - Katar ortaklığını dünyaya kanıtlayalım. İslam ülkeleri olarak dünya petrolünün yüzde 69’una, doğalgazın yüzde 50’sine sahibiz. 1.5 milyar nüfus ile dünya nüfusunun 4’te 1’ine sahibiz ama bütün bu nimetlere rağmen, durumumuz ne? Dünya enerji kaynaklarının başında otururken, sermayeyi elimizde tutarken, dünya zenginliğinden yüzde 10 pay alıyoruz. Allah bereketi Müslüman’a vermiyor, bir araya gelene veriyor” diye konuştu.
Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeyh Khalifa bin Jassim Al Thani ise, “Nisanda yapılacak Expo Türkiye’nin Katar’da düzenleyeceği fuara çok önem veriyoruz” dedi.
Milliyet
Haber Dünya'da şöyle yer aldı
Türkiye ile Katar arasında ticaret ve yatırımların artırılmasına yönelik 2. KOBİ Konferansı DOHA’da başladı. Konferansın açılış töreninde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin imalat sanayii odaklı olarak geliştirilmesi gerektiğini, Katar sermayesi ve Türk girişimcileriyle bu alanda bir potansiyel bulunduğunu kaydetti. Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeyh Khalifa bin Jassim Al Thani de Katar 2030 vizyonu çerçevesinde özellikle genç girişimcileri desteklemek istediklerini vurguladı. Konferans çerçevesinde KOBİ’lerin ortak yatırımı ve gelişimi için TOBB ve Katar TSO arasında işbirliği anlaşması da yapıldı. Konferansta, katılımcı şirketler arasında ikili görüşmeler de organize edildi.
Sizde para, bizde girişimci ruh var
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki darbe girişimine karşı demokratik desteğin ilk Katar Emiri tarafından verildiğini hatırlatarak Türkiye olarak bunu unutmayacaklarını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, Katar’ın 2030 vizyonu doğrultusunda enerji bağımlı ekonomiden ticaret ve imalat sanayii ülkesine dönüşme hedefinin büyük önem taşıdığını belirterek, Türkiye’nin girişimcileri ve Katar’ın sermayesi ile bu yönde güçlü bir işbirliği imkanı bulunduğunu kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, “Gelin güçlerimizi birleştirelim. Bizde büyük bir tecrübe ve girişim gücü var. Katar’da bizde olmayan en büyük şey sermaye girişimi, ucuz enerji var. Projeleri bir araya getirelim. Sizde para var, bizde girişimci ruh var. Bu iki ruhu birleştirelim, Made in Katar markası ile Türkiye- Katar ortaklığını bütün dünyaya kabul ettirelim” dedi.
57 ülke bir ABD bir Çin etmiyor
Konuşmasında İslam ülkeleri işbirliği eksikliğine vurgu yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu 57 İslam ülkesinin dünya ekonomik büyüklüğünden yüzde 10 pay aldığını hatırlatarak, ABD’nin payının yüzde 25, Çin’in yüzde 15 olduğunu belirtti.
Hisarcıklıoğlu, “57 İslam ülkesinin toplamı bir ABD, bir Çin etmiyor. Daha vahimi dünyanın en fakir 48 ülkesinin 21’i maalesef İslam ülkeleri. Çok açık söylüyorum, Allah bunun hesabını hepimize sorar. Bakın değerli dostlarım, Avrupa Kıtası, tarihte 2 büyük dünya savaşını çıkarmış bir coğrafya. En son 70 yıl önce birbirlerinin ülkelerini yerle bir ettiler. Yok ettiler. Ama bugün dünyanın en müreffeh ve huzurlu coğrafyası haline geldiler.Bunu nasıl yaptılar? Tek bir şey yaptılar; Ticaretin gücünü keşfettiler. Her zaman söylüyorum: Huzur-Ticaret- Zenginlik. Ticaret olunca huzur geldi, zenginlik geldi. Dün birbirlerine günahını vermeyen Avrupa ülkeleri bugün dış ticaretinin tam yüzde 70’ini birbiri ile yapar hale geldi. Peki İslam ülkeleri olarak biz ticaretimizin ne kadarını birbirimizle yapıyoruz. Sadece yüzde 19. Kültürümüzde çok güzel bir söz var: Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır. Yani Allah bereketi Müslüman’a vermiyor. Bir araya gelene veriyor. Rahmet ve bereket istiyorsak bir araya gelmek zorundayız” şeklinde konuştu.
İki anlaşma önemli
Hisarcıkloğlu, İslam ülkeleri arasında tercihli ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesi için Körfez ülkelerinin taviz listelerini vermesi gerektiğini hatırlatarak Katar’dan burada öncülük etmesini istedi. Türkiye ile Körfez Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı arasındaki serbest ticaret anlaşmasının da büyük önem taşıdığını belirten Hisarcıkloğlu bunun için ivedilikle hayata geçirilmesinin ticarete büyük katkı vereceğini anlattı.
KOBİ girişimlerini destekleyeceğiz
Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeyh Khalifa bin Jassim Al Thani de 2030 vizyonu doğrultusunda KOBİ girişimlerini destekleyeceklerini, özellikle finans araçları üzerinde çalıştıklarını belirtti. Thani, genç girişimcilik ve yaratıcı girişim türlerine odaklandıklarını belirterek, buna yönelik eğitim programları üzerinde de çalıştıklarını açıkladı. Öte yandan, toplantının ardından, Katar’da kurulan Türk hastanesinin açılışı da yapıldı.
Dünya
Haber Star'da şu şekilde yer aldı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Katar ile Türkiye’nin güçlerini birleştirmesi gerektiğini belirterek, “Gelin güçlerimizi birleştirelim. Made in Katar markası ile Türkiye-Katar ortaklığını bütün dünyaya kabul ettirelim” dedi. Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen 2. KOBİ’ler Konferansı›nın açılışında yaptığı konuşmada, Katar Ticaret ve Sanayi Odası ile pek çok platformda büyük bir uyumla çalıştıklarını söyledi. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye-Katar arasındaki ilişkilerin son yıllarda çok önemli bir noktaya geldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Bundan 15 yıl önce Katar’dan Türkiye’ye gelen kaç kardeşimiz vardı biliyor musunuz? Yılda 600 kişi, yanlış duymadınız. Şimdi bu rakam yılda tam 36 bin oldu. 15 yıl önce karşılıklı ticaret hacmimiz sadece 15 milyon dolardı. Bu rakam 50 kat artarak 700 milyon dolara ulaştı. 15 yıl önce ülkemizde yatırım yapan Katar sermayesi sadece 1 milyon dolardı. Bu rakam da 1 milyar dolara ulaştı. Yine 15 yıl önce Türk firmalarının Katar’da adı geçmezken bugün itibarıyla firmalarımız Katar’da 14 milyar dolarlık proje üstlendiler. Şimdi bunun çok daha ötesinde işler yapmak istiyoruz.”
SİZDE PARA, BİZDE GİRİŞİMCİ RUHU VAR
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin özel sektör eliyle büyüyen, girişimci bir ülke haline geldiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu “Gelin güçlerimizi birleştirelim. Bizde büyük bir tecrübe ve girişim gücü var. Katar’da bizde olmayan en büyük şey sermaye girişimi, ucuz enerji var. Projeleri bir araya getirelim. Sizde para var, bizde girişimci ruh var. Bu iki ruhu birleştirelim, Made in Katar markası ile Türkiye-Katar ortaklığını bütün dünyaya kabul ettirelim” dedi. İslam ülkelerine Allah tarafından müthiş bir coğrafya bahşedildiğini belirten Hisarcıklıoğlu “Bütün bu imkanlara rağmen dünya zenginliğinden aldığımız pay sadece 10.2. Tek başına ABD dünya zenginliğinin yüzde 25’ine, Çin ise yüzde 15’ine sahip. 57 İslam ülkesinin toplamı bu rakama ulaşamıyor. Daha vahimi dünyanın en fakir 48 ülkesinin 21’i maalesef İslam ülkeleri. Çok açık söylüyorum, Allah bunun hesabını hepimize sorar” değerlendirmelerinde bulundu. Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeyh Khalifa bin Jassim Al Thani de, KOBİ’lerin ekonomik katkısının önemli olduğuna dikkat çekerek, “Her türlü girişime açık olduğumuzu belirtmek istiyorum. KOBİ’lerin çeşitli alanlarda imza atması önemli. Bütün katılımcıların katkısıyla yeni projelere imza atacağımıza inanıyorum. Karşılıklı yarar çerçevesinde projeleri ortaya koyacağımıza inanıyorum” dedi.
YEDİ SEKTÖRDE İŞ BİRLİĞİ
Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Katar arasında 7 sektörde ikili iş görüşmesinin yapılacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu “Türkiye ve Katar’dan 400 iş insanı bir araya geldi. Şunu açıkça görüyoruz ki iş dünyalarımız birbiri ile daha fazla iş yapmak istiyor. İnşallah bu buluşma ile kazançlı ortaklıklar kurulacak” dedi. Hisarcıklıoğlu, önemli iki konu olduğunu belirterek, bunlardan birincisinin Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasındaki STA’nın hayata geçmesi olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu “Yıllardır bunu bekliyoruz. Bu adım atılırsa, Türkiye ile Katar arasında ticareti güçlendirecek en önemli işlerden biri yapılmış olacak. İkincisi de İslam ülkeleri arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması TIPS-OIC’i hayata geçirmemiz” dedi.
Star
Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Türk firmalarına Katar'dan yatırım daveti geldi. 2022 Dünya Kupası için 140 milyar dolarlık yatırım yapacak olan Katar, Türklere her türlü yatırım ve işbirliği kolaylığı sağlayacağını açıkladı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeyh Khalifa bin Jassim Al Thani, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin arttığını belirterek ekonomi, politik ve güvenlik alanında sıkı bir işbirliğinin söz konusu olduğunu kaydetti. Thani, "Küçük ve orta ölçekli sanayiyi geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu konuda Türkiye oldukça başarılı. İşbirliği yapmayı da temenni ediyoruz" dedi. Türk firmalarının 140 milyar dolarlık yatırımdan pay almaya başladığını ifade eden Thani, "Bu tutar içinde Tekfen projeleri yer alıyor. Kuzey Otoyolu'nu başarılıyla tamamlayan Tekfen'e 7 milyar dolarlık yeni denizyolu projesini verdik. Burada başka şirketler de var" diye konuştu.
KÖRFEZ'LE TİCARET HIZLANIYOR
Görüşmelerde STA'nın gecikmesine değindiğini aktaran Thani, "Eğer bu anlaşma kısa bir sürede imzalanırsa başta Katar olmak üzere Körfez ülkeleri arasında ticaret hacmi daha da artacak. İşbirliği gerçekleşirse Körfez ülkeleri ve Türkiye arasında o alana da katkı yapmış olacağız. Biz hızlandırılmasına destek veriyoruz" şeklinde konuştu.
TÜRK İŞADAMLARINA ÖNCELİK VERİN
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Katar'da turizm, hizmet ve sağlık sektöründe büyük fırsatlar olduğunu ifade ederek Katar Başbakanı ile görüşmesinde verilen mesajların önemli olduğunu kaydetti. Sabah'ın haberine göre, Hisarcıklıoğlu, "Katar Emiri'nin birinci talimatının Türk işadamlarına öncelik verilmesi olduğunu ifade etti. 'Hükümet olarak biz de üzerimize düşeni yapıyoruz' dediler. Büyük otoyol projesinden sonra yeni bir müjde daha vereceğiz' dedi. Bu kapsamda bu görüşmeyi gerçekleştirmeyi sağlayan değerli kardeşim Thani'ye teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
KATAR'A ASKERİ ÜS İNŞA EDİYORUZ
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dış politika dahil her konuda tek bir devlet gibi hareket edildiğini ifade ederek, "Türkiye dünyadaki ilk askeri üssünü Katar'a inşa ediyor. Katar bizim en zor günümüzde yanımızda oldu. 15 Temmuz darbe girişiminde ilk arayan Katar Emiri oldu. Yurtdışında Türkiye ekonomisi ile ilgili epey olumsuz algı ortaya çıktı, bu algıyı bilerek pompalayanlar oldu. Katar Türkiye ekonomisine güveni göstermek için arka arkaya yatırım yaptı" değerlendirmesinde bulundu.
3 AŞAMALI PLAN
Katar ile 3 aşamalı plan çerçevesinde işbirliği yapılacağını belirten Hisarcıklıoğlu, "Firmalarımızı ticari partner yapmak, Katarlı dostlarımızın daha fazla şirketle ortak olmasını sağlamak, turizm ve imalat sanayisindeki tecrübemizi aktarmak istiyoruz" dedi.
Yeni Şafak