25 / 08 / 2024

Kavurucu sıcaklar betonlaşma etkisiyle nefes aldırmıyor! Uzmanlar tek çare rüzgar koridorları diyor!

Kavurucu sıcaklar betonlaşma etkisiyle nefes aldırmıyor! Uzmanlar tek çare rüzgar koridorları diyor!

Kavuran sıcaklar mega kent İstanbul'da beton etkisiyle nefes aldırmıyor. Yapılan son araştırmayla Tuzla-Kadıköy hattı ile Fatih-Büyükçekmece hattındaki kentsel alanların, kırsal ve ormanlık alanlardan en az bir derece daha sıcak olduğunu ortaya çıktı.



Ülkemizde son 2 senedir sıcaklık rekorları kırılırken, küresel iklim değişikliğinden en olumsuz etkilenen illerin başında da mega kent İstanbul geliyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre 20 milyona yaklaşan nüfusu yaklaşık 6 milyona yakın konutun bulunduğu megakentye kişi başına düşen yeşil alan da yalnızca 12.5 metrekare ile sınırlı. Haber Global’den Mert İnan imzalı habere göre mega kent İstanbul'da yapılaşmanın yüksek olduğu alanlarda ısı adası etkisi sebebiyle 32, 33 derece olan sıcaklık 38, 39 dereceye yükselirken bu durum halk sağlığı açısından ciddi riskler oluşturuyor.

4 DERECE DAHA SICAK 


Giderek daha da bunaltan sıcaklara, yüksek nem ve 'Isı Adası' etkisi de eklendiği zaman nefes alınamaz şehir haline gelen mega kent İstanbul'un son durumu yorumlayan İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Selahattin İncecik de, "Şehir ısı adaları", şehirler doğal arazi örtüsünü yoğun kaldırım, bina ve ısılarını emen tan diğer yüzeylerle değiştirdiğinde ortaya çıkar. Yüksek yapılar ve dar sokaklar, rüzgar akışının yavaşlamasına sebep olurken, çevresindeki kırsal alanlardan gelen daha serin havanın şehir merkezine erişmesini de engeller. Mega kent İstanbul'un en yoğun yerleşim yerlerinde yüzey sıcaklığına dayalı şekilde Şehir ısı adası şiddeti gündüzleri 8 °C, geceleri ise 6 °C'ye ulaşmakta" ifadelerini kullandı.

Kavurucu sıcaklar betonlaşma etkisiyle nefes aldırmıyor! Uzmanlar tek çare rüzgar koridorları diyor!

DOĞRU MALZEME GEREKİYOR

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada İstanbul’da mutlaka Isı Adası etkisini azaltacak olan malzemeler kullanılması gerektiğine değinen Prof. Dr. İncecik, "Artış gösteren şehir sıcaklıkları özellikle yaşlı insanlarda ısı şokları sonucunda ölümlere  neden olabiliyor. Planlama yapmadığınız sürece söz konusu bu sorunu yaşamaya devam edersiniz. Isı adası etkisini her yıl daha yoğun hissediyoruz. Bunu azaltabilmenin tek yolu, su havzaları, yeşil alanların arttırılması ve ısı adasına karşı yeşil yapıların yapılmasıdır. Mevcut zihniyet sürdüğü müddetçe  her yaz bir öncekini aratacak duruma gelecek” dedi.

NEFES ALDIRMIYOR

Yoğun kentleşmenin mega kent İstanbul’da sıcaklıkları nasıl etkilediğini inceleyen son araştırmada da kentin farklı yerlerindeki toplamda 30 istasyondan 7 sene boyunca toplanan veriler analiz edildi. Yapılan bu araştırmada sıcaklıkların 35 derecenin üzerine çıktığı gün sayısının kentsel alanlarda daha fazla olduğu ortaya çıktı.  Bilim insanları da kentsel ısı adası etkisini dağıtmadaki en önemli unsur olan rüzgardan, Meg kent İstanbul’da yeterince faydalanılamadığına değinirken, dere hatları boyunca yeşil koridorlar yaratılması gerektiğini kaydetti.

Yapılan araştırmada şu saptamalar da yer aldı: “Şehirde son 50 senede, toplamda 270 bin hektar olan orman alanı, yaklaşık yüzde 12 azaldı ve 238 bin hektara geriledi. Yaşanan tüm bu bu olumsuz gelişmeler, kentsel ısı adası etkisini giderek daha fazla hissetmemize neden oluyor. Anadolu yakasında yer alan Tuzla-Kadıköy hattı ile Avrupa yakasındaki Fatih-Büyükçekmece hattındaki kentsel alanların, kırsal ve ormanlık alanlardan daha sıcak olduğu görülüyor." denildi.

RÜZGAR KORİDORU ÖNERİSİ 

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Prof. Dr. Meltem Erdem Kaya ile Araştırma Görevlisi Hüseyin Ögçe, mevcut tablo ile ilgili olarak şunları dile getirdi:
"2016-2022 seneleri arasında kentin farklı yerlerindeki 30 istasyondan alınmış olan verileri analiz eden çalışmamıza göre bu fark, en serin dönemlerde 1,3°C ila 1,6°C’ye kadar çıkabiliyor. Ayrıca kentsel alanlarda, sıcaklıkların 35 derecenin üzerine çıktığı gün sayısı da daha çok. Oysa kuzeydoğu rüzgarlarını doğru yönlendirerek şehir boyunca serinleme sağlanabilir.” 

Faizsiz kredide rakamlar yenilendi! Ağustos 2024’te hangi banka ne kadar faizsiz kredi veriyor? 

Kira gelirini beyan etmeyen 700 bin mükellef Maliyeye takıldı!

İzmirli depremzedelere müjde! İlk ücretler hesaplara yatırıldı!


Geri Dön