24 / 12 / 2024

Kayaşehir’de 250 bin kişilik kent yükseliyor!

 Kayaşehir’de 250 bin kişilik kent yükseliyor!

Eski taş ocağının bulunduğu Kayaşehir’de TOKİ’nin inşa ettiği konutlar büyük ilgi görüyor. 65 bin konutun yapılacağı bölgeden daire alanlar da kârlı çıkıyor. Konutlar şimdiden yüzde 100’e yakın prim yapmış durumda



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın 1 milyon kişinin yaşamasının planladığını söylediği Kayaşehir’de yaklaşık 17 bin konutun inşaatı tamamlanmış durumda. Bölgenin tamamının 2017’de bitirilmesi hedeflenirken, şantiyeyi andıran Kayaşehir’de inşaatlar tüm hızıyla devam ediyor.


Başakşehir Belediyesi’ne bağlı Kayaşehir’deki projelendirme çalışmalarının 2007’de başladığını ifade eden  TOKİ  İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, “Projeye başladığımızda yeni bir şehir planlamaya çalışmadık. TOKİ olarak amacımız Kayaşehir’de şehircilik ilkelerine göre planlı kentleşme yapmaktı” dedi.


Bölgedeki inşaatların 2009’da başladığını söyleyen Karaoğlu, “12 milyon metrekarelik bir alandan bahsediyoruz. Bu alanın içinde 2 gecekondu mahallesi ve 70-80 kadar ruhsatsız fabrika da vardı. Biz 700 vatandaşla anlaşma yoluyla evleri yıktık, karşılığında daire verdik” dedi. Bölgede çarpık yapılaşmanın bulunduğunu vurgulayan Karaoğlu, “Burası sanayi bölgesi değil, gecekonduların dışında bölgedeki fabrikaları da yıktık. Ama kimseyi mağdur etmemeye çalıştık. Enkaz bedelini, arsa bedelini biz karşıladık” diye konuştu.


Bölgenin zemini sağlam

Proje kapsamında tüm ihtiyaçların giderilebileceği mahallelerin oluşturulacağını söyleyen Karaoğlu, konut dışında alışveriş merkezi, sağlık ve eğitim alanlarının bulunacağını belirterek, “Projede sadece konut yapılmıyor. Yaya odaklı ilerliyoruz. Her bireye ayrılması gerek tüm donatılar mevcut. Bölgede 7 ayrı merkez bulunuyor. Bu merkezlerde camiler ve liseler de olacak” dedi. Kayaşehir’i seçmelerindeki sebepleri anlatan Karaoğlu, “Bu bölgeyi seçtik çünkü zemini sağlam, ayrıca İkitelli Organize Sanayi bölgesine yakın olduğu için iş imkânları da var” görüşünü dile getirdi.


Projeyi ihale yoluyla gerçekleştirdiklerini hatırlatan Karaoğlu, “Bu sayede gelir de elde ediyoruz. Örneğin burası eski taş ocağı olduğu için, yapacağımız 500 metrekarelik kültür parkı için taş ocaklarının doldurulması gerekiyordu. Bunu ihale yoluyla hallediyoruz. Buradan 170 milyon lira gelir elde ettik” diye konuştu.



SIRADA BAHÇEŞEHİR VAR

Benzer bir proje geliştirmek için Hoşdere- Bahçeşehir’i seçtiklerinin bilgisini veren Karaoğlu, “Burada da Emlak Konut GYO ile birlikte ilerliyoruz. 1 milyon metrekare arazimiz bulunuyor. Tasarım ve planlama çalışmalarını tamamladık. Tahminen 6 bin 500 7 bin konut yapılacak” dedi.


‘Bölgede konut sayısı artmaz’


Kayaşehir’de toplamda 65 bin konut tasarlandığını ifade eden Karaoğlu, “Bizim konutlarımızla birlikte bölgede talep arttı fakat biz bir proje çerçevesinde ilerliyoruz. Talep artması nedeniyle buradaki konut sayısını artırmamız mümkün değil. İstatistiklere göre ise bu konutlarda ortalama 250 bin kişinin yaşaması bekleniyor” dedi. Karaoğu projenin beklenilenden fazla prim yaptığını da söyleyerek şu andaki prim oranını yüzde 70-80 olarak ifade etti.

 

‘Kimse çetelere kulak asmasın’


Piyasada ‘TOKİ’den konut yazdırıyoruz’ diyerek vatandaşı kandıran dolandırıcıların olduğunu anlatan Karaoğlu, şu uyarıları yapmayı da ihmal etmedi:  “TOKİ’nin konut satışını yalnızca yetkili bankalar yapar. TOKİ Başkanı dahil kimse konut satışı sözleşmesi yapamaz. Satış banlardaki konut sözleşmeleriyle gerçekleştirilir. Vatandaşı uyarmak istiyorum. TOKİ’den konut talep ediyoruz diyen çetelere kulak asmasınlar.”


1+1 evler 50 bin liradan başlıyor


Kayaşehir’de gayrimenkul ofisi bulunan Sevim Şen, TOKİ’nin yatırımlarıyla birlikte bölgede ciddi bir hareketliliğin yaşandığını belirterek, kira fiyatlarındaki artışa dikkati çekti. TOKİ konutlarının neredeyse yüzde 100 oranında prim yaptığını söyleyen Şen, “İkinci el konutlarda 1+1 daireler 50-60 bin, 2+1’ler 80-150 bin, 3+1’ler 210-220 bin ve 4+1’ler 380-400 bin liraya satılıyor” dedi. Konut teslimlerinin 1 yıl önce başladığına değinen Şen, bölgede yaklaşık 15 bin kişinin yaşadığını söyledi.


‘Talep 100 bini gördü’


Emlak danışmanı Mehmet Kılıç ise, ortalama 15 bin konut yapılmasına rağmen talebin 100 bine ulaştığını vurgulayarak, “Bölgeye olan talebin bu kadar artmasında İstanbul’daki deprem riskini de göz ardı edilemez. Bölge adından da belli olacağı gibi sağlam bir zemine sahip. Bu yüzden talepte ki artış iki katına çıkıyor” dedi.


17 ETAP BİTTİ, İNŞAAT SÜRÜYOR


Öğlen saatlerinde Çağlayan’da bulunan gazetemizden Kayabaşı’na doğru yola çıktık. Atatürk Olimpiyat Stadı levhalarını takip ederek yarım saatte vardığımız Kayabaşı, tam bir şantiye gibiydi. Kayakent adı verilen bölgede 17 etap bitirilmiş ve kent yaşamına geçilmiş ancak Kayabaşı merkezi için aynı şeyi söylemek için biraz erken.

Milliyet


Geri Dön