Turizm

Kayseri turizmde hedef büyüttü!

Kayseri Valisi Düzgün "Kış turizmi için gelenlerle Kapadokya bölgesinin bağlantısını sağlamak, Kapadokya'ya gelenlerle Kayseri bağlantısını kurmak bölgemizdeki turist sayısının artmasını ve konaklama yapılmasını sağlayacaktır" dedi.

Yılda yaklaşık 60 bin turistin ziyaret ettiği Kayseri'ye, son yıllarda yapılan yatırımlar sayesinde yıllık 1 milyon turistin çekilmesi hedefleniyor. 


Kayseri Valisi Orhan Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin turizmden ciddi gelir elde etmeye ve en çok turist kabul eden ülkelerin başında yer almaya başladığını söyledi.


Kayseri'nin de bundan payını alabilmesi için doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtılması gerektiğini vurgulayan Düzgün, şöyle devam etti:


"Erciyes Kayak Merkezi'nin hizmete sunulmasından, kültür turizmi adına başta Kapadokya'nın bir parçası olan Soğanlı'dan, İncesu'dan, kent merkezindeki Selçuklu eserlerine varıncaya kadar, Sultan Sazlığı Milli Parkı da bioturizm açısından çok özel bir yer. Buraların altyapılarının hazırlanması tarihi eserlerimizin restore edilerek turizmin hizmetine sunulması ve tanıtım çok önemli. Bunun için de başta Büyükşehir Belediyemizin Erciyes'te yürüttüğü Kayak Merkezi Projesi kapsamında gerekli altyapıların hazırlanması, akabinde de belki buna paralel olarak konaklama tesislerinin yapılması son derece önemli."


Düzgün, tanıtımın birkaç çeşidi olduğunu kaydederek, "Gerek yurt içindeki gerek yurt dışındaki fuarlara katılım olabilir. Onların ötesinde turizm acentelerini, seyahat dergisi yazarlarını, turizm gazetecilerini, tur operatörlerini buralara davet ederek bu imkanların birebir gösterilmesi çok daha etkili oluyor. Biz de tanıtım adına, altyapıların sağlanması, tarihi eserlerin restorasyonlarının sağlanması adına hem yerel yönetimlerimize gerekli desteği vermeye hem de bizzat bazen bu restorasyon faaliyetlerini yürütmeye gayret gösteriyoruz" diye konuştu.


-  "Kayseri Kapadokya'nın bir parçası"


Kayseri'ye gelen turist sayısının, konaklama mekanlarından elde edildiğini dile getiren Düzgün, şöyle konuştu:


"Yıllık 50-60 bin civarında turist geldiğini görüyoruz. Hedefimizin bunun çok daha fazlası olması lazım. Türkiye'ye gelen 35 milyon turistin en azından 1 milyonunu bölgemize çekebilmeliyiz. Çünkü Kapadokya bölgesi olarak isimlendirdiğimiz -aslında Kayseri de Kapadokya'nın bir parçası- Ürgüp, Göreme, Avanos ve diğer merkezlere gelenlerin önemli bölümü Kayseri Havalimanı'nı kullanıyor ama maalesef kenti görmeden bu bölgeye geçiyor. Onların belki birkaç gün Kayseri'de konaklamasını sağlamak, kış turizmi için gelenlerle Kapadokya bölgesinin bağlantısını sağlamak, Kapadokya'ya gelenlerle Kayseri bağlantısını kurmak bölgemizdeki turist sayısının artmasını ve konaklama yapılmasını sağlayacaktır." 


Düzgün, turistlerin artık bir şehre ya da ülkeye gidince oraya bağımlı kalmak istemediklerini, birkaç şehri ya da ülkeyi kapsayan turları tercih ettiklerini ifade ederek, Kayseri'nin de birkaç şehri kapsayan turlar kapsamına alınabileceğini anlattı.


Tanıtım çalışmaları kapsamında "Kayseri Yürüyüş Rotaları ve Turizm Keşif Rehberi" hazırladıklarını anımsatan Düzgün, "Benzer bir çalışmayı Atlas dergisiyle yürüteceğiz. Derginin ekinde Kayseri'nin kültür, doğa, yürüyüş rotaları, cip safari, atlı safari rotaları yayımlanacak. Türlerine göre şelaleler rotası, Selçuklu eserleri rotası, bisiklet rotaları olacak" dedi.


- "Sağlık turizmi Türkiye için önemli"


Vali Orhan Düzgün, turizm etkinlikleri içerisinde sağlık turizminin de önemli bir yer tuttuğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Türkiye'de turizm faaliyetleri, deniz, kum, güneş turizmiyle başladı ama tabi turizmin çok farklı çeşitleri var. Sağlık turizmi de Türkiye için son derece önemli. Tabi jeotermal kaynaklarımız da var. Fizik tedavi amacıyla Türkiye'ye gelen turistler var. Özellikle kalp, diş, göz ve estetik cerrahi konusunda Türkiye dış ülkelerden turist çekiyor. Kayseri de bunun için çok uygun. Bir de Erciyes'teki konaklama tesislerinin -şu an 9 tesisin yapımı devam ediyor, 3'ü inşallah bu yıl içerisinde hizmete açılacak- kayak sezonu dışında da çalışması gerekir. Erciyes'in önemli bir avantajı da şehir merkezine çok yakın. 15-20 dakikada Erciyes'teki bir otelden havalimanına ya da hastaneye ulaşabiliyorsunuz. Mevcut kamu ve özel hastanelerimizin de önemli bir potansiyeli var. Bunlar sağlık turizmi için ciddi bir imkan."


İnşaatı devam eden şehir hastanesinin de sağlık turizmine önemli bir katkı sağlayacağını dile getiren Düzgün, "Hastanenin yaklaşık 2 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. 6 ayrı bloktan oluşacak. Kalp, çocuk ve kadın hastalıkları, psikiyatri, genel hastanesi ayrı olacak. Bin 500'ün üzerinde yatağı olacak, helikopter pistleri bulunacak. 750 bin metrekarenin üzerinde bir alanı kapsayan bir kampüs olacak. Hem vatandaşlarımızın ihtiyacı bakımından hem de sağlık turizmi açısından önemli bir imkan olacak" diye konuştu. 


Düzgün, Avrupa ve Ortadoğu ile Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan gibi ülkelerden Türkiye'ye hasta geldiğini belirterek, turizm firmalarının da sağlık turizmi için içerisinde sosyal ve kültürel etkinliklerin yer aldığı paket turlar geliştirmeleri halinde bu konunun çok daha cazip olabileceğini sözlerine ekledi. 


AA