28 / 04 / 2024

Kayseri'deki tarihi Vezirhan restore ediliyor!

Kayseri'deki tarihi Vezirhan restore ediliyor!

Osmanlı İmparatorluğu sadrazamlarından Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 1724 yılında yaptırılan Vezirhan'ın aslına uygun restore edilmesi için çalışma başlatıldı.



Osmanlı İmparatorluğu sadrazamlarından Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın 1724 yılında yaptırdığı Vezirhan, restore edilerek turizme kazandırılacak. 


Kayseri Valisi Orhan Düzgün, yaptığı açıklamada, kültür varlığı acısından çok zengin olan kentte, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait birçok eserin bulunduğunu söyledi. 


Vakıflar Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki tarihi hanın restorasyonu için geçen yıl da başvuruda bulunduklarını ifade eden Düzgün, "Bize emanet edilen bu eserleri, geleceğe aktarabilmek amacıyla çalışma başlattık. Bu süre zarfında restorasyon projesi hazırlandı ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulunca proje onaylandı. Onaylanmasının ardından restorasyon başladı. İki yıl içerisinde Vezirhan'ı restore ederek kültür turizminin hizmetine sunmayı hedefliyoruz" dedi. 


Düzgün, 2 milyon 564 bin 198 lira bütçe ayrılan Vezirhan'da restore çalışmalarının tamamlanmasının ardından kültür turizmine hizmet verecek mekanların açılacağını ifade etti.


Düzgün, kısa bir süre önce Vezirhan'da "Mezeci Çırağı" adlı sinema filminin çekildiğini de hatırlatarak, "Bu tür tarihi eserlerde film çekilmesi ya da buraların değişik sinema filmlerine konu olması oranın tanıtımı acısından son derece önemli. Bu tür yerler televizyonlarda görüldüğü zaman insanların o yöreye, mekana olan ilgisi artıyor. Bu da turizme hareketlilik getiriyor. Bizim de burada amacımız turizmi hareketlendirmek" diye konuştu.  


Son 10 yılda 42 milyon lira destek


Kayseri'de pek çok eserin restorasyonu için ödenekler ayrıldığını vurgulayan Düzgün, tarihi eserleri ayağa kaldırmak için gayret gösterdiklerini dile getirdi. 


Düzgün, Tescilli Kültür Varlıkları Korunmasına Katkı Payı adı altında 2005 yılında bir kanun çıktığını anımsatarak, "Bu kanunun çıkmasıyla belediyelerimiz başta olmak üzere kamu kurumları ve özel şahıslara sağlanan restorasyon desteği ciddi rakamlara ulaştı. Başta Kayseri Mahallesi, Ali Sait Paşa Sokağı, Kayseri Kalesi olmak üzere pek çok esere restorasyon için destekte bulunuldu. Bu konuda son 10 yılda sağlanan toplam destek 42 milyon liraya ulaştı. Böyle bir kaynağın ortaya çıkması tarihi eserlerimizin yaşatılması, korunması noktasında son derece önemli" değerlendirmesinde bulundu. 


Memleket Gazetesi


Geri Dön