25 / 11 / 2024

Kayseri'de imara açılan vakıf arazisi protesto edildi!

Kayseri'de imara açılan vakıf arazisi protesto edildi!

Kayseri'de 1989 yılında Güpgüpzade Hacı Mustafa Ağa Vakfı tarafından resmi kurum olarak kullanılması şartıyla dönemin Kayseri Belediyesi'ne tahsis edilen vakıf arazisinin konut alanı olarak imara açılmasına mahalle sakinleri tepki gösterdi...





Kayseri'de 1989 yılında Güpgüpzade Hacı Mustafa Ağa Vakfı tarafından resmi kurum olarak kullanılması şartıyla dönemin Kayseri Belediyesi'ne tahsis edilen ve şuanda da Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün hizmet verdiği 1130 metrekarelik vakıf arazisinin yıllar sonra konut alanı olarak imara açılmasına mahalle sakinleri tepki gösterdi. Evlerinin balkonlarına Türk Bayrakları asarak tepkilerini dile getiren mahalle sakinleri, "Nefes alacağımız yerlerin beton binalara dönüştürülmesini istemiyoruz" dedi.


Büyükşehir Belediyesi’nin Erciyes Evler Kavak yazısı mevkiinde bulunan ve şu anda Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün hizmet verdiği alanı, yarın ihale ile 16,7 trilyon bedelle ticaret ve konut alanı olarak satışa çıkarması tepki topladı. Toplam 10 bin 700 metrekarelik alanın 1130 metrekaresinin Güpgüpzade Hacı Mustafa Ağa Vakfı’na ait olduğunu ve vakfında 1989 yılında dönemin Kayseri Belediyesi’ne arsasını resmi kurum ve yeşil alan olarak kullanılması şartıyla dönemin Kayseri Belediyesine tahsis ettiğini ifade eden Güpgüpzade Hacı Mustafa Ağa Vakfı Müdürü Abdullah Güpgüpoğlu, yıllar sonra Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin çevredeki parselleri de birleştirerek, arsayı satışa çıkardığını söyledi. 


"YASAL GİRİŞİMDE BULUNACAĞIZ"


Bu satışa engel olmak için yasal girişimler de bulunacaklarını dile getiren Güpgüpoğlu, şöyle konuştu: "O dönem Belediye ile imar anlaşması yapılıyor ve parsellerimizi alıyoruz. Biz belediye konut olarak değil resmi kurum olarak kullanılması şartıyla tahsis ettik, konut yapsınlar diye değil. Marketin bulunduğu yeri sağlık tesisi diye belediyeye terk ettik. Belediye belli bir süre beklettikten sonra gördüğünüz gibi sağlık tesisi yerine iki tane koca bina yapıldı. Parsele çevrildi satıldı. Bu arazide 10 bin 700 metrekare. Bunun da bin 130 metrekaresini vakıf olarak resmi kurum adı altında belediye terk ettik. 25 yıldır burası böyle durur. Emsalle 15 kat imara çevrildi. 25 bin metrekare inşaat alanı var. 25 bin metrekareye yaklaşık 20 metrekarelik daire yaparsanız 100 daire demektir. Bizim oturduğumuz bina 45 dairelik. Bunun gibi 4 bina bu alana yapılabilir. Önümüz kapanacak. Zaten mahallede nefes alacak yer yok. Parkımız var onu da binaya çevirecekler. Resmi olarak kurumu olarak devrettik. Tamamı 10 bin 700 metre. Bina yapın diye terk etmedik. 1998 yılına kadar kayıtlarda resmi kurum olarak kayıtlıydı. Ancak diğer yerlerle birleştirilerek, 23.12.2013 tarihinde hazineye devredilmiş. Belediye ile hazine trampaya girmiş ve belediyeye verilmiş. Belediyede yarın saat 14.30’da satışını yapacak. 17 milyon bedelle satışa çıkarmışlar. Avukatım ile görüştüm ve evrakları teslim ettim. Hukuki bir süreç varsa onu araştırıp gerekeni yapacaklar. Hukuki anlamda da girişimde de bulunacağız"


"141 İMZALI DİLEKÇEYİ BAŞBAKANLIĞA DA GÖNDERDİK, BELEDİYE GERİ ADIM ATTI"


Daha öncede arazinin imara çevrilmesine yönelik belediye tarafından girişimler de bulunulduğunu da belirten Güpgüpoğlu, 12 Aralık 2011 tarihinde de konunun gündeme geldiğine dikkat çekerek, "O günler de bina sakinleri toplandı ve 141 imza toplandı. Bu imzalar şikayetlerle birlikte Başbakanlığa iletildi. Ondan sonra belediye geri adım attı. Şimdi yani 3 yıl sonra bir kez daha belediye vatandaşın talebini hiçe sayarak, arsayı satmaya çalışıyor" diye konuştu.


VATANDAŞTAN DÖVİZLİ VE BAYRAKLI TEPKİ


"Park istiyoruz, Ağaçlar kesilmesin, Betona hayır" yazılı dövizlerle de dikkat çeken vatandaşlar, evlerinin balkonlarına Türk Bayrağı asarak da tepkilerini dile getirdi. Evlerinin değerinin düştüğünü ve çevrede az olan yeşil alanının bu yolla da yok edileceğini kaydeden mahalle sakinleri, birçok bina sahibinin de arsanın konut olara imara açılmasının ardından evleri satışa çıkarmayı düşündüklerini de sözlerine ekledi.


MHP’lilere teşekkür eden mahalle sakinleri diğer siyasi partilerin de kendilerine destek vermesini ve yeşil alanların korunmasını istedi.


"BELEDİYE VAKFA BASKI YAPIYOR"


Öte yandan alanın imara açılmasına tepki gösteren mahalle sakinlerine, MHP Kayseri İl Başkanı Mete Eke, partinin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Özsoy, Kocasinan Belediye Başkan adayı Levent Mete ile parti teşkilatlarının mensupları da destek verdi. Mahalle sakinlerini dinleyen MHP Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Özsoy, seçimlere kısa bir süre kala bu alanı satışa çıkarmanın ahlaki bir durum olmadığını belirterek, "Hangi etik anlayışla bunu izah edebilirsiniz. Gayet güzel ağaçlandırılmış ve yeşile bezenmiş bu alanı da ranta çevirerek bu şehrin nefes almasına mani oluyorsunuz. Sizler yeşile ve ağaca neden düşmansınız? Bırakın çocuklar bu yeşil alanda, oyunlar oynasın, insanlar nefes alsın. Sürekli kamuya ait arazileri müteahhitlere satarak, bu şehri beton yığınlarına döndürdünüz. Belli kesimlere ortak olan ve her türlü kamu arazisini rant alanına dönüştüren zihniyeti kınıyorum. Yangından mal mı kaçırıyorsunuz. Bu konuda MHP olarak mahalle sakinlerinin yanındayız ve onların hakkını savunmak için de yargıya yönelik başvurularımız da olacak. Zaten ilgili vakıfta bu konuda bir girişimde bulunacak. Duyumlarımıza göre Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, vakfa baskı da yapıyor. Ama biz bu konuda sonuna kadar vatandaşlarımızın yanındayız" dedi. Yapılan basın açıklamasının ardından vatandaşlar ve MHP’liler alandan ayrıldı.



Cafer Zengin/Hürriyet


Geri Dön