05 / 05 / 2024

Kayseri'deki raylı sistem yarın hizmette!

Kayseri'deki raylı sistem yarın hizmette!

Kayseri'de, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan raylı sistem, yarın hizmete girecek



Bir süredir deneme seferleri yapılan raylı sistem, yarından itibaren yolcu taşımaya başlayacak. Sistem kapsamında, Organize Sanayi Bölgesi'nden başlayarak Mimarsinan Kavşağı'na kadar uzanan 17 bin 500 metrelik güzergahta çift yönlü olarak yolcu taşınacak. Saatte bir yönde 8 bin 250 yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak sistemde, ilk etapta 10 dakikada bir sefer yapılacak.

Proje kapsamında satın alınan 22 raylı sistem aracından 19'u Kayseri'ye ulaştı. 3 araç ise İtalya'dan Kayseri'ye doğru yola çıktı. Projenin sonradan büyütülmesi ile satın alınan 16 ilave araç da yılbaşından itibaren Kayseri'ye gelmeye başlayacak. Böylece sistem dahilinde toplam raylı sistem aracı 38'e ulaşacak.

İlk etapta 12 araç ile taşıma yapılması planlanan raylı sistemde, diğer araçların da test işlemleri tamamlandıktan sonra araçların tamamı seferlere dahil edilecek. Tüm araçların sefere başlamasıyla yolcu yoğunluğuna göre 5 dakikada bir sefer yapılmaya başlanacak.

İkisi yer altında olmak üzere toplam 31 istasyondan oluşacak güzergahta, araçlar toplam mesafeyi 42 dakikada kat edecek. Belediye otobüsleri ve özel halk otobüslerinde kullanılan biletler raylı sistemde de geçerli olacak. Bir saat süreyle aynı bilet ile otobüsten raylı sisteme veya raylı sistemden otobüse geçiş yapılabilecek.

Raylı sistemin seferlere başlamasıyla birlikte otobüs seferlerinde de düzenleme yapılacak. İlk etapta, raylı sistem güzergahında çalışan otobüs sayısı azaltılacak. Daha sonraki süreçte ise raylı sistem güzergahında belediye otobüsü veya halk otobüsü seferi yapılmayacak. Otobüsler, mahallelerden raylı sistem güzergahına yolcu taşıyacak.

Toplam 99.5 milyon avroya mal olan raylı sistem projesinin ihalesi 16 Haziran 2004'de yapılmış, sistemin temeli 29 Temmuz 2005'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle atılmıştı.
AA


Geri Dön