14 / 01 / 2025

Kayserili emlakçılar sektöre düzenleme bekliyor!

Kayserili emlakçılar sektöre düzenleme bekliyor!

Emlakçılar için yapılacak yeni düzenleme öncesi bu mesleği yapanlar sıkıntılarını anlattı. Kayserili emlakçılar, herkesin bu mesleği yapmasından dertli. Manavın, kasabın, berberin bile emlakçı olarak sektörde iş yapmaya çalıştığını iddia ediyorlar.



Emlakçılar için yapılacak yeni düzenleme öncesi bu mesleği yapanlar sıkıntılarını anlattı. Kayserili emlakçılar, herkesin bu mesleği yapmasından dertli. Manavın, kasabın, berberin bile emlakçı olarak sektörde iş yapmaya çalıştığını iddia ediyorlar. Bir de sahte emlakçılardan oldukça muztaripler. Alıcı ve satıcının daire gezdiren emlakçıyı devre dışı bırakarak, pazarlık yapıp alışveriş yapmasından dert yanıyorlar. 


İSMAİL GÖREK: Devletten kaynaklanan belediyenin beyan değerlerini kabul etmeyen, kafasına göre beyan değerleri koyan, vatandaşın 3 yıl önce sattığı evden vergi talep etmesi veya evi aldığı fiyatı düşük bulunuyor. 'Evin değeri şu kadar ben bu değerden tutacağım, o paradan varsa biz alalım' deniliyor. Normal arsa satışlarından yüzde 18 devlet KDV alıyor. Ben emlakçı değil de normal bir vatandaş bile olsam arsayı aldığımda devlet bana yüzde 18 KDV öde diyor. Bunu her iki taraftan da devlet talep ediyor. Gerçek alım satım üzerinden değer de göstersek oradaki memurlar'bu daire 100 bin değil, 150 bin TL eder' deniliyor. Türkiye'deki tüm esnaf ve sanatkarlar odaları üyelerden sadece para alıyor ama yaptıkları bir şey yok. Herhangi bir yaptırımları yok. 


ODA HAKLARIMIZI GÖZETMİYOR


MEHMET BARBAROS: Odadan dolayı sıkıntılıyız. Oda bizim haklarımızı gözetmiyor. Bizi sahiplenemiyor. Bakkalcısı da emlakçilik yapıyor, dışarıda gezeni de emlakçilik yapıyor. 


Odaya kayıt olmayan insanlarda emlakçilik yapıyor. Odaya gidiyorsunuz 3-5 lira aidat verecek diye sıradan insanları da emlakçı olarak kayıt ediyor. Aynı zamanda piyasadaki vatandaşlardan da sıkıntılıyız. Müşterilere daireleri gösteriyoruz, sonra bizi bırakıp daire sahibi ile kendi görüşüyor ve o şekilde daireyi satın alıyor. Bizim emeğimiz boşa gidiyor. Bunu daireyi alan vatandaşta yapıyor, daireyi satan müteahhitte yapıyor. Tapuda sıkıntı yaşıyoruz. Emlakçıya adamlar bir başka bakıyor. Sanki haklarını ellerinden alıyormuşuz, sanki kazandığımız parada onların hakkı varmışta onlara vermiyormuşuz gibi muamele ile karşılaşıyoruz. 


TUFAN FİLİK: Kayseri şu zamanlarda en kötü ve ölü dönemini yaşıyor. Dolar ve EURO'nun kur artışları, bankalarda emlak faizlerinin artması bazı yapılaşmaların dengesiz gitmesi yaşanılan kötü dönemin nedenlerinden. Birde önüne gelen müteahhit oluyor. Ya iflas ediyor, ya bırakıp gidiyor ve bu da vatandaşın güvenini sarsıyor. Bazı kişiler emlakçilik adı altında başka işler çeviriyor. Bizim maddiyattan ziyade farklı sıkıntılarımız var. Belediyelerin yapmış olduğu imarla ilgili siteleri vardı. O siteleri kapattılar. O sitede vatandaş bize arsa ev sorduğunda internetten yer tespiti yapabiliyorduk ama bunu engellediler. Çünkü belediyenin yapmış olduğu yanlış imar politikasından kaynaklanıyor. Bir diğer yandan emlakta beyanla ilgili şikâyetlerimiz var. Aynı binadan ev satıyoruz ama 5. katın beyan değeri 80 bin TL, doğu cephesi ya da kuzey cephesi 110 milyar. Parsel aynı ama ne yazık ki beyanlar farklı olduğu için bu sıkıntılar yaşanıyor. Emlak müşavirleri kanununun çıkmasını istiyoruz. Bir başka önemli sıkıntımızda herkesin (manavın, bakkalın) emlakçı olması.


HERKES EMLAKÇI OLDU 


NİHAT DADALOĞLU: En büyük sorunumuz piyasada emlakçı olmayıp da emlakçilik yapan kişiler. Son zamanlarda piyasanın durgun olmasından dolayı inşaat sektörü ve emlak sektörü sıkıntılı durumda. Bir başka sorun ise piyasada oda kaydı bulunmayan, vergi kaçakçılığı yapan çok fazla emlakçı var. 

özellikle bu İç Anadolu bölgesinde bu böyle. 


BARIŞ KÜREKÇİER: Seyyar emlakçı yani bu iş kayıt dışı yapan çok fazla kişi var. Bilerek ya da bilmeyerek işimize sekte vuran kişi çok ve onlar da bizim imajımız zedeleniyor. 


Şuan ki piyasanın bulunduğu durum doğudaki terör, devletin içindeki paralel yapılanma insanları haliyle tedirgin edecektir. Faiz oranlarının yüksek olması alım satımı etkiliyor. 


UYGULAMADA BOŞLUK VAR 


MUHAMMET AFACAN: Uygulamada çok büyük boşluklarvar. Şuanda bir emlak yasası çalışması vara ama uygulamaya geçilmediği için büyük bir sıkıntı yaşanıyor.

 

Para akışının olmadığından kaynaklanan 3-4 aydır durgunluk var. Yasal olarak satışlarımızdan yüzde 3 komisyon alıyoruz. Ancak şuana kadar yüzde 3 komisyon alamadık ve aldık o kar diye bakıyoruz. İnşaat firmaları da şuanda sıkıntıda olduğu için kendileri piyasaya göre daha fazla fiyata satmak istiyorlar ama daireleri çok ucuza veriyorlar. 

Sahibinden.com sitesine herkes yöneldi. Bu site de tekel konumda şuanda. Onlarda belli bir oranda komisyon alıyorlar. Biz emlakçılar odamızdan Kayseri'ye özgü ücretsiz emlak sitesi istiyoruz. 


MEHMET AKİF TEMEL: Biz müşterilerimizin dairelerini alıcı müşterilere gösterdikten sonra müşteri bizi aradan çıkartıyor ve ev sahibi ile anlaşıyorlar. Bu en büyük sıkıntımız. 


E Haber


Geri Dön