Kayseri'ye 1.2 milyar liralık 3 proje yapılacak!
İçinde modern bir otel ile alışveriş merkezinin de bulunduğu Türkiye'nin ilk sağlık kenti ile Anadolu Harikalar Diyarı ve Hafif Raylı Sistem 2'nci Etabı'nın temelleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. 3 proje için 1.2 milyar lira harcanaca
Kayseri'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temelini attığı üç yeni projenin toplam maliyeti yaklaşık 1.2 milyar lirayı bulacak. Sağlık Bakanlığı tarafından bu yılın yatırım programına alınan ve Kayseri'de kurulması planlanan Türkiye'nin ilk 'sağlık kenti'nin temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Benzerlerine İngiltere, Kanada, Avusturya gibi Batı ülkelerinde rastlanan ve Türkiye için bir 'ilk' olacağı ifade edilen 'sağlık kenti'nin yanı sıra Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nce planlanan Anadolu Harikalar Diyarı ve Kayseri Hafif Raylı Sistemi 2. Etabı da start aldı.
Kayseri Kuzey çevre Yolu ile şehirlerarası Otobüs Terminali arasında ayrılan 1.2 milyon metrekarelik alan üzerinde kurulacak. çağdaş çizgiler taşıma özelliğine sahip sağlık kenti için 84 milyon lirası hizmet yatırımı olmak üzere 792 milyon lira harcanacak. Özel sektör tarafından inşa edilecek Türkiye'nin bu ilk kampus hastanesi, işlevini belirli bir süre için Sağlık Bakanlığı gözetiminde yerine getirecek, sonra kiraya verilecek. Proje uyarınca, bin 580 yataklı hastane kompleks için ayrılan alanın 700 bin metrekarelik bölümünde, hasta yakınlarının yararlanacağı sosyal tesisler ise 500 bin metrekarelik bölümünde inşa edilecek. Kompleksin açık bölümlerinde kapsamlı yeşil alanlarla, fıskiyeli süs havuzlarına yer verilecek, hastalar bir noktadan diğer bir noktaya yürüyen bantlar ye merdivenlerle ulaşacak. Binalarla bölümler arasındaki ulaşım golf araçlarıyla sağlanacak. Hastalar tek kişilik plazmalı, duşlu, WC'li odalarda yatacak, refakatçiler için aynı konfora sahip ayrı bölümler bulunacak.
Doktorların odası muayenehanelerin içinde yer alacak, böylelikle hastanın doktoru bekleme süresi azalmış olacak. Doktorların kampus içersinde hızlı ulaşımını sağlamak amacıyla kullanıcısının nereye gideceğini vücut hareketlerinden anlayan, 20 kilometre hıza sahip, pille çalışan 'ginger' araçları kullanılacak.
Tedavi için kent dışından 10 milyon kişi geliyor
Hastane binasının terasında helikopter iniş kalkışlarına uygun bir pist yer alacak. Helikopterle getirilen hastalar çatıdan direkt ameliyathane veya yoğun bakim odalarına alınabilecek. Hastanede, gerektiğinde kullanılmak üzere devlet adamları, için tam teşekküllü özel VIP odaları bulunacak.
Ticaret ve sanayi şehri olarak isim yapan, ancak son yıllarda sağlık alanında yapılan yatırımlarla bölgenin sağlık üssü konumuna gelen kentte, çevre illerden 2.5 milyon hasta, bir o kadar da hasta yakını geliyor. 15'i kamuya, 13'ü özel sektöre ait olmak üzere toplam yatak kapasitesi 3 bin 600'e ulaşan 28 hastanenin bulunduğu Kayseri'ye tedavi için gelenler sadece sağlık kurumlarının kapısını çalmakla kalmıyor, şehrin sosyal ve ticari yaşantısına da canlılık katıyor.
Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Tıp Fakültesi'nin yanı sıra, özel sektörün de teknoloji donanımlı hastane ve poliklinik yatırımlarına yönelmesi, Kayseri'yi sadece kendi sınırlan içinde değil, bölgesinde de ilgi odağı haline getirdi şehirdeki sağlık kurumlarına tedavi için başvuruda bulunanların sayısı 10 milyona ulaştı. Bunların dörtte birine özel sağlık kurumlarında, geriye kalan bölümüne ise başta Erciyes Üniversitesi bünyesindeki tıp fakültesine bağlı hastaneler olmak üzere kamuya ait öteki sağlık kurumlarında poliklinik hizmeti verildi. Kentte tedavi oranının da başarılı olması hasta ve hasta yakınlarının ilgisini Kayseri'ye çekti.
Türkiye'nin Disneyland'ı Anadolu Harikalar Diyarı
Temeli atılan bir başka proje 'Anadolu Harikalar Diyarı' ise şehrin Kumarlı kesimindeki geniş bir alan üzerinde kurulacak. 3 aşamalı olarak gerçekleştirilecek projenin hayvanat bahçesi ile eğlence parkı ihale edildi. Anadolu Harikalar Diyarı yaklaşık 800 bin metrekare üzerinde kuruluyor. 120 milyon liralık harcama ile hayata geçirileceği bildirilen Anadolu Harikalar Diyarı'nda her yaş gurubunun yararlanabileceği oyun ve dinlenme alanları yer alacak. Uluslararası standartlarda hizmet verecek şekilde planlanan proje Kayseri'nin yanı sıra çevre illere de hitap edecek. Türkiye'nin en gözde eğlence parkalarından bir olacağı söylenen Anadolu Harikalar Diyarı'nda uygarlıklar tarihi, tünel akvaryum, at binme alanları, hayvanat bahçesi, su kayağı parkı, buz pateni pisti, sportif ve sosyal tesislerle otoparklar yer alacak.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kumarlı'da kurulacak Türkiye'nin Disneyland'ının, Fransa'nın başkenti Paris'teki eğlence parkını aratmayacak nitelikte olacağını söyledi. Özhaseki, projeden komşu illerinde faydalanacağım söyledi.
Raylı sistem ile yolcu sayısı ikiye katlanacak
Özhaseki, 3 yıl önce işletmeye açılan raylı sistemin, günde ortalama 70 bin yolcu taşıdığım, temeli atılan yeni hatlarla hem yolcu sayısı, hem de güzergah uzunluğunun ikiye katlayacağını belirterek, şunları söyledi: 'Kayseri OSB ile şehrin doğusundaki Mimarsinan Kavşağı arasında uzanan 17.5 km uzunluğundaki raylı sitem ihtiyaca cevap vermekten uzak kalıyordu. Temelini attığımız 2. ve 3. etap projeleri ile ulaşımda önemli rahatlama olacak. İlk etapta Mimarsinan Kavşağı'ndan başlayarak Beyazşehir üzerinden İldem'e kadar uzanacak. 9 km'lik yeni haran döşenmesine başlanacak. Bunu Sivas Caddesi'nden başlayarak Erciyes Üniversitesi üzerinden Talas'a uzanacak 7 km'lik hat izleyecek. Mevcut araç sayısı 22'den 52'ye çıkacak. Söz konusu etaplar için 250 milyon lira harcama yapılacak.'