25 / 12 / 2024

Kayyum ne demek?

Kayyum ne demek?

Kayyum, vasi gibi vesayet organlarından birisi olup; bu makam tarafından atanıyor. Peki kayyum ne demek? Kayyumluğu gerektiren haller nelerdir? İşte kayyumluğu gerektiren durumlar ve görevleri..



Kayyum ne demek?

Kayyum, bir kimseye ait belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimseye deniyor. Kayyum, uzun bir süre haber alınamayan birinden geriye kalan malların hiç bir kimse tarafından yönetilmediği takdirde, söz konusu malların yönetimi için atanabiliyor. 


Kayyım olarak da bilinen kayyum, vasi gibi vesayet organlarından birisi olup; bu makam tarafından atanıyor.


Ayrıca mal sahibi malını doğrudan doğruya sahip olduğu malı yönetemiyorsa ve vekil atayamıyor ise, vasi tayinine gerek görülmüyorsa; kimsesi yoksa hastaneye veya bakım evine yattığı süre içerisinde kendisinin mal varlığının yönetilmesi için de kayyum atamasının yapılmasını isteyebiliyor.


Kayyumluğu gerektiren diğer haller Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince, bu Kanunun vasi hakkındaki hükümleri, aksi belirtilmiş olmadıkça kayyım hakkında da uygulanıyor.


Kayyumluğu gerektiren hâller:

I. Temsil

MADDE 426.- Vesayet makamı, aşağıda yazılı olan veya kanunda gösterilen diğer hâllerde ilgilisinin isteği üzerine veya re'sen temsil kayyımı atar:


1. Ergin bir kişi, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri bir sebeple ivedi bir işini kendisi görebilecek veya bir temsilci atayabilecek durumda değilse,

2. Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa,

3. Yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa.


II. Yönetim

1. Kanun gereği

MADDE 427.- Vesayet makamı, yönetimi kimseye ait olmayan mallar için gereken önlemleri alır ve özellikle aşağıdaki hâllerde bir yönetim kayyımı atar:


1. Bir kimse uzun süreden beri bulunamaz ve oturduğu yer de bilinemezse,

2. Vesayet altına alınması için yeterli bir sebep bulunmamakla beraber, bir kişi malvarlığını kendi başına yönetmek veya bunun için temsilci atamak gücünden yoksunsa,

3. Bir terekede mirasçılık hakları henüz belli değilse veya ceninin menfaatleri gerekli kılarsa,

4. Bir tüzel kişi gerekli organlardan yoksun kalmış ve yönetimi başka yoldan  sağlanamamışsa,

5. Bir hayır işi veya genel yarar amacı güden başka bir iş için halktan toplanan para ve sair yardımı yönetme veya harcama yolu sağlanamamışsa.

2. İstek üzerine

MADDE 428.- İsteğe bağlı kısıtlama sebeplerinden biri varsa, ergin bir kişiye kendi isteği üzerine bir kayyım atanabilir.


Kayyum nasıl atanır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön