Kent Haberleri

Kazım Kurt: Esnaf da dönüşüm istiyor!

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt 'Emek. Erenköy, 71 Evler, Yenidoğan Gündoğdu, Gokmeydan. Huzur ve hatla Çankaya mahallelerini de içine katan bir hinterlantla 100 bin kişiye hitap eden bir bölge olacak" dedi.

100 bin kişiye hitap edecek: Küçük Sanayi Sitesi'ndeki dönüşümle bölgenin gelişme şansı yakalayacağını söyleyen Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt 'Emek. Erenköy, 71 Evler, Yenidoğsn Gündoğdu, Gokmeydan. Huzur ve hatla Çankaya mahallelerini de içine katan bir hinterlantla 100 bin kişiye hitap eden bir bölge olacak" dedi.



Küçük Sanayi esnafından biri "Dükkânları görüyorsunuz... Ne tuvaleti var, 11e yolu var, 11e müşteriyi ağırlayacak yerimiz var. Sıkıntıdayız. Dükkânlar yetersiz, küçük" derken bir diğeri de "Kapımızın önüne ikinci arabayı çekemiyoruz. Çekersek müşteriyle, komşuyla papaz oluyoruz" cümleleriyle yaşadığı sıkıntıyı dile getiriyor. Bir esnaf da "Altyapı, sokaklar, dükkânlar sorunlu. İleri taraf sorun... İyi bir tarafı kalmadı ki..." diyerek durumu gözler önüne seriyor. 


O bölge ve çevresinin gelişme şansı olacak 

Bölgenin mutlaka değişmesini ve dönüşmesini hedeflediklerini ifade eden Kurt, "400 bin nüfuslu Avrupa kentinde ne oluyorsa burada öyle bir kentleşme olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu bölge Emek, Erenköy, 71 Evler, Yenidoğan, Gündoğdu, Gökmeydan, Huzur ve hatta Çankaya mahallelerini de içine katan bir hinterlantla neredeyse 100 bin kişiye hitap eden bir bölge olacak. 0 zaman bu bölge canlanacak, kurtulacak ve daha da gelişme şansı olacak. Bu bölgedeki insanların mutlu bir yaşam sürmesi temel hedefimizdir. Hemşerilerimizin bize destek olacağına inanıyorum" diye konuştu. 


Odunpazan Belediye Başkam Kazım Kurt Küçük Sanayi Sitesi'nin mutlaka değişmesini ve dönüşmesini hedefliyoruz. 400 bin nüfuslu bir Avrupa kentinde ne oluyorsa burada öyle bir kentleşme olması gerektiğini düşünüyoruz 


Emek, Erenköy, 71 Evler, Yenidoğan, Gündoğdu, Gökmeydan, Huzur ve hatta Çankaya mahallelerini de içine katan bir hinterlantla İOO bin kişiye hitap eden bir bölge olacak. Bölge canlanacak, kurtulacak ve gelişme şansı olacak.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığının doğal afet değerlendirme raporuna göre öncelikle kentsel dönüşüm yapılması gereken şehirlerden biri de Eskişehirdir. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi kentin birçok noktasında kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan etti. 57 yıl önce toplu halde küçük sanayi esnafının çalışması için oluşturulan ve bugün beş mahalle ortasında kalan yaklaşık 60 hektarlık kentsel dönüşüm ve gelişim alanlarından biridir. Yıllardır taşınması gündemden düşmeyen, bugün fiziksel ve sosyal yapısı oldukça kötü durumda olan Küçük Sanayi Sitesi için Büyükşehir Belediyesinin 15 Ocak 2013'te Odunpazarı Belediyesine verdiği proje yapma yetkisinin ardından Odunpazarı Belediyesi harekete geçerek BNR Kentsel Dönüşüm ve Planlama Limited Şirketi ile beraber kentsel dönüşüm alanında yürütülecek iş ve işlemlere 21 Ağustos 2015'te başladı. 1300 yakın yapının tamamı (yüzde 91) küçük sanayi ve sanayiye yönelik ticari kullanımdadır. 


Yapılar son derece tehlikeli ve insan sağlığına zararlı bir hal almıştır. 100 metrekareden küçük dükkânların oranı yüzde 74'tür. Yapıların yüzde 96'sı bir veya iki katlı. Büyük çoğunluğu oto tamir ve yedek parça satışına yönelik faaliyetlerde bulunmakta ve yarıdan fazlasının gelir düzeyi asgari ücret civarındadır. Kiracıların oranı yüzde 81'dir. Küçük Sanayi Sitesi yakınında bulunup kentsel dönüşüm alanı içine giren konut alanlarında toplam 500'e yakın bağımsız bölüm bulunmaktadır. Konutların büyük çoğunluğu (yüzde 83) apartmanda bulunmakta. Burada yaşayan vatandaşlar da kentsel dönüşüm projesine olumlu bakmaktadır. 


DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ VAR 

Kurt, Odunpazarı'nın, Eskişehir'in ilk kuruluş merkezi olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Özellikle Tarihi Bölge60 hektar civarında ve üç bine yakın tarihi konutu olan bölge ama Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunundaki sıkıntılardan dolayı gelişememiş bir bölge. Öte yandan toplamda 400 bin nüfusu barındıran bir kent. Türkiye'nin pek çok ilinden daha büyük bir ilçe. Ama Tepebaşı ilçesine göre biraz daha az gelişmiş ve modern yapılaşmayı bulamamış, dönüşüme ihtiyacı olan bir ilçe." 


BİR ADIM ATILMADI 

Başkan Kurt, şöyle devam etti: "Büyükşehir Belediyesi'nin 2010 yılında almış olduğu bir kentsel dönüşüm kararıyla Küçük Sanayi Sitesi'nin bulunduğu alanın kentsel dönüşümüne karar verilmiştir. Daha sonra bu alanın Odunpazarı Belediyesi tarafından dönüşümü talep edildiği için Büyükşehir Belediye Meclisi, 2012 yılında bu alanın dönüşümü işinin Odunpazarı Belediyesi tarafından gerçekleştirilmesi için karar almıştır. Ancak ne 2010'dan bu yana nede 2012'den bu yana ciddi bir adım atılmadı."



Eskişehir Anadolu