Kentsel Dönüşüm

Odunpazarı'nda Küçük Sanayi Dönüşüm Projesi toplantısı yapıldı!

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, "Küçük Sanayi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi" ile ilgili Meclis Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.Kurt, "Edindiğim izlenim AKPliler bunu kabul etmeyecek" dedi.

KÜÇÜK Sanayi'de gerçekleşmesi beklenen kentsel dönüşüm projesinin danışmanı olan şehir plancısı Bener Karagedikli ile birlikte basın mensuplarını bilgilendirme toplantısı yapan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu 7. Maddesine göre nazım imar planı yetkisinin Büyükşehir Belediyesine ait olduğunu belirterek" Ancak uygulama imar planları yapma yetkisi ilçe belediyesinde. İlçe belediyesinde yapacağımız uygulama imar planını tekrar Büyükşehir Meclisi'ne göndereceğiz ve o planların yine oradan geçmesi gerekiyor. Kentin ana dokusunu gösteren nazım imar planı kesin sunuş ve şekil belirlemez. 


Bir düşünce projesidir. Üzerinden ölçü alınamaz, uygulama için kullanılamaz. Bazılarının dediği gibi kentin 100 yıllık planını falan şekillendirmez. 

Genel kabul 30 yıl civarındadır ama uygulamalar artık 20 yıllık olduğu görülüyor. Yani öyle 150 yıllık değil. Teknoloji çağında hiçbir şeyin önünde duramazsınız" dedi. İkinci etapta yapılacak planlarda çok daha ayrıntılı şeyler gösterileceğini belirten Kurt, " Bu planların içi boş olarak bize gönderildiği değerlendirmesinin doğru olmadığını hem hukuk hem de bilim ortaya koyuyor. 


Burası kentsel dönüşüm için özel olarak yapılması gereken bir alan. Biz bu projeyi şeffaf, katılımcı, halkla birlikte yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. 

Planların ortaya çıkması halinde Büyükşehir Belediyesi'nın imar komisyonu, küçük sanayi sitesinde kentsel dönüşüm uygulamasının zorunlu olup olmadığına karar verecek. Eğer zorunlu ise komisyon önümüzü açacak ya da diyecek ki bu halinde bir sıkıntı yok, sanayi çarşısı böyle daha iyi diyecek. Bir an önce bir karar vermeleri gerektiğini belirtiyoruz. Bazı yorumlarda ayrımcılık yapıldığı iddia ediliyor, hani planın içi boştu. Burada bir çelişki var. 

Bizim planın içi boş ise kimseye ayrımcılık yapmamışız demektir" ifadelerini kullandı. 


PLANIN İÇİ ZATEN DOLU

Kazım Kurt ayrıca, "Bizim talebimiz komisyon bunu meclise getirsin veya getirmiyorsa re'sen başkanlık makamı getirsin, tartışılsın. 


2-3 gündür edindiğim izlenim, AKP'lilerin bunu kabul etmeyeceği yönünde. Eğer öyle bir sonuç varsa ya da dava açacağız ya da yasal yollardan hakkımızı arayacağız. Bu bence engellemedir. Bize göstermeden şöyle bir şey yapacaklar demek mümkün değil 1000'lik planın da Bııy ükşehir'den geçmesi gerekiyor. 


Bu dönüşüm Eskişehir için gereklidir. AKP'li arkadaşlarla görüştüğümüzde de onlar da bunu söylüyor. Onların da bu projeye karşı çıkamayacağını düşünüyorum. Eskişehir'in geleceğini düşünen arkadaşlarımızın destek olacağına inanıyorum" diye konuştu. 1/5000'lik planları hazırlayan ve proje danışmanı olan şehir plancısı Bener Karagedikli ise planların Büyükşehir İmar Komisyonuna sunulmasının ardından en az 4 ay geçtiğine vurgu yaparak "Bu süre bir planın teknik açıdan incelenmesi için çok uzun bir zaman dilimi. 64 hektarda, formatlara uygun bir taslak hazırladık ve Büyükşehir Belediye Meclisine sunduk. Bu planlar, planlama yaptığımız alanda 1/25000 ölçekli planlara göre, burada kaç kişi yaşayacak, hangi fonksiyonlar yer alacak, alansal dağılımları hangi oranda olacak, ana ulaşım arterlerinin nereler olması gerektiğini ifade eder. 


İçini doldurarak getirin denilen planda biz bu fonksiyonları sunduk. Biz sunduğumuz planda ve planın eki olan notlarda bütün bu sözünü ettiğimiz alanlar 5000'lik planda ne kadar konut olacak, ne kadar yeşil alan olacak, bütün bunların hepsini standartlara uygun olarak meclise sunduk. Yani plan tekniği açısından bizim sunduğumuz plan ne yapılacağını somut bir şekilde gösteriyor. Oraya öngördüğümüz nüfus, ticaret alanı gibi durumlar plan notlarında kayıt altında. Aslında 5000 ölçekli planda 1000 ölçekli planı yapmamızı engelleyen bütün hususular somut bir şekilde belirlenmiş durumda" diye konuştu. 


DÜNYANIN HER YERİNDE BÖYLE

Karagedikli, "Bu plan meclisten bu şekilde geçtiği taktirde, Odunpazarı Meclis 'Ne sunacağımız planda ne kadar yeşil alan olacağı, ne kadar yapı olacağını belirtmiş olacağız. Planın bu haliyle Büyükşehir meclisinden geçmesinde planlama tekniği ve standartları açısından herhangi bir kusur yok. Eğer olmuş olsaydı, bu 4 aylık süreçte bize bir geri dönüş olurdu, buraya öngördüğümüz 15 bin nüfusunun yanlış olduğu, bu nüfusa yetecek yeşil alanın az olduğu veya ticaret alanının fazla olduğu gibi gerekçelerle veya bu gibi somut gerekçelerle karşı çıkılırdı. 


Biz bu alanda salt bir imar planı yaparak kenara çekilmiyoruz. Biz bu alanda kentsel dönüşüm yağıyoruz. 

Kentsel dönüm kendi içinde en az 10 ayrı iş disiplinini yapılmayı zorunlu kılan bir eylemdir. Dünyanın her yerinde 5000 ölçekli planlar böyle sunulur. Detayları 1000 ölçekli de belirtilir. 


Önümüzdeki dönemde hal sahipleri ile mimari projeler ortaya çıktıktan sonra yapacağımız uzlaşma görüşmelerinde daha esnek tasarım yapabilmek adına böyle bir teknikle planlar sunuldu. 


Planların içi boş kavramı, sanki bir anlam ifade etmeyen plan sunmuşuz gibi gelebilir işi bilmeyenler için, plan eklerinde, plan notlarında bu planlara ne yapabileceğimizin ayrıntıları net bir şekilde sunuldu. Bunlar hassa projelerdir. Buradaki hak sahipleri yerine kendinizi koyun. Bir beklenti içerisindesiniz ve sizi yönetenlerin karar almasını bekliyorsunuz. Bekleme süresi ne kadar uzarsa hak sahipleri daha çok mağdur olur. Bu süreçleri daha hızlı ve pratik yürütmek gerekir.

 

Benim kentsel dönüm projelerinde edindiğim tecrübe bu yönde" diye konuştu. 1 ay önce imar komisyonu üyelerinin katıldığı bir toplantıda sunum yaptıklarını belirten Karagedikli "Onlara da teknik açıdan neden böyle bir planlama yaptığımız anlattık. Son derece doyurucu bir toplantıydı. Üyeler de anlayışla karşıladılar. 


Ben de o toplantıdan sonra komisyon üyeleri ile sulh olduk veya kendimizi anlatabildik diye düşünmüştüm. Umarım bu anlayış bu şekilde devam eder" ifadelerini kullandı.


Eskişehir Anadolu 




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Avukat Kazım Kurt, "Küçük sanayi planlarını sümen altında sakladılar, incelemediler, geciktiriyorlar." diye konuştu. 


Başkan Kurt, küçük sanayi sitesi ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirdi. Ekim ayında Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdikleri l/5000'lik planların AK Partili meclis üyeleri ve imar komisyonu üyelerince incelenmediğini anlatan Kurt, oyalandığını söyledi. Sanayi çarşısı projesinin mutlaka geçmesi gerektiğini aktaran Kurt, "Komisyonunda bunu oyalamadan ya bir rapor vermek suretiyle meclise göndermesini ya da bu işi kabul etmiyoruz, reddediyoruz demesini, bizim de ona göre hukuki haklarımızı kullanacağımızı söylemek isterim." şeklinde konuştu. Kurt, bazı kişilerin basın açıklamalarıyla küçük sanayi çarşısı projesinin yanlış bir proje olduğu, bu nedenle geçmediğini söylediğini aktardı. Kurt, "Şuana kadar imar komisyonunda gündeme alınarak yapılmış bir inceleme yoktur. Dosya sümen altında bekledi, hiçbir inceleme yapılmadı. Bizim ısrarlarımız üzerine geçen ay proje müellifi tarafından AKP'li Odunpazarı, Tepebaşı ve Büyükşehir İmar komisyonu üyelerine bir brifing verildi. 2010'da büyükşehir kentsel dönüşüm kararı aldı. 2010 yılında Büyükşehir Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesi sayısı daha çoktu. 2012'de AKP'li olan Odunpazan Belediyesi, Küçük Sanayi Çarşısı'nın kendisi tarafından yapılmasının daha doğru ve şık olacağını söyledi. Oy birliği ile Odunpazan Belediyesi tarafından yapılması kararlaştırıldı. Demek ki doğru ve mantıklı olan işi CHP'li belediye meclis üyeleri destekledi. Hiçbir komplekse kapılmadan 'AKP'li Odunpazan Belediyesi bunu yapsın' denildi. Bugün işler tersine döndü, Odunpazan Belediyesi CHP'li oldu. Büyükşehir Belediyesi'nde büyük bir çoğunluk AKP'li oldu. Ekim ayında Büyükşehir Belediye Meclisi'ne planlan gönderdik. Bu projeyi meclise getirmek istemeyen AKP'li meclis çoğunluğu çeşitli bahanelerle bugüne kadar oyaladı." Kurt, "Halkı bilgilendirmeye devam edeceğiz, planlanmızın ortaya çıkması halinde bence Büyükşehir Belediyesi'nin meclisi ya da imar komisyonu bu aşamada şu konu da karar verecek. Net bir duruş yapacak, küçük sanayi sitesi kentsel dönüşüm uygulaması zorunlumu değil mi? Bu konu da Büyükşehir İmar komisyonu meclisinin bir an önce net bir durum sergilemesi ve karannı vermesi gerekir. Ya olacak ya da olmayacak." dedi. 




Mehmet KURU/Zaman