KDV indirimi hangi ürünlerde geçerli? GİB açıkladı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘KDV oranını yüzde 8’den 1’e düşürdüğünü açıklamasın ardından temel gıda fiyatlarında indirim yapıldı. Ürünlerine indirim uygulamayan marketlere denetimler devam ederken Gelir İdaresi Başkanlığı KDV indirimlerine ilişkin tüm detayları açıkladı...KDV indirimine karşı bazı marketler ürünlerinde indirim yapmazken bu durum sonrası denetimler artırıldı
KDV oranının yüzde 8’den 1’e indirilmesi ile birlikte temel gıda fiyatlarında düşüş yaşandı. KDV indirimine karşı bazı marketler ürünlerinde indirim yapmazken bu durum sonrası denetimler artırıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı ‘KDV indirimi’ ile ilgili merak edilen tüm soruları yanıtladı...
SADECE TEMEL GIDA ÜRÜNLERİNDE Mİ İNDİRİM VAR?
Temel gıda ürünlerinin birçoğunun toptan teslimi, 5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan değişiklik öncesinde zaten 2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı liste kapsamında yüzde 1 KDV'ye tabiydi. Kararla bahsi geçen listede yer alan ve yüzde 8 KDV'ye tabi olan gıda ürünlerinin tamamı liste çatısı altına alınmak ve toptan perakende ayrımı kaldırılmak suretiyle 14 Şubat'tan itibaren yüzde 1 KDV'ye tabi tutuldu ve bu kapsamdaki tüm gıda ürünlerinin teslimlerinde KDV oranları eşitlendi. Bu durumun tek istisnası, özel tüketim vergisine (ÖTV) tabi olan gıda ürünleridir. Bu ürünlerin tesliminde yüzde 8 oranında KDV uygulanmaya devam edilecek.
TESLİM EDİLMELERE GÖRE KDV DEĞİŞİR Mİ?
Toptan ve perakende teslim ayrımı, toptancı hallerinde faaliyet gösterme, KDV mükellefi olma gibi farklı KDV oranı uygulanmasına neden olan hükümler, kararla ortadan kaldırılarak nereden alındığına, kime satıldığına bakılmaksızın liste kapsamındaki tüm gıda teslimlerinde KDV oranı yüzde 1'de eşitlendi.
YEME İÇME HİZMETLERİNDE DE KDV İNDİRİMİ VAR MI?
Lokanta, restoran, kafeterya gibi işletmeler tarafından yerinde sunulan yeme-içme hizmetleri, yüzde 8 KDV'ye tabi. Birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki yerlerde verilen söz konusu hizmetler ise yüzde 18 KDV'ye tabi bulunuyor. Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan düzenleme, yeme-içme hizmetlerine uygulanan KDV oranında bir değişiklik öngörmüyor.
PAKET SERVİS HİZMETLERİ YÜZDE 8 KDV'YE TABİ
Paket servis ile alınan yeme-içme hizmetleri gıda teslimi sayılır mı? Yeme içme hizmeti veren işletmelerin paket servis (online, mobil yemek sipariş siteleri dahil) şeklinde verdikleri hizmetler ile catering, tabldot servis gibi adlarla verdikleri yeme içme hizmetleri, yüzde 8 KDV'ye tabi olup, bu hizmetlerin gıda teslimi sayılması mümkün değil. Kararla yapılan düzenleme, yeme-içme hizmetlerine uygulanan KDV oranında bir değişiklik öngörmüyor.
ÇİĞ OLARAK SATILAN GIDALARDA KDV ORANI NASIL HESAPLANIYOR?
Kararla çiğ balık teslimlerindeki toptan/perakende ayrımı kaldırılarak bu ürünlerin yüzde 1 KDV'ye tabi tutulmasına karar verildi. Ancak, iş yerinde müşterilerin masasına ve evlere pişirilerek balık servisi yapılmak suretiyle gerçekleştirilen hizmetler ile ekmek arası balık satışlarının, "yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerlerde verilen hizmetler" kapsamında değerlendirilerek yüzde 8 KDV'ye tabi tutulması gerekiyor.
PASTANE ÜRÜNLERDİNDE KDV ORANI NE?
Pastane, tatlıcı, simitçi, fırın gibi işletmeler tarafından imal edilen ve/veya satışı yapılan börek, simit, pasta, tatlı gibi ürünlerin teslimine uygulanacak KDV yüzde 8'den yüzde 1'e indirildi.
14 ŞUBAT SONRASINDAKİ SATIŞLARDA KDV NASIL OLACAK?
TGRT Haber'de yer alan habere göre, gıda ürünleri kararın yürürlüğe girdiği 14 Şubat'tan önce teslim edilmiş ise yüzde 8, bu tarih ve sonrasında teslim edilmiş ise yüzde 1 KDV uygulaması yapılacak. Ancak, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten ürünlere ilişkin fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmiş olması, ürünlerin alıcı veya onun adına hareket edenlerin gösterdiği yere veya kişilere tevdi edilmiş olması, ürünlerin alıcıya veya onun adına hareket edenlere gönderilmesi halinde malın nakliyesinin başlatılmış olması ya da nakliyeci/sürücüye tevdi edilmiş olması hallerinde KDV'nin yüzde 8 uygulanması gerekiyor.
FAZLA ÖDENEN KDV İADE ALINABİLECEK
Böyle bir durumda, fazla hesaplanan verginin, satıcı mükellefler tarafından alıcıya/tüketiciye iade edilmesi gerekiyor. Satıcı mükelleflerin bu gibi durumlara ilişkin, KDV Genel Uygulama Tebliğinde belirtildiği şekilde düzeltme hakkı var.
DÜZENLEME SONRASI TESLİMLERDE HANGİ KDV UYGULANIR?
Kararının yürürlük tarihi ve sonrasında yapılan/yapılacak yüzde 1 KDV'ye tabi gıda ürünü satışlarında, bu ürünlerin satıcı mükellefler tarafından hangi oran üzerinden satın alındığına bakılmaksızın, yüzde 1 KDV uygulanması yapılıyor.
Konutta KDV indirimi kapıda! Fiyatlar düşecek mi?
SGK'dan karşılıksız 3.984 TL hibe desteği! Başvurular başladı!
Nakite sıkışanlara müjde! Halkbank'tan 50 bin TL ihtiyaç kredisi imkanı!