Kent Haberleri

KDV, MTV ve ÖTV'den sonra şimdi de KAV geliyor! Kargon vergisi (KAV) nedir? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı çift MTV ödemeleri ile ilgili tartışmalar devam ederken, KAV kısaltmalı Karbon vergisi için kollar sıvandı. Peki KAV nedir? Karbon vergisi ne demek?

Son zamalarda MTV başta olmak üzere gündemden düşmeyen vergilere bir yenisi daha ekleniyor. KDV, MTV ve ÖTV'den sonra şimdi de KAV geliyor. 

Seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile birlikte bu yıl asrın felaketinin yaralarını sarabilmek için araç sahiplerinden alınan zorunlu Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin bir kereliğine 2 kez tahsil edilmesi kararı alınmıştı.

Araç sahiplerini isyan ettiren bu düzenleme her ne kadar tepkilere neden olsa da, yürürlüğe girerek araç sahiperi iki defaya mahsus MTV ödemesi yaptı.

Gazeteci Turhan Bozkurt  iktidarının çok yakın zamanda "Karbon Vergisi'nin" geleceğini hatta Maliye'de daire başkanlığının hazır olduğunu iddia etti. Bozkurt, "ÖTV, MTV ve KDV derken, Karbon Vergisi (KAV) geliyor. Maliye’de daire başkanlığı bile hazır." ifadesini kullandı.

KAV NEDİR?

Kısa adı KAV olacağı öğrenilen yeni vergi için Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda daire başkanlığının kurulduğu iddia ediliyor.

Yenilebilir enerji sertifikaları gibi çevresel emtia ticareti hizmeti sunan; karbon ayak izi azaltma ve sürdürülebilirlik stratejileri konusunda danışmanlık veren Amsterdam merkezli STX Group’un Baş Ticari Sorumlusu Marijn van Diessen, Sınırda Karbon Vergisi özelinde, ekim ayında başlayacak geçiş sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin süreçten en çok etkilenen ülkeler arasında yer alacağını söyleyen Van Diessen, “Avrupa Birliği iklim politikaları, Türkiye’deki politikaların oldukça önünde. Türkiye’nin 2021 yılında Paris Anlaşması’nı onaylaması ve yakın zamanda 2053’te net sıfır emisyon taahhüdünü savunması, poziitf gelişmeler. Ancak ticari ilişkilerde olumsuzluklar yaşamamak için daha iddialı hedeflere ihtiyaç var.

Türkiye’de emisyon ticareti sisteminin uygulamasının hızlandırılması, ekonomik kayıpların en aza indirilmesi ve rekabet gücü açısından son derece önemli. Bu durumun 2030 yılına kadar Türkiye’ye maliyetinin 1.7 milyar Euro olacağını tahmin ediyoruz. Şayet Türkiye’de Avrupa Birliği’yle karşılaştırılabilir bir karbon fiyatı olsaydı, Türkiye gelirlerini ithalatla paylaşmak yerine, ülke sınırları içinde tutabilirdi” dedi.

Sınırda Karbon Vergisi uygulaması, kalıcı şekilde 2026 yılı itibarıyla başlayacak. O zamana kadar izlenecek geçiş süreciyle hem ülkelerin hem şirketlerin adaptasyonunun sağlanması beklenirken; en çok etkilenen alanlar arasında demir-çelik, çimento, alüminyum ve gübre yer alacak. 

Ek MTV ödemesi zorunlu mu? Ek MTV ödenmemesi halinde ne olur? EK MTV'de son dakika gelişmesi

Ek MTV'nin iptal edilmesi bekleniyordu... Yeni vergiler geliyor, hazır olun!