Ekonomi

KDV'de yeni dönem bugün resmen başlıyor! Milyonlarca mükellefe büyük müjde! KDV iadesi ne kadar olacak?  

1 milyon civarında mükellefin karşı karşıya kaldığı KDV problemleri çözülüyor. Peki KDV'de yeni dönemle neler değişecek? İşte KDV'de yeni dönemin ayrıntıları... Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, KDV'de basitleştirme çalışmaları kapsamında hazırlanan taslağı duyurdu

1 milyon civarında mükellefin karşı karşıya kaldığı KDV problemleri çözülüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, KDV'de basitleştirme çalışmaları kapsamında hazırlanan taslağı duyurdu. Bu çerçevede KDV kolaylığının bugünden itibaren uygulamaya alınıyor.

 

İş dünyasında KDV iadelerinde karşılaşılan problemler artık çözülüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilen düzenleme ile "yüklenilen vergi iadesi" yöntemi sona ererken, "satış bedelinin belli bir oranı" kadar KDV iadesi için düğmeye basıldı. 

Peki KDV'de yeni dönemle neler değişecek? İşte KDV'de yeni dönemin ayrıntıları...

KDV iadesinde sektör ayırımı olmadan imal ettikleri malları doğrudan ihraç eden imalatçılar için sağlanacak KDV kolaylığı bugünden itibaren uygulanmaya başlıyor. 

FİNANSMAN YÜKÜ HAFİFLEYECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, KDV'de basitleştirme çalışmaları çerçevesinde hazırlanan taslakla ilgili açıklamalarda bulundu. 

KDV iadesinde ilk yöntem değişikliği sektör ayırımı olmadan imal ettikleri malları doğrudan ihraç eden imalatçılara yönelik yapıldı. 

 

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan düzenlemeyle daha önce ödediği KDV'nin iadesinde sorunla karşılaşan 1 milyon civarındaki mükellefin sorunu çözüme kavuşturulacak. 

İadelerde gecikmelerin bitmesiyle sektörler ve mükellefler üzerindeki finansman yükü de hafifletilecek. Bakanlık daha önce de yeminli mali müşavir raporlarıyla iade, yüzde 100 teminat, indirimli teminat uygulamaları ile uygulamalarda kolaylıklar sundu.

Peki ne kadar KDV iadesi yapılacak? KDV iadesinde hangi şartlar aranıyor? İşte merak edilen soruların yanıtları...

YÜZDE 10'LUK KDV İADESİ 

İmalatçılar ihracat tutarının yüzde 10'una kadar KDV iadesi isteme hakkına sahip olacak. KDV iademiktarı, devir KDV tutarı ile karşılaştırılarak hangisi küçükse o tutardan iade yapılacak. 

İmalatçılar, imalat belgelerinde bulunan üretim kapasitesinde öngörülen ve imal edip ihraç ettikleri mallar kapsamında bu düzenleme çerçevesinde iade isteyebilecek. 

İmalat belgesinde yer alan üretim konusu mallarının hepsinin fason imal ettirilmesi iade konusunda engel teşkil etmeyecek. Fakat piyasadan hazır satın alınıp ihraç edilen mallarda bu uygulama geçerli sayılmalayacak.

 

KDV İADESİNDE ŞARTLAR NELER? 

KDV iade düzenlemesinden faydalanacak imalatçılarda öncelikle sanayi siciline kayıtlı ve sicil belgesi, çiftçi, gıda işletmesi kayıt belgesinden herhangi bir belgenin sahibi olması gerekiyor. 

İlgili meslek odasına kaydı buluna, üretimin gerçekleştirildiği süreçte yürürlükteki sanayi sicil tebliğinde öngörülen sayıda işçi çalıştırılıyor olması, gerekli araç parkı ve kapasite raporundaki üretim altyapısına sahip olması şartları da aranıyor. 

İmalatçılar ihraç ettiği mal sebebiyle oluşan KDV iadelerini ister yeni yönteme isterse de yüklenilen KDV yöntemiyle alabiliyor. 

HAZİNE GARANTİ ORANI YÜKSELDİ

Kamu kurumlarının yurt dışından sağladığı kredilerde Hazine geri ödeme garantisi oranı da yükseltildi. Bu kapsamda oran yüzde 100 olarak güncellendi. Dış Finansman Sağlanması ile ilgili yönetmelikte yapılan değişikliğe göre kamu kurumlarının yurt dışından aldığı krediler kapsamında Hazine geri ödeme garantisi yüzde 100 şeklinde sağlanacak.

A Haber'de yer alan habere göre; daha önce bazı kriterler göz önünde bulundurularak anlaşma bedelinin en çok yüzde 95'ine kadar kısmi garanti sağlanıyordu. Uluslararası ve bölgesel kuruluşlardan alınan garantili finansman, yabancı ülke hükümet fonları, yabancı ülkelerin resmi ihracat sigorta kuruluşları tarafından doğrudan sağlanan ya da garanti sunulan ihracat kredileri kapsamında kısmi garanti uygulaması yapılmayacak. 

Akaryakıt fiyatlarında son dakika! Yeni indirim geldi mi? Opet, Petrol Ofisi, BP, Total ve Shell 1 Mayıs fiyat listesi

Bakan Bilgin yarın açıklıyor. 1 Mayıs emekli maaş zammı sürpriz detayı ortaya çıktı! En düşük emekli maaşı kaç TL olacak

İstanbul'da 2 bin 227 TL taksitle ev sahibi olma imkanı! TOKİ'den ucuz konut müjdesi! Şimdi başvurun, hemen teslim alın!