Ekonomi

Konut olarak satılan işyeri ve ofiste KDV farkı geri alınacak

Danıştay yıllardır tartışma ve dava konusu olan işyeri ve ofislerini konut olarak satanlara yapılan KDV iadesiyle ilgili meselede son noktayı koydu ve Maliye'yi haklı buldu.  Danıştay'ın son verdiği kararların kamuoyunda 10 - 12 yıldır tartışmalı olan “ruhsat veya tapuda ofis olarak gösterilen taşınmazların konut olarak satışı”nda uygulanacak KDV oranı ile ilgili ihtilafların maliye lehine çözüldüğünü söyledi

Vergi Uzmanı Abdullah Tolu Dünya Gazetesi'nde yer alan köşe yazısında geçmişte işyeri ve ya ofisini konut olarak satıp daha düşük  katma değer vergisi ödeyenlerin Maliye tarafından tespit edilerek aradaki farkın mahsuplaşma yoluyla ya da geri iade yoluyla talip edildiğini söyledi.

 Danıştay'ın son verdiği kararların kamuoyunda 10 - 12 yıldır tartışmalı olan “ruhsat veya tapuda ofis olarak gösterilen taşınmazların konut olarak satışı”nda uygulanacak KDV oranı ile ilgili ihtilafların maliye lehine çözüldüğünü söyledi.

Danıştay’ın ofisi konut olarak satanların tüm ümitlerini sona erdiren kararı, “ruhsat veya tapuda ofis olarak gösterilen taşınmazların konut olarak satışı”nda uygulanacak KDV oranı ile ilgili olduğunu belirten Tolu, konunun sadece KDV iadesi ile sınırlı kalmadığını KDV iadesinin geri alınmasına kadar giden bir süreci de başlatmış olduğunu söyledi.

Geçmişte  ruhsat ve tapuda işyeri – ofis – dükkan olarak yer alan taşınmazlar konut olarak satılarak, üstüne KDV iadesi alındığını kaydeden Tolu, daha önce KDC oranlarının ruhsat ve tapu kayıtları esas alınarak tespit edildiğini; net alanı 150 m2'ye kadar olan konut satışlarında yüzde 1-8, net alanı 150 m2'nin üzerindeki konutlar ile işyeri – ofis – dükkan satışlarında ise yüzde 18 KDV hesaplandığına işaret etti. Maliye'nin 2011 yılında görüş değiştirerek taşınmazın kullanım amacının KDV oranını belirleyeceğine karar verdiğini ifade eden Tolu, bu görüş değişikliğinin ofislerin konut olarak satılmasının önünü açtığını söyledi.

Dolu, "Net alanı 150 m2’yi geçmeyen taşınmazların konut olarak kullanılmak üzere satılması halinde, bu satışların indirimli oranda (yüzde 1, 8) KDV’ye tabi olması ve bu satışlar nedeniyle yüklenilip indirim konusu yapılamayan KDV’lerin nakden veya mahsuben iade olarak talep edilmesi sonucunu doğurdu. Maliye, bu kapsamda çok sayıda KDV iadesi de yaptı" ifadesini kullandı. Tolu'nun köşe yazısında aktardığına göre; 2014 yılında bu kararından vazgeçen Maliye yaptığı KDV iadelerini faiziyle geri istemeye başladı. 2011 ile 2014 yılı arasında yapılan satışlarda işyeri ve ofislerini konut olarak satanlara uygulanan KDC indirimini ceza ile birlikte isteyen Maliye mükellefler tarafından dava edildi. Vergi mahkemelerinin Maliyeyi haklı bulmasıyla sonuçlanan dava sürecinde son olarak Danıştay, bu soruna da son noktayı koydu. Danıştan yüzde 1 KDV oranıyla satılan mülklerde Maliye'nin yüzde 17'lik fark talep etmesini haklı bularak kanuna ve hukuka aykırı buldu.

Abdullah Tolu, Danıştay’ın verdiği bu son karar, ruhsat veya tapuda iş yeri – ofis olarak görünen taşınmazları konut olarak satıp düşük KDV oranı uygulayan ve/veya KDV iadesi alan mükelleflerin açılan davaların lehlerine sonuçlanacağına ilişkin beklentilerini de tamamen bitirmiş olduğunu bildirdi. Tolu, "Yani, ruhsat veya tapuda ofis olarak gösterilen taşınmazların konut olarak satışında, tapu kayıtlarının esas alınması ve yüzde 18 oranında KDV hesaplanması gerekiyor. Alıcıların bu taşınmazları hangi amaçla satın aldıklarının veya bunları hangi amaçla kullanacaklarının herhangi bir önemi bulunmuyor" şeklinde konuştu.

Yeni KDV düzenlemesiyle ev almak zorlaşıyor!

Konutta KDV indirimi kimlere avantaj sağlayacak? İşte ayrıntılar! 

Ev alacaklar dikkat! Konutta KDV indirimiyle neler değişecek?