Kemal Eskenazi'nin Botanika'da satış hedefi 7 milyon lira!
Eski tekstilci Kemal Eskenazi'nin, kurduğu Botanika'da satış hedefi 7 milyon lira
Bahçeli ev sayısının hızla arttığını gören eski tekstilci Kemal Eskenazi, 2001 'de bahçe ekipmanları şirketi Botanika'yı kurdu. Pencere Önü Bostanları adlı ürünüyle en yenilikçi 100 şirket arasına girdi. Kendine ait dört markayla bu yılki satış hedefi 7 milyon lira.
Eskenazi eski sayılabilecek bir tekstilci... 15 yılını bu sektöre vermiş. Tekstil sektörünün yükseldiği, herkesin para kazandığı 90'lı yılları yaşamış. Çocuk kıyafeti üretmiş ve pazarlamış. Kuş Kuş adıyla markalaşmış, toptancılar kanalıyla da şansını yapmış.
Tekstilciler için zor dönemin başlangıcı sayılan 2000 yılında sektörden ayrılmayı düşünmeye başlamış. 2001 krizinin zorlu günlerinde de yeni bir alana daha girmeye karar vermiş. Yepyeni bir alana, bahçe
ekipmanları işine...
Peki böylesine niş bir alan, tozlu dumanlı kriz günlerinde nereden aklına gelmiş?
Kemal Eskenazi, büyük kentlerin yakınlarında, villaların, sitelerdeki bahçeli evlerin hızla yaygınlaştığını fark etmiş ve buradan bir iş fikri çıkartmış: "İnsanlar giderek kent yaşamından kaçıyorlardı. Bahçeli evlere talep arttıkça bahçe aletlerine ihtiyacın da artacağını, daha çok insanın hobi olarak bahçesiyle uğraşacağını düşündüm."
Eskenazi, Botanika'yı bu öngörüyle, 2001 yılında kurmuş ve Tayvanlı sulama sistemleri markası Raco Expert'in Türkiye temsilciliğini almış. Hemen ardından, hobi bahçeciliğinin en önemli markalarından birini Çiçek Coşturan'ı bünyesine katmış. O sıralar yeni yeni popüler olmaya başlayan suni gübre markası Çiçek Coşturan'ı... Markanın yaratıcısı Erkan Şama da ürün geliştirme müdürü olarak Botanika'da işe başlamış.
Bu operasyonlar Kemal Eskenazi'nin ticari zekasıyla birleşince, ortaya on yılını geride bırakmış, markaları taklit edilen, yurt dışına açılmaya hazırlanan, 7 milyon lira cirolu bir şirket çıkmış.
Kemal Eskenazi ilk dönemde son derece temkinli adımlarla yürümüş. Hatta bir yandan da tekstil faaliyetini sürdürmüş. Ta ki 2006 yılına kadar... Bahçe ekipmanları işinin ortaya koyduğu performans beklenen sonucu verince, Kemal Eskenazi tekstili bırakıp yeni işe odaklanmaya karar vermiş.
"Bir süre tekstille Botanika'y1 el ele götürmeye çalıştık" diyor Eskenazi ve ekliyor: "Birkaç yıl sonra gördük ki, bahçe ekipmanları işi öngörülerimiz doğrultusunda büyüyor. Bu nedenle 2006'da tekstilden tamamen çıkıp bütün enerjimizi bahçe ekipmanları alanına vermeye başladık. Bugün ne kadar doğru bir karar aldığımızı görüyoruz. Çünkü bahçe ekipmanları sürekli büyüyen, önü açık bir sektör... Açıkçası yapı marketlerinin sayısının son on yılda 10'dan 100 küsurlara gelmesi de işimizi kolaylaştırdı."
PAZAR HER SENE YÜZDE 20-30 BÜYÜYOR
Kemal Eskenazi, gelecek görmesine rağmen Botanika'yı mütevazı beklentiler üzerine kurmuş. "Doğrusunu söylemek gerekirse işin başında beklentilerimiz çok mütevazıydı. Bu alanda büyük bir potansiyel olduğunu biliyorduk ama zaman ne getirir onu tahmin etmek zordu" diyor. Pazara ilk girdiklerinde insanlar bedava da verilse bahçe ekipmanı almak istememişler. Şimdi aynı insanların bahçe malzemelerini para verip almalarının büyük bir gelişme olduğunu söylüyor Eskenazi: "Hiç yoktan bir sektör yaratıyoruz. Kriz yılı 2009'u dışarıda tutarsak bu alanda her sene yüzde 20-30 büyüme yaşanıyor. Bu yıl da yüzde 20-25 büyüyeceğimizi tahmin ediyorum."
Geçen on yıl içinde Botanika önemli adımlar atmış. Raco Expert ve Çiçek Coşturan markalarının yanına, Intermas, Gloria, Brill, Pulsfog, Hudson, Ağma ve Symo gibi alanının dünyadaki önemli markalarını eklemiş. Gardener ve Aquatic adlı iki marka varatmış. Gardener küçük çaplı tarımsal faaliyetlerde kullanılan, gübreleme ve ilaçlama alanında kullanılan aletler üretip satıyor. Aquatic ise yüzey pompaları ve hidrofor üretiyor.
PENCERE ÖNÜ BOSTAN ÇILGINLIĞI
Botanika, tamamı kendi buluşu olan markalar ve ürünler de piyasaya çıkarmış. Şirketin kuruluşundan itibaren lokomotif markası olan Çiçek Coşturan ailesine geçen 10 yıl içinde Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilen 15 yeni ürün daha eklenmiş. 2008 yılında ise en önemli atılımlarından birini yapmış Botanika. Ürün Geliştirme Müdürü Erkan Şamcı'nın başında olduğu Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilen ve kısa zamanda büyük ilgi gören Pencere Önü Bostanları markası piyasaya sunulmuş. 100 bin liralık Ar-Ge bütçesiyle ortaya çıkan Pencere Önü Bostanları, ev ortamında sebze ve bitki yetiştirilmesine olanak veren bir model. Roka, maydanoz, kedi çimi, buğday çimi, dereotu, taze soğan, hindiba, turp, sarımsak, fesleğen, havuç ve reyhan ürün çeşitleri arasında yer alıyor.
Kemal Eskenazi, hem Çiçek Coşturan'ın hem de Pencere Önü Bostanları' nın Botanika'ya çok büyük katkıları olduğunu söylüyor. "Sadece satış olarak bakmamak lazım... Şirketimize kurumsal anlamda çok büyük katkıları oldu bu iki markanın. Çiçek Coşturan markası altında tek bir ürün vardı, geçen sürede ürün sayısı 16'ya çıktı. Yenileri de eklenecek. Pencere Önü Bostanları markamızla 2008'de en yenilikçi 100 şirket arasına girdik."
Pencere Önü Bostanları, sadece Botanika adını iş dünyasında ön sıralara çıkarmakla kalmamış, satışlara büyük bir hareket getirmiş. Marka ilk çıktığı yıl, tüketiciden beklenenin çok üstünde bir ilgi görmüş, 60 bin ürün satılmış. "Piyasaya ilk sunduğumuzda öyle bir talep oldu ki, 'memlekette maydanoz kalmadı mı acaba' diye düşündük. İlk yıl 60 bin sattık, geçen yılki satışlarla birlikte toplam satışımız 100 bin adedi buldu. Bu marka içindeki ürün çeşidi de ll'e çıktı. Bu ürünle bir anlamda insanlara tohum nasıl ekiliyor, nasıl yetiştiriliyor onu öğretmiş oluyoruz."
YURT DIŞINA AÇILMA PLANLARI
2010'a iyi bir büyüme performansıyla başladıklarını belirten Eskenazi, yılı yüzde 20-25 büyüme ile kapatmayı hedeflediklerim anlatıyor. Şirketin bu yılki satış hedefi 7 milyon lira.
Bu arada Pencere Önü Bostanları gibi, hobi bahçeciliğine yönelik, yenilikçi ürünler çıkarmak için de çalışmalar yapılıyor: "Yavaş yavaş rakiplerimiz çıkmaya başladı. Ürünlerimiz taklit ediliyor, bu durumu 'İşimizi iyi yapıyoruz ki taklit ediliyoruz' diye yorumluyoruz. Her zaman diğer şirketlerden farklı neler yapabiliriz diye düşünüp onları ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da yenilik peşinde koşan bir firma olacağız."
Eskenazi ürünlerini yurt dışında da satmak için planlar yaptıklarını söylüyor. Botanika bünyesindeki 11 markadan dördü kendisinin... Kalan yedi marka yabancı. Şimdi bu markalara, geçen yıl 360'mcı kuruluş yıldönümünü kutlayan Finlandiya bahçe ekipmanları markası Fiskars'ı da dahil ediyor. Ev, bahçe ve dış mekanlar için ürünler üreten Fiskars, özellikle kesme ve budama aletleriyle dünyanın en çok bilinen markalarından biri. Mikrodalga fırını bulan firma olarak da bilinen Fiskars'ın en ünlü ürünlerinden biri olan çapraz makası, çıktığı günden bu yana 1 milyar adet satmış.
BÜYÜK ŞEHİRLERDEN BÜYÜK İLGİ
Botanika, gübreden ilaca, kesme aletlerinden ekme ve sulama aletlerine kadar geniş bir ürün gamına sahip. Tohumda hiç yok. O alana girmek istemiyor. Başta yapı marketleri olmak üzere Türkiye genelinde 500 noktada ürünlerini bulmak mümkün. Botanika satışların büyük bir bölümünü, büyük şehirlerde gerçekleştiriyor. Bu kentler arasında İstanbul Ankara ve Bursa önde geliyor. Kemal Eksenazi, önce Bursa'da bu alanda çok büyük bir gelişme yaşadığını söylüyor. Türkiye'de genelde bahçeli evde oturanlar, bahçelerin bakımını bahçivana bırakıyorlar. Bahçivan da ne isterse onu alıyor. Kemal Eksenazi "Bu alan gelişiyor ama bizim işimizin daha da büyümesi için, bahçesi olan insanların doğrudan kendisinin ilgilenemsi gerekir" diyor.
Business