Yeni Şirketler

Kemal Gülman ve Zeki Tuna'nın arazi davası

İşadamı Kemal Gülman ile ortağı, İzmir Mordoğan'da bulunan 100 milyon dolarlık arazi için davalık oldu. Ortak Zeki Tuna, Gülman'ı "Hileli tebligat yapmakla" suçladı

Sosyetenin tanınmış isimlerinden Kemal Gülman, İzmir Mordoğan Yarımadası'ndaki 100 milyon dolar değerinde 733 dönüm arazi için ortağıyla mahkemelik oldu. Anlaşmazlık üzerine arazinin 275 dönümü satışa çıkarıldı. Zeki Tuna ile Kemal Gülman, üç yıl önce, merkezi İstanbul Maslak'ta bulunan "G ve T" adlı şirketi kurdu. 2 ortak daha sonra, İzmir Karaburun'a bağlı Mordoğan Yarımadası'ndaki 733 dönümlük bir araziyi, üç ortaklı Üzümcü Ailesi'nden 8 milyon dolara satın aldı. Konut projesi yapmak için harekete geçen iki ortak, araziye imar planı yaptırdı. Arazinin fiyatı, yakınına Ege Bölgesi'nin en büyük marinası yapılınca, yaklaşık 100 milyon dolara kadar çıktı. Bu süreçte, şirket 8 milyon doları taksit taksit ödedi. Ancak Kemal Gülman'ın iddiasına göre, "G ve T" 500 bin dolarlık son taksidi yatırmadı. Bunun üzerine, bu para, ortak olduğu şirketin borcuna şahsen kefil olan Kemal Gülman'dan tahsil edildi. Gülman, 25 Ekim 2008'de, "G ve T" şirketine ihtarname gönderip, 24 Ekim 2008'de yaptığı 500 bin dolarlık ödemeyi tahsil etmek istedi. İhtarın yapıldığı adres, Kemal Gülman'ın da yüzde 50 ortağı olduğu Maslak Park Plaza'daki şirketin ofisiydi. Ortakların anlaşmazlığı, bu ihtardan sonra başladı. Olay sırasında İngiltere'de olduğunu söyleyen Zeki Tuna'nın iddiasına göre, tebligatın yapıldığı Sibel Ergen ve Fatma Çayıroğlu, Gülman'ın diğer şirketinde çalışıyordu ve tebligatı Zeki Tuna'ya bildirmemişlerdi. "Kemal Gülman, oyun çevirerek, arazinin tamamını ele geçirmek istiyor" diyen Tuna; Gülman'ın, arazinin satıcısı Üzümcü ailesinin fertlerinden birini, "500 bin dolarlık son taksidi ben ödedim. Bu paraya karşılık arazinin 275 dönümünü bana ver" diye kandırıp kendisine ait hisselere ipotek koydurduğunu da ileri sürdü.

İCRA YOLUYLA SATILIK
Gülman'ın 21 Kasım 2008'de 500 bin dolara karşılık 275 dönümü üzerine geçirmek için şirket aleyhine takibe geçtiğini iddia eden Zeki Tuna, "Ortağı olduğum şirket, temerrüt faizine muhatap edildi. Kemal Gülman, bu hileler için kendi ofisini ve elemanlarını güvenilir bulmuş olmalı" dedi. Bu gelişmelerin ardından, Kemal Gülman'ın talebiyle 275 dönümlük arazinin icra yoluyla satılması için karar çıktı. Zeki Tuna da, 4 Ağustos 2009'da, "arazinin satışının durdurulması" talebiyle, mahkemeye başvurdu. Kemal Gülman'ın hukuk müşaviri Prof. Dr. Haluk Burcuoğlu ise, "Şirket 500 bin dolarlık son taksidi ödemedi. Müteselsil kefil olduğu için alacak Kemal Gülman'dan tahsil edildi. Bütün gelişmeler noter aracılığıyla 'G ve T Şirketi'nin ortaklarına noter aracılığıyla da bildirildi" dedi. Kemal Gülman da SABAH'a şunları söyledi: "Ortağım ekonomik olarak bitik biri. Sıkıntılarını benim üzerimden aşmaya çalışıyor. Arazinin 275 dönümlük parseli yarın ihaleyle satışa çıkacak. Bu satışa ben de gireceğim. İsteyen herkes de girebilir."
Erhan Öztürk/Sabah