29 / 04 / 2024

Kemalpaşa kentsel dönüşüm planları mahkemelik oldu!

Kemalpaşa kentsel dönüşüm planları mahkemelik oldu!

İzmir Kemalpaşa'nın iki mahallesinde uygulanması planlanan kentsel dönüşüm projesine bölge halkından tepki geldi. Vatandaşlar, kentsel dönüşüm planlarına bir kez daha dava açtı.



İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde 2015 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile “riskli alan” ilan edilen Soğukpınar ve Atatürk Mahallesi için ikinci imar planları hazırlandı. Planlara karşı çıkan bölge halkı ise konuyu yargıya taşıdı.

Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan planlara yaptıkları itirazlar kabul edilmeyen mahalleliler dava açarak planların yeniden iptalini istedi. 

Kemalpaşa Soğukpınar ve Atatürk Mahallesi Kentsel Dönüşüm Derneği ve mahalleliler tarafından açılan davada onaylanan planların üst ölçekli planlara, imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planların kademeli birlikteliği ilkesine, katılımcılık ve şeffaflık ilkesine aykırı hazırlandığı açıklandı. Dava dilekçesinde ormanlık alanların da imara açıldığı açılmak istendiği ifade edildi. Planların, bütünlüklü bir kentsel çevre oluşturmaktan uzak olduğu ve bölgedeki doğal alanların üzerinde yapılaşma baskısı yaratacağı kaydedildi.

Mevcut dönüşüm projesini neden istemediklerini anlatan Dernek Başkanı Yavuz Artuğ, "Aklımızda ne olacağımıza dair soru işaretleri var. Biz neden yerlerimizden gidelim? Soğukpınar'daki Tahtacıların yerleşimi 150 yıl öncesine dayanıyor. Atatürk Mahallesi de 100 yıl öncesine kadar gidiyor. Bu iki Kemalpaşa'nın geçmişidir, ilk yerleşim yerleridir. Bu dönüşümü bizsiz yapmak istediğiniz de elbette dava açacağız. Belediye başkanı ya da bürokratlar halka doğru düzgün açıklamada bulunamıyor ancak siyasi propaganda yapıyor. Bu da halkı ikna etmiyor. Planlarının içeriklerini bile bilmiyorlar. Biz planların olası sonuçlarını anlatıyoruz. Yapılmak istenen konutlarda yaşamamız mümkün değil" diye konuştu.

Kemalpaşa Belediyesi eliyle yürütülen kentsel dönüşüm sürecinde ilk planlara karşı açılan dava devam ederken halkın açmış olduğu davayı boşa düşürmek adına çok az değişiklerle yeni planları askıya çıkardı. Kentsel dönüşüm 83,47 hektarlık alanı kapsarken belediye her iki mahalledeki 3 bin 800 olan konut sayısı 5 bin 200’e çıkarıyor. Bin 400 konut ve 272 ticari yapı belediye ile ihaleyi alacak şirket arasında bölüştürülecek. 

Kemalpaşa'da kentsel dönüşüm planlarına dava açılacak!


Geri Dön