Kemer Okulları'nın yeni adresi belli oldu
Kemer Okulları'nın yıkılması için Eyüp Belediyesi, "Hukuki süreç tamamlandı" açıklamasını yaptı. Zeynep Mutlu Vakfı Başkan Yrd. Serdar Mutlu ise, "Süre dolduğunda okulu devredecektik. Devlet, kendi okulunu yıktı" diye konuştu
Kemerburgaz'da bulunan Zeynep Mutlu Vakfı Kemer Okulları'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yıkılması tartışma yarattı. Vakıf, yıkımın yasa dışı olduğunu savunurken, vakıfla 10 yıldır mahkemelik olan Eyüp Belediyesi'nden, "Hukuki süreç tamamlandı" açıklaması geldi.
Zeynep Mutlu Vakfı Başkan Yardımcısı Serdar Mutlu, "Biz burada kiracıydık. Kira süresi dolduğunda okulu devlete devredecektik. Devlet, kendi okulunu yıktı" dedi.
Kemerburgaz'da 10 yıldır eğitim veren Zeynep Mutlu Vakfı Kemer Okulları'ndan geriye yıkım enkazı ve hukuk tartışmaları kaldı. Vakıf yetkilileri, 10 yıldır devam eden hukuki sürecin tamamlanmadan uygulanan yıkım kararının yasal olmadığını, yasal sürecin beklenmesi gerektiğini söylüyorlar.
`Gerekçe, durdurursunuz'
Eyüp Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise, vakfın Eyüp 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı zilyetlik davasında, "Zeynep Mutlu Vakfı'nın iyi niyetli zilyet (malı kullanan) olmadığı, tahsisin iptal edilmiş olduğu ve arsanın kamu malı olması nedeniyle" vakfın talebinin reddedildiği, bu nedenle yıkım işleminin gerçekleştirildiği savunuldu.
Vakıftan yapılan açıklamada, yıkım kararının cuma akşamı tebliğ edilmesi üzerine hukukçuların hemen harekete geçtiği belirtilerek şöyle denildi: "Vakıf yetkililerimiz Eyüp Belediyesi'ne `kanunsuz olmasına rağmen yıkımda ısrarlıysanız, bize okulu boşaltabilmemiz için 15 günlük süre verin' talebinde bulunmuş, ismi Metin olan Eyüp Belediyesi Başkan Yardımcısı, `Eğer süre verirsek yürütmeyi durdurma kararı alırsınız' diyerek niyetlerini açığa vurmuştur.
Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihale sonucunda 1999 yılında vakfımıza 29 yıllığına tahsis edilen arazi üzerinde devletin ve belediyenin her türlü bilgisi ve denetimi altında yaptığımız ve 10 yıldır yaşattığımız okullarımız yıkılmıştır."
`Gecekondu değil'
Zeynep Mutlu Vakfı Başkan Yardımcısı Serdar Mutlu, okulun su havzasında yer aldığı iddialarıyla ilgili olarak, aynı bölgede İstanbul Valiliği'nin de büyük tesislerinin bulunduğunu söyledi. Mülkiyeti tartışmalı yapılarda 775 sayılı gecekondu önleme yasasının uygulanamayacağını savunan Mutlu, "Biz burada kiracıydık. Kira süresi dolduğunda okulu devlete devredecektik. Devlet kendi okulunu yıktı" dedi.
`Zamanlaması tartışılır'
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turan Yıldırım, yıkımı hukuki açıdan şöyle değerlendirdi: "Binanın yıkılması gerekiyorsa yıkılır. Ancak, zamanlaması doğru mu tartışılır. Süre verilemez miydi, kamu düzeni bakımından gerçekten çok mu sakıncalıdır, sorularının yanıtını bilmiyoruz. Bu siyasi bir karar ama hukuki de. Bence idari olarak isabetsiz bir yıkım. Sonuçta burada eğitim hizmeti veriliyor.
Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Ülkü Azrak ise, yıkılan binanın devlet tarafından okul olarak kullanılması için dayatma yapılamayacağını, ancak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın talep etmesi halinde, gerekli güvenlik kontrolleri yapıldıktan sonra okul olarak kullanımına da karar verilebileceğini söyledi
Yıkımdan sonra `yıkmayın' kararı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerince kaçak olduğu gerekçesiyle önceki gün sabaha karşı yıkılan Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Kemer Okulları ile ilgili İstanbul 2. İdare Mahkemesi dün yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Kemerburgaz'da 57 bin metrekarelik alanda yaklaşık 600 öğrencinin öğrenim gördüğü 10 yıllık Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Kemer Okulları önceki sabah saat 05.00'te 500 kişilik zabıta ile gelen Büyükşehir Belediyesi ekiplerince yıkılmıştı. Yıkım vakıfa, geçtiğimiz cuma günü mesai saatinin bitimine 2 dakika kala tebliğ edilmiş ve okulun yıkım için pazartesi günü 06.00'ya kadar boşaltılması istenmişti. Vakıf yöneticilerinin belediyeden eşyaları boşaltmak için istedikleri 15 günlük süre de tanınmayınca yıkım kararı 2 gün içinde uygulanmış oldu. Vakıf yöneticileri dün yıkıma ilişkin yürütmenin durdurulması talebiyle İstanbul 2. İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Başvuruyu görüşen mahkeme de aynı gün içinde verdiği kararda, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Kararda, "...davalı idarenin (Eyüp Belediyesi) savunması alındıktan ve ara kararına cevap geldikten sonra verilecek karara kadar yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne oybirliğiyle karar verildi" denildi.
2. İdare Mahkemesi'nin kararına göre, bundan sonra mahkeme Kemer Okulları'nın tamamının yıkılıp yıkılmadığını tespit edecek. Ayrıca, belediyeden yıkım kararına dayanak teşkil eden kanıt ve belgelerin mahkemeye sunulması istenecek. Eyüp Belediyesi'nin savunması alındıktan sonra ise nihai karar verilecek.
Yeni adres belli oldu
Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Kemer Okulları, Kemerburgaz'da bulunan eğitim kurumları binalarının İstanbul Büyükşehir ve Eyüp Belediyelerince yıkılmasının ardından yaptığı açıklamada yeni eğitim yerini duyurdu. 10 yıldır faaliyet gösteren Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Kemer Okulları, 2009-2010 öğretim yılına "İstanbul Caddesi, No: 157 Kemerburgaz" adresinde 23 Eylül Çarşamba günü saat 09.00'da yapılacak törenle başlayacak.
Okul yıkımı yok
Ocak ayında Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı 11 köyde, kaçak olduğu gerekçesiyle aralarında okul, cami ve otellerin de bulunduğu 724 yapının yıkılması kararlaştırılmış, ancak, okullar hariç diğer yerlerin yıkımına öncelik verilmişti.
Bugüne kadar okullar sadece deprem güçlendirmesi yapmak için yıkıldı. En son Beykoz'daki Paşabahçe İlköğretim Okulu'nun bahçesinde izinsiz yapıldığı belirtilen ahşap barakanın yıkımı sırasında zabıta ekipleri ile öğretmenler arasında arbede çıkmıştı.
Baykal: Kınıyorum
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Zeynep Mutlu Vakfı'na ait kolejin İstanbul'da zabıta eşliğinde yıkılmasını kınadı. CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında konuyu değerlendiren Baykal, "İstanbul'da saygın bir eğitim kurumunun nasıl bir belediye kararıyla dozerlerle yıkıldığını gördük. Hiç kuşku yok ayrımcı ve birilerine gözdağı vermeye yönelik uygulamalar. İstanbul'da kaçak inşaat mı yok hangisini yıktın bugüne kadar? Hepsini kınıyorum" dedi. CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de şunları söyledi: "Şu anda İSKİ'nin raporlarına göre 24 bin kaçak yapı var. Sayın Topbaş'ı hemen göreve çağırıyorum. Bu okula göstermiş olduğu hassasiyeti, 24 bin kaçak yapıya göstermesini istiyorum."
Güler: Yardım edilir
İstanbul Valisi Muammer Güler, yıkımın Eyüp Belediyesi'nin ve Büyükşehir Belediyesinin imar mevzuatı dahilinde yürüttüğü bir işlem olduğunu belirterek, "İhtilaf uzun yıllardan beri devam etmekteydi. Bu konuda tabi ilgili kurumların yaptığı yanlış bir işlem varsa, yargıya gidilebilir. Bugün bu okulun yeniden başka bir mekânda devam etmesi için birtakım girişimlerde bulunulduğunu öğrendim. Okulun başka bir mekânda faaliyetine devam etmesi için mevzuat çerçevesinde uygun bir taleple gelinirse, elbette kendilerine yardımcı olunur" diye konuştu.
Serhat Oğuz-Şükran Pakkan/Milliyet