Sektörel

Kempinski Residences Alaçatı projesi için 'otelden bozma rezidans' iddiası! 

Çeşme'de, konut için 2, otel için 6 kat imar izni verilen alana Zafer Topaloğlu’na ait şirket, Kempinski Residences Alaçatı projesi için turizm tesisi izni aldı. Fakat otel izniyle yapılan inşaat, konuta çevrildi. İşte ayrıntılar...

İzmir’in Çeşme ilçesinde 'otelden bozma rezidans' iddiası gündeme geldi. Şirketler, imar planlarında konut alanı için iki kata kadar izin verilen bölgelerde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan otel teşvik belgesi ismi altında altı kata kadar yapılaşma izni alabiliyor. 

İnşaat süreçlerinde 'otel' şeklinde belirtilen binalar lüks konutlara dönüştürülerek rezidans olarak satışa sunuluyor. Bu şekilde Böylelikle iki kata kadar konuta izin verilen alanlarda altı kata kadar rezidanslar yapılmış oluyor.

Artıgerçek'te yer alan habere göre; Bunun son örneği, Dilek Gayrimenkul Yatırım ve Turizm Şirketi’nin Kempinski Residences Alaçatı projesi çerçevesinde hayata geçirdiği konutlar oldu. 

Delikli Koy’da denize sıfır 103 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen projedeki konutlar satışa çıktı. Söz konusu projede, 1+1 konutların fiyatları 1,3 milyon Euro’dan başlarken fiyatlar 4+1 dubleks konutlarla 3,3 milyon Euro’ya kadar yükseliyor. 

Proje çerçevesinde; 2, 3, 4 ve 5 katlı yapılar hayata geçiriliyor. Proje görüntülerinde kıyının halkın erişimine kapatıldığı da görülürken; bu konutları alanlara konut tapusu verilemiyorken arsa hissesi üzerinden pay verildiği ileri sürülüyor. 

Projenin inşa edileceği kamuya ait parsellerin (3785 ada 4,5 ve 7 nolu parseller) ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm amaçlı yatırımlar ismi altında  şirkete tahsis edildiği gündeme geldi. Tahsis ilanı 18 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete’de yer aldı. 

Parsellerin tahsis şartları arasında 4 ya da 5 yıldızlı, bin yatak kapasiteli otel inşa edilmesi bulundu. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve belediyeler bu tür yapılaşmalara şu ana kadar göz yumdu fakat geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı bu konuyla ilgili bir yönetmelik çıkardı. Söz konusu yönetmeliğe göre; turizm yatırım belgesi olmayan oteller için yerel yönetimler inşaat ruhsatı veremeeycek. 

Çeşme Çevre Derneği Başkanı Dr. Ahmet Güler, Çeşme’de rezidans inşaatlarına her geçen gün bir yenisinin eklendiğine dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Kempinski ismiyle yine bir rezidans projesi inşa ediliyor. Rakamları bilmiyoruz ama onlarca konut yapılıyor. Bu projeler Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan otel teşvik belgesi alınarak yapılıyor. Otel teşvik belgesi olunca emsal üzerinden çok katlı bina yapma hakları oluyor ve pek çok vergiden muaf tutuluyorlar. Bu konutlar daha inşaat esnasında kendi sosyal medya hesapları üzerinden pazarlanıyor."

Belediyeye çağrıda bulunan Güler, "biz Çeşme Çevre Derneği olarak otel adı altında rezidans inşa edilmesine karşıyız. Belediye de buna karşı çok sert tedbirler uygulamalı" diye konuştu. 

Yapı denetim bedellerinde fiyatlandırma adil olmalı, 50 cm için neredeyse 2 kat bedel alınıyor!

Martı Myra Otel'in tahsis süresi 2069'a uzatıldı! 

Arsago'dan beşi bir yerde altın fiyatına arsa! İlk Tarlam projesinde 2. etap satışa çıktı! Yeni proje!

Dilek Gayrimenkul Yatırım Şirketi'nin sahibi ise Toya Grup’un Sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Topaloğlu. irketin ilk kurucuları arasında Sabancı Ailesi de bulunmuş, Dilek Sabancı hisselerini Zafer Topaloğlu’na ait şirkete devretmişti.