05 / 05 / 2024

Kenan Yavuz: Alsancak Limanı yük gemilerine kapatılsın!

Kenan Yavuz: Alsancak Limanı yük gemilerine kapatılsın!

2018 yılına kadar Türkiye'ye 17 milyar dolar yatırım yapacak olan Socar Türkiye'nin CEO'su Kenan Yavuz, İzmir'in gelecek kimliğinin turizm olması gerektiğini belirterek, İzmir Alsancak Limanı'nın yük gemilerine kapatılmasını önerdi.




İzmir'in geleceğinin turizm olduğunu dile getiren Kenan Yavuz, limanın konteyner yerine kruvaziyer gemilerine hizmet vermesi gerektiğini söyledi. 2018 yılına kadar Türkiye'ye 17 milyar dolar yatırım yapacak olan Socar Türkiye'nin CEO'su Kenan Yavuz, İzmir'in gelecek kimliğinin turizm olması gerektiğini belirterek,  İzmir  Alsancak Limanı'nm yük gemilerine kapatılmasını önerdi. Alsancak Limanı'nın sadece kruvaziyer gemilerine hizmet vermesi gerektiğini savunan Yavuz, "Aliağa'da Nemrut Körfezi'ndeki limanların toplam yük elleçleme miktarı 3 milyon TEU'yu bulacak. Bu kapasite 2025 yılına kadar bölgenin ihtiyacım karşılar.
İzmir EXPO 2020 hedefinde olduğu gibi kendini turizme hazırlamalı" dedi.

EXP0 hedefi İzmir'in EXPO hedefi ve kentsel dönüşüm açısından limanın en önemli konu olduğunu söyleyen Yavuz, "İzmirli, Alsancak Limanı'na bir kruvaziyer gemisinin mi yoksa konteyner gemisinin mi gelmesini tercih eder? Kente gelen bir konteyner gemisinin İzmir halkına, esnafına, kentin güzelliğine katkısı var mı? Körfezde kruvaziyerler, yelkenliler, yatlar dolaşsm. İzmir iddialarıyla uyumlu bir yapılanma oluşturulmalı.
Yük taşımanın, o kadar TIR'ın Alsancak'a girip çıkmasının İzmir ekonomisine ne katkısı var? Oysa kruvaziyerden inen turist dolaşacak, alışveriş yapacak" diye konuştu.
Nemrut bölgesi Türkiye'nin en doğal ve sanayi ile birleşik limanlarının Aliağa'da bulunduğunu dile getiren Yavuz, "Sanki Nemrut Körfezi İzmir değil gibi deİT "Petkim'de ^ liman yaptık diye söylemiyorum Bu tartışmayı Petkim'de bir liman yaptıkları için açmadığını vurgulayan Kenan Yavuz, "Biz Alsancak'la da Çandarlı'yla da rekabet ederiz. Sorun yok. Zaten limana konteyner gemilerini getirecek bir ortağımız var. Limanımızın bugünden kapasitesi tamam" dedi.
Yeni Asır ğerlendiriliyor. İzmir, Büyükşehir değil mi? Nemrut da bu sınırlar içinde?

Alsancak bizim, Nemrut başkasının  diye bir mantık olabilir mi? 2025 yılında Ege'nin toplam konteyner elleçleme kapasitesi 3 milyon TEU olacak.
Nemrut limanlan bu ihtiyacın tamamını karşılayabilir olacak. Kimileri taşımacılık maliyetinden bahsediyor. Aliağa ile İzmir arasındaki kilometre farkı Denizli'ye doğru gidenler için 3-5 dolar farklı olabilir ama Manisa, Balıkesir için ne diyeceğiz? O bölgelerin yükü için Nemrut büyük avantaj" diye konuştu.
Yavuz, kente gelen bir konteyner gemisinin İzmir halkına, esnafına, kentin güzelliğine katkısı olmadığını söyledi.

Yeni Asır


Geri Dön