Kentsel Dönüşüm

Kendi binasını dönüştürecek vatandaşa teminat yükü yok!

Kentsel dönüşüm projelerinde vatandaşları mağdur etmeyecek yeni düzenlemeler hayata geçirildi. Kendi binasını dönüştürmek isteyen vatandaş teminat yükünden kurtarılıyor.

Kentsel dönüşüm projelerinde vatandaşı mağdur etmeden hız verecek yeni adımlar atıldı. Kendi binasını dönüştürmek için vatandaş teminat yükünden kurtarıldı. Bu durumda, değişen yönetmelikle; tek parselde toplam yapı inşaat alanı 500 metrekareyi aşmayan yapılarda parsel maliki kendi yapısına göre yapılıyorsa yapı ruhsatı alma aşamasında maliyet bedelinin yüzde 10’una kadar teminat verilmesi şartı gerekmiyor.

Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberine göre; düzenlemenin, vatandaşı mağdur etmeden dönüşüme hız vermek için atılan adımlardan biri olduğundan bahseden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, bununla ilgili vatandaşın teminat masrafı olmayacağını söyledi.

‘Satılmayacak’ şerhi

Kanun kapsamında eylülde gerçekleşen ve yüzde 10 teminat şartı getiren düzenlemeden bahseden Gürgen, “Vatandaş, ‘kendi binamı kendim yapıyorum, ticari bir iş yapmıyorum, karşımda mağdur olacak arsa sahibi de yok’ diyerek yüzde 10 teminat aranması şartına karşı görüşlerini ifade ediyordu. Bunun için harekete geçilerek 500 metrekare sınırı getirildi. Bu aşamada satışa gidemeyecek şekilde tapuya da ‘satış olmayacağı’ şerhi düşülerek kolaylık getirildi” ifadelerini kullandı.

İşin uzmanından 3 öneri geldi

 

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, kararın bireysel dönüşüm projelerinde fazla olan yükün kaldırması için olumlu bir gelişme olduğundan bahsetti. Durbakayım, “Özellikle artan maliyetler göz önüne alındığında küçük yapıların daha çabuk deprem riskinden kurtulmasının yolunu açar” ifadelerini kullandı. Riskli alanlarda kira yardımının 48 aya kadar çıkarılması kararının da önemli bir gelişme olduğundan bahseden Durbakayım, değişikliğin Tüketici Kanunu’nda da karşılığı olması gerektiğini kaydetti. Durbakayım, kendi binasını dönüştürecek vatandaşın dikkat etmesi gereken konularla ilgili şu önerilerilerde bulundu:

- Sivil toplum kuruluşlarının (STK) bu hususta bedel almadan danışmanlık yaptıklarını unutmamalı ve bina ruhsatı konusunda ilgili bir STK’ya başvurmalı.

- Yapılan işin önce risksiz güvenli bir binaya bir an kavuşmak olduğu unutulmamalı. Öncelik riskten kurtulmak olmalı. Konfor ve lüks kişinin bütçesine göre daha sonra projeye eklenmelidir.

- Yaptıkları yapının imar şartlarına uygun olduğunu ölçmek için yine STK’lardan yardım istenmeli sonrasında ilgili belediyelere kontrol ettirilmeli.

48 AYA KADAR KİRA YARDIMI

Yönetmelikteki değişiklikle, riskli ve rezerv yapı alanlarında kira yardımı süresi 36 aydan 48 aya ulaştı. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığın tarafından uygun görülmesi durumunda kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmının peşin ödenebilmesinde süre bir yıl olarak belirlendi.

Kira yardımının 48 ay süre boyunca verilebileceğini anlatan Vedad Gürgen, “Mesela yürütmeyi durdurma, plan iptalleri, arazi problemleri gibi sorunlar çıkabiliyor. 36 ayda bitmeyen projeler oluyor. Bunu 48 aya kadar çıkarttık. Vatandaş mağdur olmadan kira yardımını alabilecek” diye konuştu. 

Kredi veriliyor

Riskli binasını kendi imkanlarıyla dönüştürmek isteyenler için destekler de veriliyor. Sağlanan kredi ve faiz desteği ile bağımsız bölüm başına en fazla 125 bin lira kredi kullanılabiliyor. Birden fazla bağımsız bölümü bulunan olanlara da en fazla 625 bin lira kredi fırsatı sağlanıyor. Faiz imkanı ise binanın enerji sınıfına göre yüzde 4 ile 5 arasında değişiklik gösteriyor. Kredinin vadesi ise 10 yıl olarak biliniyor.

1.5 milyonu ‘acil’ durumda

 

'Kentsel dönüşüm, terörle mücadele kadar önemlidir' diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye’de deprem riskini her fırsatta dili getiriyor. Türkiye’nin yüzde 66’sının deprem riski altında yer alan alanlarda yaşadığından bahseden Kurum, ‘Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’nı hayata geçirdi.

Bu durumda, Türkiye’de dönüştürülmesi gereken 6.5 milyonu aşan konuttan 1.5 milyonunun acil olarak dönüştürüleceğinden bahsederken; bunun için 5 yılda dönüşüm amaçlanıyor. Bu kapsamda 100 bini İstanbul’da olmak üzere her yıl 300 bin konutun dönüşmesi amaçlanıyor.

Kendi evini yapacaklara iyi haber! Teminat alınmayacak!

Kentsel dönüşümde kira yardımı süresi 48 aya çıktı!