Sektörel

Kendi evinde oturanların oranı 2023'te 0,5 puan azaldı ve yüzde 56,2 oldu! 

Maddi ve sosyal yoksunluk oranı, 2022 yılında yüzde 16,6 iken 2023 yılı anket sonuçlarına göre 2,2 puan azaldı. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, kendine ait evde oturanların oranı da 2023'te yüzde 56,2 oldu. İşte ayrıntılar... 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2023 yılına ilişkin "Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri" düzeltildi ve yeniden yayınlandı. Maddi ve sosyal yoksunluk oranı hesabında hane düzeyinde otomobil sahipliği, ekonomik olarak beklenmedik harcamaları yapabilme, evden uzakta bir haftalık tatil masrafını giderebilme,  kira, konut kredisi ve faizli borçları ödeyebilme, iki günde bir et, tavuk, balık içeren yemek yiyebilme, konutun ihtiyacını karşılayabilme ve mobilyaları eskidiğinde değiştirebilme durumu değişkenleri değerlendirildi. 

Bu oran için fert düzeyinde toplanan değişkenler ise eskimiş giysilerin yerine yenisini alabilme, düzgün iki çift ayakkabının olması, ayda en az bir kez tanıdıkları ile toplanabilme, ücretli boş zaman faaliyetlerine katılım gösterme, endini iyi hissetmek için bir miktar para harcayabilme ve kişisel amaçlı kullanım için internet sahipliği şeklinde belirlendi. 

Söz konusu maddelerden 13'ünün en az 7'sini karşılayamayanların oranı şeklinde belirtilen maddi ve sosyal yoksunluk oranı, 2022 yılında yüzde 16,6 iken 2023 yılı anket sonuçlarında 2,2 puan azaldı ve yüzde 14,4 olarak açıklandı. 

KENDİNE AİT KONUTTA OTURANLARIN ORANI YÜZDE 56,2 

Oturulan konuta sahip olanların oranı bir önceki seneye göre 0,5 puan azalarak 2023'te yüzde 56,2 şeklinde hesaplanırken, kirada oturanların oranı yüzde 27,8, lojmanda oturanların oranı yüzde 0,9, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise yüzde 15,1 oldu. 

Konutun izolasyonu sebebiyle ısınamama en çok karşılaşılan konut ve çevre problemi şeklinde görüldü. Kurumsal olmayan nüfusun yüzde 32,6'sı konutunda izolasyon sebebiyle sınma sorunu yaşarken, yüzde 32'si sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri gibi sorunlarla, yüzde 19,8'i trafik veya endüstrinin neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel sorunlarla karşı karşıya kaldı. 

KONUT MASRAFLARININ ÇOK YÜK GETİRDİĞİ HANELERİN ORANI ARTTI 

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, bir önceki sene ile kıyaslandığında  konut alımı ve konut masrafları dışında borç veya taksit ödemesi olanların oranı 1,4 puan düşüş göstererek yüzde 58'e indi. Nüfusun yüzde 5,7'sine bu ödemeler yük getirmezken, yüzde 14,9'una fazla yük oldu. 

Konut masraflarının çok yük getirdiği hanelerin oranı 0,3 puan arttı ve yüzde 17,5 oldu. Ayrıca, bu masrafların biraz yük getirdiği hanelerin oranı 8,8 puan arttı ve yüzde 66,5'e çıktı. 

Konut masraflarının yük getirmediğini belirten hanelerin oranı bir önceki seneye göre 9,2 puan düşüş gösterdi ve yüzde 15,9 oldu. 

Hanelerin yüzde 58,8'i evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını, yüzde 39,2'si iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını, yüzde 31,8'i beklenmedik harcamaları, yüzde 19,5'i evin ısınma ihtiyacını, yüzde 64,2'si eskimiş mobilyaların yenilenmesini ekonomik açıdan karşılayamadıklarının altını çizdi. 

Aile destek ödemesi bugün hesaplara yatıyor! Bakan Göktaş Ekim müjdesini verdi: Tam 3,7 milyar TL ödenecek! 

Garanti BBVA hem son tarihi hem de Ekim 2024 emekli promosyonunu resmen açıkladı!

İnşaatta kritik hesap: Beton ve kolon metrajı nedir, nasıl çıkarılır?