KENTDER: Rant vergisi kentsel dönüşümdeki emsal artışına uygulanmasın!
Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği ( KENTDER ) Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, rant vergisinin kentsel dönüşüm alanlarında yer alan emsal artışına uygulanmaması gerektiğine de inandıklarını söyledi.
Son günlerin ana gündem maddesi haline gelen ‘Rant Vergisi’nin kentsel dönüşüm sürecine olası etkilerini değerlendiren Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği (KENTDER) Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, rant vergisinin kentsel dönüşüm alanlarındaki emsal artışına uygulanmaması gerektiğine inandıklarını söyledi.
Türkiye genelinde yaklaşık 6,5 milyon yapının yenilenmesini hızlandırmak üzere 2012 yılında Kentsel Dönüşüm Yasası yürürlüğe girmişti. Ancak bugün kentsel dönüşüm konusunda daha hızlı yol almamız gerektiği ortada. Kentsel dönüşümde ortaya çıkan sorunlara ışık tutmak ve dönüşümün hızlanması konusuna sivil inisiyatif olarak destek vermek üzere kurulan Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği (KENTDER), son günlerin ana gündem maddelerinden biri haline gelen ‘Rant Vergisi’ konusunu değerlendirdi.
Yeni düzenlemelerde oluşacak emsal artışlarında rant vergisi alınacağı görüldüğünü, boş arsalarda yapılacak emsal artışlarında oluşan değerin kente katkı sağlaması bölgeye, şehre ve kentsel dönüşüm bütçesine kaynak oluşturması amacıyla vergilendirilmesini olumlu bulduklarını belirten Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği (KENTDER), Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Rıza Erkanlı, “Kentsel dönüşüm diye adlandırılan yasanın adı afet riskli altındaki alanların dönüştürülmesi yasasıdır.Yani birinci amaç deprem riski altındaki alanlardaki çürük ve sağlıksız yapıların bir an önce yıkılıp depreme dayanıklı sağlam yapıların yapılması ve insanımızın canının korunmasıdır. Bu bağlamda rant vergisinin kentsel dönüşüm alanlarındaki emsal artışına uygulanmaması gerektiğine inanıyoruz” dedi.
“Emsal artışından doğan değer artışı kentsel dönüşümü hızlandırır”
Emsal artışı sonucu oluşacak değer artışının kentsel dönüşümün hızlanması ve hedeflerine ulaşabilmesi için yerinde bırakılması ,başta kat malikleri olmak üzere , bu işe yatırım yapabilmesi için özel sektöre bırakılması gerektiğine inandıklarını belirten Hüseyin Rıza Erkanlı şunları söyledi:
“Sonuçta üzerinde insanların yaşadığı dönüşüm alanlarında bölgenin ve kentin yoğunluğunun çok artmaması için sınırlı emsal artışları olacağı için buradaki emsal artışlarından rant vergisi alınması durumunda özel sektörün bu alanlara yatırım yapabileceği bir imkan ortaya çıkmayacaktır. 20 yıllık süreçte dönüşümün istenen hedeflere ulaşması için ciddi bir finansal ihtiyaç bulunmaktadır. Kamunun yanında özel sektöründe finansal, yönetimsel olarak kentsel dönüşüm sürecinin içinde daha aktif yer alması gerekmektedir.”