Kentsel dönüşüm amacına uygun yapılmalı!
Ülkemizde binaların güveniriliği sorunu bulunduğunu belirten İskenderun´da görev yapan inşaat mühendisi Mazlum Uzungeliş, bu yolla başlatılan 'kentsel dönüşüm' uygulamasının, 'rantsal dönüşüme' dönüştüğünü söyledi.
Ülkemizde binaların güveniriliği sorunu bulunduğunu belirten İskenderun´da görev yapan inşaat mühendisi Mazlum Uzungeliş, bu yolla başlatılan 'kentsel dönüşüm' uygulamasının, 'rantsal dönüşüme' dönüştüğünü söyledi. Uzungeliş,"kentsel dönüşümdeki amaç, depreme karşı dayanıksız olan binaları yıkmak ve o bölgede yaşayanları bulundukları alanda ikamet ettirmek için yeni binalar yapmaktır. Ama böyle olmuyor" dedi.
'Dönüşüm, rantabıl yerlere yapılır, diğerleri gecekondu kalır'
Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ve Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneğinin geleneksel çarşamba toplantısının konuğu olan inşaat mühendisi Uzungeliş, şehirlerde büyük kentsel dönüşüm projelerinin belediyelerin teklifi, çevre ve şehircilik müdürlükleri aracılığı ile bakanlar kurulu onayıyla yaşama geçirildiğini kaydetti. Uzungeliş,"kentsel dönüşümde amaç belli. O bölgede depreme karşı dayanıksız binaları yıkmak ve dayanıklı hale getirmek. Bu dönüşüm sürecinde bölgenin toprak yapısı iyi değilse, yörede yaşayanlar farklı bölgelerde konuşlandırılabilinir" diye konuştu.En iyi ´dönüşüm´ün birebir yapılan uygulamalar olduğunu anlatan Uzungeliş, yasada bulunan 3/2 çoğunluk kararınının ise küçük arsa sahiplerinin dışarıya atılması olarak uygulandığını kaydetti. Uzungeliş,"İskenderun´dakikentsel önüşüm uygulamasındaki esas sıkıntı da buradan kaynaklanıyor. Ama yasa, mal sahibine haklar tanımıştır. Kentsel dönüşümler şehirlerde belediyelerin kar etmesi için yapılıyor. Müteahhitler de kar edecek. Ve o nedenle kar getirecek yerlere girip, uyguluyorlar ve peşkeş çekiyorlar. Buralar o nedenle yapılıyor. Ama diğer bölgeler para kazandıracak yer olmadığı için gecekondu olarak kalmaya devam ediyor. İskenderun´da böyle. Numune rantabıl, kar getirecek yer diye devam edecek, ama diğerlerinde sıkıntı var" diye konuştu.
"Dönüşümü İskenderun´da yapma ihtimali zayıf"
Türkiye´nin birçok kentinde kentsel dönüşümlerin yargı tarafından iptal edilmeye başlandığını anlatan Mazlum Uzungeliş,"İskenderun´da da konu yargıya taşındı. İptal gelebilir. Çünkü, kentsel dönüşümde gerekli olan konutların en az yüzde 10´luk bölümünde inceleme yapılması ve bu incelemede konutların en az yüzde 10´luk bölümün riski olması ve bunun ispatlanması gerekiyor. Zeminde jeolojik sondaj yapılması da gerekli. Modernevlerde zeminde sorun var. İskenderun´da 3/2 çoğunluk sorunu da var. Belediye bu yüzden başlayamıyor. Bu çoğunlukta tapu kayıtları esastır. Tapusu olmayanlarla yapılan anlaşma geçersizdir ama başkalarının direncini kırma yöntemi olarak kullanılıyor. Belediye burada yangından mal kaçırma olayına girişti ve bunu da eline, yüzüne bulaştırdı. İskenderun´da kentsel dönüşümü yapma ihtimali zayıf" değerlendirmesini yaptı.
'Belediye ve müteahhitleri aradan çıkarın'
Yörede yaşayanlara ´birebir kentsel dönüşüme başvurun´ önerisinde bulunan ve kişilerin kendisinin, yapacağı kentsel dönüşüm yasasından faydalanma uygulamasında devletin her kişiye 100 bin liraya kadar kredi verdiğini, faizin yüzde 60'nı devletin üstlendiğini ifade eden Uzungeliş,"Belediye ile müteahitleri aradan çıkarın ve başka müteahhhitlerle anlaşarak, dönüşümü yaşama geçirin" diye seslendi. Belediyelerin kentsel dönüşüme ilişkin imar düzenlemelerini ´silah´ olarak kullandığını belirten Uzungeliş,"Çünkü bundaki amaç, TOKİ´nin önünü açmak, belediyeye para kazandırmak. İskenderun Belediyesi de kentsel dönüşüme rant kapısı, gelir kapısı olarak girmeye çalışıyor. Belediyeler iyi niyetli olursa, orada işler çözülür, ama iyi niyet olmazsa çözülmez. İskenderun Belediysinin de amacı para kazanmak, rant ve rantı bir şekilde transfer etmek." Uzungeliş, kentte yapılacak çok sayıdaki konutun pazarlanma sorunu olacağını, bunun da kentsel dönüşümde sorun
yaratacağını ifade etti.
İskenderun Ses Gazetesi