Kentsel dönüşüm çoğunluk yasası nedir?
Kentsel dönüşüm ile ilgili usul ve esaslara 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanunda yer veriliyor. Peki, kentsel dönüşüm çoğunluk yasası nedir?
Kentsel dönüşüm çoğunluk yasası nedir?
Ülkemizdeki riskli alan ve yapıların sağlam ve yaşanılabilir hale getirilebilmesi için kentsel dönüşüm adı ile bildiğimiz 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi ile ilgili kanun karşımıza çıkıyor.
Kentsel dönüşüm, kentsel gelişmenin toplumsal ekonomik ve mekansal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma, sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılması olarak da ifade edilebiliyor. Peki, kentsel dönüşüm çoğunluk yasası nedir?
Kentsel dönüşüm yasasına göre, kentsel dönüşümde riskli yapı tespitinin yapıtırılması hariç, yıkım sürecinden sonraki uygulama kararları 2/3 lük çoğunlukla alınıyor.
2/3 çoğunlukla bina arsa olarak satılabiliyor, yeniden bina yapılabiliyor, müteahhit seçimi yapılabiliyor ve yeniden dağılıma karar verilebiliyor.
2/3 çoğunluk bunlara karar verebildiği gibi 1/3 çoğunluk da itiraz edebiliyor. 1/3 çoğunluk hakları verilmesine rağmen hala itiraz ederse 2/3 çoğunluk, bakanlığa başvurup 1/3 çoğunluğun dairelerini kendileri için talep edebiliyor.
Kentsel dönüşüm bina ortak karar protokolü nedir
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com