Emlak Terimleri

Kentsel dönüşümde 2/3 çoğunluk nedir?

Kentsel dönüşümde yapıya risk raporu almak için maliklerden bir kişinin lisanslı kuruluşlara başvurması yeterli oluyor. Peki, kentsel dönüşümde 2/3 çoğunluk nedir?

Kentsel dönüşümde 2/3 çoğunluk nedir?


Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapının riskli olduğu tespitinin Bakanlıkça belirlenen kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenmesi gerekiyor. 


Bu kuruluşlara riskli yapı tespiti yapılması istenen yapının, maliklerinden birinin dilekçe ile müracaat etmesi yeterli oluyor. Ayrıca Bakanlık ve belediyelerce riskli alan tespiti de yapılabiliyor.


Yapılan tespitler neticesinde Riskli olduğu tespit edilen yapılar, tespiti yapanlar tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bildiriliyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri raporları inceliyor, raporlarda eksik veyahut yanlış hususların bulunması halinde raporlar ilgilisine iade ediliyor, diğer raporlar ise ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor. 


Kentsel dönüşümde 2/3 çoğunluk...

Kentsel dönüşüm kapsamına giren riskli yapılar için 'bina ortak karar protokolü' hazırlanıyor. Bu protokolde 2/3 çoğunlukla binanın nasıl yapılacağına karar veriliyor.


2/3 çoğunlukla bina arsa olarak satılabiliyor, yeniden bina yapılabiliyor, müteahhit seçimi yapılabiliyor ve yeniden dağılıma karar verilebiliyor. Yani binanın yeniden yapımına kadar bütün kararlar alınabiliyor. 


2/3 çoğunluk bunlara karar verebildiği gibi 1/3 çoğunluk da itiraz edebiliyor. 1/3 çoğunluk hakları verilmesine rağmen hala itiraz ederse 2/3 çoğunluk, bakanlığa başvurup 1/3 çoğunluğun dairelerini kendileri için talep edebiliyor. 


Kentsel dönüşüm bina ortak karar protokolü nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com