Kentsel dönüşüm en riskliden başlayacak!
İstanbul Kartal'da 21 kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin de yaralandığı Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesinin ardından İstanbul'daki riskli binalar için harekete geçirildi. Bu kapsamda kentsel dönüşüm en riskliden başlayacak....
İstanbul Kartal'da 21 kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin de yaralandığı Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesi olayının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmak adına harekere geçti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum riskli binaların öncelikli olarak tespit edileceği yeni bir dönemi başlattı. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum imzasıyla tüm illere bir genelge gönderildi.
İstanbul Valiliği, bütün yurtta afet riski en yüksek alanların tespit edilip, Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlanacağını ve 3 ayda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulacağını bildirdi.
Süreç başladı
Valilik, genelgede belirtilen esaslar ile 90 günlük sürecin başladığını, 20 Şubat 2019 tarihli yazıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kaymakamlıklar ve ilçe belediyelerine bildirildiğini de ifade etti.
Bu kapsamda her kent kendine özgü kentsel dönüşüm planlamasını yapacağı bir strateji belgesini hazırlayarak Bakanlığın onayına sunacak. Bu sayede şehirler, "kentine özgü bir dönüşüm anayasası"nın sahibi olacak, kentsel dönüşümü de hazırladıkları bu belgeye göre yapacak.
Riski yapı müracaatında artış
6 Şubat'ta İstanbul'un Kartal ilçesinde yaşanan olayın ardından vatandaşlar riskli binalarla alakalı müracaatlarını ALO 181'e iletmeye başladılar. Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesinin ardından çağrı merkezine gelen "riskli yapı, riskli alan" içerikli müracatlarda ciddi oranda artış yaşandı.
Olay günü ile 1 hafta öncesi çağrı merkezini Türkiye genelinden 93, İstanbul'dan 40, Kartal'dan da 3 kişi ararken, bu sayı olayın yaşandığı günden 17 Şubat'a kadar ise Türkiye genelinden 2 bin 87'ye, İstanbul'dan 1486'ya, Kartal'dan da 473'e yükseldi.
Riskli bina envanteri çıkarılacak!
Öznur YASLI İKİER/Emlakkulisi.com