Genel

Yaşadığınız binanın güvenli olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Türkiye’de 6,8 milyon riskli yapı yer alıyor. Vatandaşlar güvenli bir binada oturup oturmadığını öğrenmek için belediyelere ya da serbest çalışan inşaat mühendis bürolarına başvuru yapmalı. Bina risk tespitinde kapsamlı bir analiz 4 bin 500 TL ile 15 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.

Marmara bölgesinde beklenen büyük İstanbul depremi için son 20 yıldır hiçbir önlem alınmadığından dolayı yapılması gerekenler  vatandaşlara kaldı. Ancak, sürekli yaşanan depremlerle tedirgin olan vatandaşlar, yaşadığı binanın güvenilir olup olmadığını, bunu öğrenmek için hangi kurumlara başvurması gerektiği hakkında bilgi sahibi değil.

Yapılması gerekenler şöyle:

- Binada hasar tespiti yapanlar belediyelere ya da serbest çalışan inşaat mühendisleri bürolarına başvuru yapmalı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisanslı olan bu büroların listesine, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) internet sitesinde yer alan “tescilli işyerleri” ibaresinden ulaşılabilir.

- Farklı kaynaklardan ulaşılan büroların yetkili olup olmadığıyla ilgili meslek odaları aranıp teyit ettirilmeli. 

- Maliyet, binanın konut ya da işyeri olmasına, kaç kata sahip olduğuna ve metrekaresine göre değişiyor. Bilgi amaçlı hızlı testler 750 TL’den başlarken, risk tespitinin maliyeti 15 bin liraya kadar çıkıyor. 

- Kapsamlı bir deprem dayanıklılık raporu için binanın bir katından numune alınıp laboratuvar ortamında test ediliyor ve sonuç sizinle paylaşılıyor. Bunun maliyeti 4 bin 500 TL. Eğer binanın deprem performans analizini yaptırmak istiyorsanız, bu defa tüm katlardan numune alınıyor. Bunun bedeli ise en az 15 bin TL.

- Test sonrası binanızı güçlendirmek istiyorsanız, belediyeden ruhsat almalısınız. Ancak risk tespiti sonrası binanızın yıkılması öngörülürse kentsel dönüşüm kapsamına alınıyorsunuz. Buna bina sakinlerinin 15 gün içinde yaptıkları itiraz, heyet tarafından inceleniyor.

- Heyet de riskli olduğunu kabul ederse 3 ay mühlet tanınıyor. Bu süre içinde bina boşaltılmazsa elektrik, doğalgaz, su hizmeti kesiliyor. 

Bodrum kat sürekli havalandırılmalı

Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre; ekonomik kriz ortamında vatandaşın bireysel olarak bina güçlendirmesi yapmasının çok zor olduğunu vurgulayan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna: “Her depremden sonra artan duyarlılık, 10 gün sonra azalıyor. Yurttaşın ekonomik gücü yok ki deprem güçlendirmesi yapsın” dedi. Suna, “Şunları önerebilirim: Her depremde binanızı yeniden kontrol edin. Kolon ve kirişleri iyi gözlemleyin. Bodrum katı temiz tutup sürekli havalandırın. Orası rutubetlenirse kolondaki demir paslanır. Dökülmeler yaşanır. Kanser hücresi gibidir bu. Sürekli kontrol etmek gerekir” şeklinde konuştu.

Farklı deprem senaryolarına göre, 7.5 şiddetindeki bir depremde İstanbul’da yıkılacak bina sayısının en az 44 bin 500 olduğunu hatırlatan Nusret Suna, şu önerileri yaptı: “Bu binaların hangi binalar olduğu ‘hızlı tarama yöntemi’ ile tespit edilebilir. Bu yüzden yerel ve merkezi yönetim deprem seferberliği ilan edip en riskli bölgelerde hızlı tarama yöntemi yapmalı. Söz konusu binalar hangisiyse güçlendirilip onarılır. En azından can kaybı aza indirilmiş olur.”

6.7 MİLYON RİSKLİ YAPI                        

Uzmanlar, “Hazır beton kullanılmadıysa, dere yatağındaysa, projesiz ve ruhsatsız yapıldıysa, bodrum katta rutubet ve kolon demirlerinde paslanma varsa, binanın riskli olma ihtimali var” açıklamalarda bulundu.

Ülke genelinde 6.7 milyon riskli yapı bulunuyor

Eviniz riskli mi, neler yapmanız gerekiyor?

Türkiye’de bir ilk! Beton kalitesini ölçen çip!

Güvenli bina için 'çipli beton' şart!