Kentsel Dönüşüm Eylem Planı ile sektör büyüyecek, istihdam artacak!
8 maddeden meydana gelen ‘Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’ yapı sektörü ile yapı malzemeleri sektörünün yeni yol haritasını da çizdi.
81 şehirde önümüzdeki 5 yıl içinde 1,5 milyon konutun dönüşümüne yönelik adımları içeren plana göre her yıl 100 bini İstanbul’da olmak üzere toplamda 300 bin konutun dönüştürülmesi planlanıyor. Dönüşüm yapı sektöründe yeni istihdam alanları yaratacakken eylem planının sektör büyümesine katkı sağlaması hedefleniyor.
Bir deprem bölgesi olan Türkiye'deki riskli yapılara yönelik kentsel dönüşüm projeleri yapı ve yapı malzemeleri sektörlerindeki talepleri de etkiliyor. 81 şehirde önümüzdeki 5 yıl içinde 1,5 milyon konutun dönüşüm adımlarını içeren ‘Kentsel Eylem Planı’na ilişkin açıklamalar yapan Elmor A.Ş. Genel Müdürü Enver Öz, “Pandemi nedeniyle sektörde yaşanan yavaşlama Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’nın aksiyona geçmesiyle ivme kazanacak ve sektör daha dinamik bir hale gelecektir. 1,5 milyon konutun dönüşümünü hedefleyen planın istihdam artışına katkı sağlayacağını öngörüyoruz.” diye konuştu.
“Kentsel Dönüşüm Eylem Planı ile pandeminin negatif etkilerini atlatacağız”
81 şehirde gerçekleştirilecek çalışmaların şehir merkezlerinin katma değeri yüksek noktalarında gerçekleşeceğini dile getiren Enver Öz, “Yapı ve dolayısıyla yapı malzemeleri sektörleri ekonomimizin lokomotif sektörlerin başında geliyor. İstanbul ise bu sektörlerin en büyük oyuncuları arasında yer alıyor. Sürekli büyüyen, gelişen ve dönüşen bir şehir olan İstanbul, dönüşüm ile birlikte çok daha sağlıklı ve güvenli bir hale gelecektir.” açıklamasını yaptı.
Öz, rakamsal verilere de değinerek şöyle konuştu: “2019 yılında inşaat konut ruhsatlı daire sayısı 305.938 adet olarak son yılların en düşük seviyelerinde kaldı. 2019 yılı ilk el konut satışları ise 511.682 daire olarak gerçekleşti. Bu durum konut stoklarında ciddi şekilde erimeye neden oldu. Türkiye’nin yıllık olarak yaklaşık konut ihtiyacı 700.000. 2020 yılı ilk çeyrekte inşaat sektöründe bir hareketlenme başladı. Mart ayında başlayan pandemi etkisi ile Nisan ve Mayıs ayları durağan geçti. Konut kredi faizlerinin 0,64 seviyelerine inmesi ile hazır olan konut satışları Haziran, Temmuz ve Ağustos ayında tarihi rekorunu kırarak ilk el konut satışı 178.692 adet oldu. İnşaat firmalarında bir güven ortamı oluşmaya başladı ve yeni konut üretimi için projelere hız verildi. Kentsel Dönüşüm Eylem Planı ile hayata geçen projelerle bu yükseliş önümüzdeki yıllarda da devam edecek ve pandemi döneminin etkileri en hafif şekilde atlatılacaktır.”
“Sektörün güncel ihtiyaçlarına en hızlı şekilde cevap veriyoruz”
Elmor A.Ş.’nin Türkiye yapı malzemeleri sektörünün dinamiklerini belirleyen bir kuruluş olduğunu dile getiren Enver Öz, “İstanbul başta olmak üzere Kiptaş, Emlak Konut’un dahil olduğu pek çok projede ürünlerimiz tercih edildi. Fikirtepe, Bağcılar ve Zeytinburnu’nda yürütülen pek çok proje için çalışmalarımız halihazırda devam etmekte. Yer aldığımız güçlü projeler beraberinde bir talep artışı oluşturdu. Bu talepler doğrultusunda üretim çalışmalarımızı hızlandırdık. Talepleri hızlı ve kaliteli bir şekilde karşılayabilmek adına tüm deneyim ve teknolojimizi kullanıyoruz, orta ve üst segmentteki fonksiyonel ürünlere ağırlık veriyoruz. Önümüzdeki beş yıl içerisinde de dönüşüm projelerinde bu tip katma değeri yüksek ürünler tercih edilmeye devam edilecek. Kısacası, şirketimiz her seviyedeki talebe hazırlıklı bir durumda olup güçlü üretimi ve bayi yapısı ile sektörün ihtiyaçlarına hızlı şekilde cevap verebilecek nitelikte. Hem yerli üretim alanındaki ilklerimiz hem de pazarı ve müşteriyi doğru analiz edebilme kabiliyetimiz sayesinde E.C.A. ve SEREL markalarımızla yerli sanayinin güçlü oyuncuları arasında gösterilmeye bu süreçte de devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Türkiye'de yerinde ve gönüllü dönüşüm hızlanıyor!