Murat Kurum: Kentsel dönüşüme virüs molası yok!
Kentsel dönüşüm çalışmalarının koronavirüs sürecinde de devam ettiğini anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dönüştürülmesi planlanan acil öncelikli 1 milyon konut için hızla çalıştıklarını anlattı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm çalışmalarının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde ara vermeden sürdüğünü söyleyerek "Pandemi sürecinde titizliğe, sosyal mesafeye uymak suretiyle çalışmalarımızı kararlı bir şekilde sürdürdük. İnşaatlarımız bitme aşamasına geldi. Elazığ'da 24 bin konut üretiyoruz. Yıl sonuna kadar etaplar halinde yine bu konutların teslimlerini gerçekleştireceğiz." açıklaamsında bulundu.
Programında değişiklik yapılan Bakan Kurum, ilk ziyaretini Esenler'de bulunan Güney Rezerv Konut Projesi alanında hayata geçirdi.
Yapımı tamamlanan binaları, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ile inceleyen Kurum, ardından yaptığı açıklamasında, Türkiye'nin her ilinde kentsel dönüşüm çalışmaları gerçekleştirildiğini anlattı.
Dönüştürülmesi planlanan acil öncelikli 1 milyon konut için hızla çalıştıklarından bahseden Kurum, "Yapmış olduğumuz konutlar, zemin artı 3-4 örneğinde gördüğümüz gibi yatay mimari esaslı, yürüyüş yollarının, bisiklet yollarının her türlü yaşam alanlarının olduğu projeler olarak gerçekleştirilecek." diye konuştu.
Esenler'de başlayan kentsel dönüşüm alanının 8 milyon metrekarelik iki alandan oluştuğundan bahseden Kurum, şu ana kadar güney alanında yaklaşık 2 bin 450 bağımsız bölümünün ihalesinin gerçekleştiğini anlattı.
Bakan Kurum, yıl sonuna kadar Esenler Belediyesi ile ortak devam ettikleri çalışmalar kapsamında hak sahibi vatandaşlara teslimlere başlayacaklarından bahsederek "Yine haziran ayı içerisinde yaklaşık 1000 civarında konutun ihalesini gerçekleştireceğiz ve toplamda 3 bin 500 konutun ihalesini haziranda bitirmiş olacağız. Bu şu an için tek alanda Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesi. Toplamda 60 bin konutu içeriyor." ifadelerini kullandı.
- "Riskli binalardan 61 bininin yıkımını gerçekleştirdik"
İstanbul'da 63 riskli alanda 35 bin 606 binanın kentsel dönüşüme alındığından bahseden Bakan Murat Kurum, şunları söyledi:
"Sahada fiilen 116 bin konutun dönüşümünü gerçekleştiriyoruz. Bu çerçevede 69 bin riskli bina tespiti yaptık ve bu riskli binalardan 61 bininin de yıkımını gerçekleştirdik. Bizim diğer ilçelerde de devam eden projelerimiz var. Amacımız acil öncelikli dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konutun dönüşümünü sağlamak. 5 yıl içerisinde bu dönüşümleri planlıyoruz."
Konut kredisi kampanyası ile ilgili gelişmelerin merak edildiğini söyleyen Kurum, dün 500 konutun satışını tamamladıklarını, bugün aynı şekilde 500 konutun satışının yapılacağını açıkladı.
Kurum, "Vatandaşlarımız çok yoğun bir ilgi gösteriyorlar. Toplamda 4 günde 2 bin 250 konuta ulaşmış durumda. Bu, şunu gösteriyor, ülkemize olan güvenin, geleceğimize olan güvenin en önemli göstergesidir. Bu süreçte vatandaşlarımızın konut almalarını kolaylaştırmak için böyle bir çalışma yapıyoruz. Herhangi bir fırsatçılığı da müsade etmeyeceğiz. Arkadaşlarımız takiplerini yapıyorlar." dedi.
Pandemi sürecinden kentsel dönüşümün etkilenip etkilenmediği sorusuna cevap veren Kurum, şunları söyledi:
"Ne sosyal konutta ne de belediyelerimizle yürütmüş olduğumuz altyapı gibi çalışmalarda herhangi bir yavaşlama gerçekleşmedi. Aksine pandemi sürecinde titizliğe, sosyal mesafeye uymak suretiyle çalışmalarımızı kararlı bir şekilde sürdürdük. İnşaatlarımız bitme aşamasına geldi. Elazığ'da 24 bin konut üretiyoruz. Yıl sonuna kadar etaplar halinde yine bu konutların teslimlerini gerçekleştireceğiz. İlk konutumuz sekizinci ayın 15'inde Sürsürü Mahallesi'nde bitecek. Virüs süreci inşaatlarımızı, yatırımlarımızı durdurmadı. Söz verdiğimiz şekilde yatırımlarımıza devam ettik."
Bakan Kurum, Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahallesi'nde de yarım kalan inşaatlarla ilgili vatandaşlara söz verdiklerini ifade ederek, o sözü tutmak üzere proje çalışmasını başlattıklarını açıkladı.
Şu an yapımı süren ve 2 bin 800 bağımsız bölümden oluşan projelerinin olduğundan bahseden Kurum, tamamlandığında bunun 4 bin 800 bağımsız proje olacağını açıkladı.
Kurum, en az katla sosyal donatıları, yeşil alanları ile örnek bir kentsel dönüşüm uygulamasını Gaziosmanpaşa'da inşa edeceklerini açıkladı.
- "Hedefimiz, hiçbir vatandaşımızın riskli binalarda oturmaması"
İnşaat alanlarını yerinde incelediklerini anlatan Kurum, şu ifadeleri kullandı:
"O noktada hem kalite anlamında hem de buradaki donatı ve eksikleri görmek için bugün buraya geldik. Belediye Başkanımızla ekibimizle birlikte incelemelerimizi yapıyoruz. İnşallah söz verdiğimiz şekilde vatandaşa en yakın zamanda teslimlerini gerçekleştireceğiz. Amacımız, hedefimiz, hiçbir vatandaşımızın riskli binalarda oturmaması. Bu noktada hakikaten 'deprem değil riskli bina öldürür' diyoruz. Bu gerçekle deprem gerçeğiyle de yaşamayı öğrenmek zorundayız. O yüzden tüm vatandaşlarımızdan ricamız, talebimiz, riskli gördüğünü düşündüğü, hissettiği binalarıyla ilgili başvurusunu yapsınlar. İl müdürlüklerimize gidebilirler ve hızlı bir şekilde tespitlerini yapmak ve dönüşüm projelerini vatandaşımıza birlikte hızlı, yerinde, gönüllülük prensipleriyle yapmaya hazırız. Bu çerçevede belediyelerimizle bütün projeleri yürüteceğiz ve 2023'e geldiğimizde inşallah İstanbulumuzda o riskli bina stoğunu azaltmış ve hemen hemen her ilçesinde bir örnek dönüşüm projesi uygulamış olmak istiyoruz. Bu çerçevede, bu anlayışla projelerimizi yürütüyoruz."
Kurum, Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi'nde bulunan proje alanında da incelemelerde bulundu.
Çalışmalarla ilgili konuşan Kurum, ardından gazetecilerin sorularına cevap verdi. Kurum, "Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm sloganıyla acil öncelikli dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konutun dönüşümü için tüm belediyelerimizle seferber halindeyiz. Hem İstanbul'umuzda hem de Türkiye'nin her ilinde bir kentsel dönüşüm projesi yapmak üzere kararlılıkla projelerimizi devam ettiriyoruz." ifadelerini kullandı.
İnceleme yaptığı alan hakkında konuşan Kurum, şu ifadeleri kullandı:
"Geçtiğimiz nisan ayında biliyorsunuz Kağıthane ilçemizde istinat duvarının kayması sebebiyle yıkılan bina vardı. Bu arkada görülen iş makinesinin görüldüğü alandaydı. Hemen o gün burada seferber olmak suretiyle Kağıthane Belediyemizle birlikte bir kentsel dönüşüm süreci başlattık. Bu süreç çerçevesinde etrafındaki 123 binada risk tespitini yapmak suretiyle, 34 bin metrekarelik alanda gerçekten örnek diyebileceğimiz bir kentsel dönüşüm projesi başlattık. Projemizin görseli. Az katlı yatay mimari esaslı, gerçekten yöresel değerleri taşıyan içinde her türlü sosyal imkanı olan, insanlarımızın burada mutlu ve huzurlu, sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşamalarını temin etmek amacıyla bu projeyi başlattık. Toplamda 745 bağımsız bölüm üreteceğiz. İnşallah önümüzdeki yıl bitmeden de ağustos ayında vatandaşlarımıza bu projemizi teslim etmiş olacağız."
Kurum, İstanbul'da değişik noktalarda kentsel dönüşüm projelerinin devam ettiğini hatırlatarak, dün Kartal Orhantepe Mahallesi'nde hayata geçirilen projeyi yerinde incelediğini açıkladı.
Esenler'de 60 bin konutluk bir projenin sürdüğünü anlatan Kurum, şu ifadeleri kullandı: "5 bin konutunu Esenler bölgesindeki riskli binalar için, 10 bin konutunu da çevre ilçelerdeki yine riskli binalar ve sosyal donatı alanındaki binaların dönüşümü için ayırdık. Onları da 2021'e kadar etaplar halinde tamamlayacağız. Gaziosmanpaşa'da 5 bin konutluk proje yürütüyoruz. Orayı da bugün yerinde inceledik. Bunun dışında Üsküdar'da, Kartal'da, Beykoz'da, Ümraniye'de, Beyoğlu'nda... Beyoğlu'nda şehir merkezinde örnek bir dönüşüm projesini yürütüyoruz. Bahçelievler'de bu noktada örnek bir projemiz olacak."
Kentsel dönüşüm için 5 yıllık acil eylem planı hazırlanıyor!
Esenler'de 25 bin yapı kentsel dönüşümle yenilendi!