23 / 12 / 2024

Kentsel dönüşüm İzmir'de tartışıldı!

Kentsel dönüşüm İzmir'de tartışıldı!

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş tarafından yapılan açılış konuşmasından sonra Karşıyaka Müteahhitler Derneği ( KAMDER) Başkanı Niyazi Gültekin ve Yönetim Kurulu Üyesi Sırrı Esen birer konuşma yaptılar.




İzmir’in öncelikli sorunları arasında yer alan kentsel dönüşüm ticaret odası meclis salonunda düzenlenen toplantıda tartışıldı.


İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş tarafından yapılan açılış konuşmasından sonra Karşıyaka Müteahhitler Derneği ( KAMDER) Başkanı Niyazi Gültekin ve Yönetim Kurulu Üyesi Sırrı Esen birer konuşma yaptılar.


Esen konuşmasında “Ülkemizde bir taraftan deprem riski, diğer taraftan çarpık ve sağlıksız kentleşme gerçeğiyle yaşamaktayız. Bu durum nüfusumuzun önemli bir kısmının afet riski altında yaşamasına neden olmaktadır. Ülke genelinde toplam kaliteyi yakalama çabasında olduğumuz bir süreçte kentlerimizin bu kalitesiz yapılaşması kabul edilemez. 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 sayılı yasa bu ihtiyaca cevap verecek bir yasadır. İzmir’de bu yasanın güzel uygulama örneklerini görmek isteriz. Ancak bu sadece inşaat sektörünce sağlanamaz, bunun için ilgili kamu idarelerinin de hizmet kalitelerini yükseltmeleri gerekir” şeklinde konuştu.


-6-7 AYDA İNŞAAT RUHSATI ALABİLİYORUZ-


Belediyelerdeki bürokrasiden yakınan esen konuşmasını şöyle sürdürdü. “Özellikle Belediyeler bir ayda vermeleri gereken yapı ruhsatlarını 6 - 7 ayı aşan sürelerde verebilmektedir. Edinilen bilgilerden  İzmir  Belediyelerinin Haziran ayından beri İzmir’de 2000’den fazla projeyi beklettikleri anlaşılmaktadır. Bu durum İzmir ekonomisini sekteye uğratmaktadır. Biz imtiyaz istemiyoruz, sadece yasal prosedür uygulansın. Yetki kullanma aczi içinde olmayan işinin ehli görevlilerle muhatap olmak istiyoruz. Gereksiz bürokratik işlemlerle uğraşmak zorunda kalmayalım. Nitelikli ve kaliteli hizmet almamız durumunda İzmir başka bir İzmir olacaktır. Yarınların marka şehri bir İzmir istiyoruz.” Dedi.


-KENTSEL DÖNÜŞÜME RANTSAL DÖNÜŞÜM DEMEK …


Dernek Başkanı Niyazi Gültekin ise konuşmasında kentsel dönüşümle ilgili olarak oluşturulan yanlış algıya değinerek şunları söyledi.


“Bilindiği üzere Van depreminden sonra Türkiye’de sağlıksız konutların dönüşümü hızlanmıştır. İçinde bulunduğumuz İzmir’in 2/3’ü sağlıksız ve afet riskine karşı dayanaksız binalardan oluşmaktadır. Karşıyakalı yapı müteahhitleri olarak kentin yenilenmesi için sorumluluk almaya ve göreve hazırız. Kimi çevrelerce kentsel dönüşümün çarpıtılarak rantsal dönüşüm olarak sunulduğunu ve kooperatiflerin yapması gerektiğini ifade ettiklerini görüyoruz. Oysa bunun doğru olmadığı açıktır. Plansız, çarpık, sağlıksız yapılaşmaların sebebi inşaat müteahhitleri değildir. Şehir planlamaları ve alt yapıyı yerel yönetimler yapmaktadır. Yapı ruhsatlarını veren, denetleyen ve inşaat standartlarını belirleyenler kamu otoritesini temsil eden idarelerdir.


İnşaat müteahhitleri tüm koşulları ilgili kamu kurulumlarınca belirlenmiş sınırlar içinde inşaatını yapan ve bu kurumların denetimine tabi olan firmalardır. Bu nedenle gerek kent planlamalarında ve gerekse uygulamalarda yapı müteahhitlerinin de muhatap alınmaları gereklidir. Merkezi yönetimden ve yerel yönetimlerden beklentimiz İzmirimizin bir marka şehir olması için gerekli düzenleme, uygulama ve projeleri süratle oluşturmaları ve ehil planlamacılar tarafından yapılmasıdır. ” dedi. 


ÇEVRE BAKANLIĞINDAN ÖNEMLİ UYARILAR 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Erkan Yaşacan toplantıda hem sunum yaptı hemde önemli uyarılarda bulundu.

Yaşacan “Riskli yapı tespiti konusunda şimdilik vatandaşın gönüllülüğünü esas alıyoruz. Ancak büyük tehlike arz eden durumlarda gereğini yapacağız. İzmir’in 9500 hektarlık kent merkezi içinde 4435 hektarlık alan kentsel dönüşüm konusudur. Bu alan içinde 313.000 bina ve 882.000 nüfus yaşamaktadır. Bu alan İzmir’in ¼’üne tekabül etmektedir. 


NARLIDERE EN UYGUN ALAN


4 İzmir’de en çabuk dönüşecek alanlardan biri Narlıdere olacak, çünkü hem yerel idare hem vatandaş tam destek veriyor. Kentsel dönüşüm konusunda Belediyelerle ortak hareket etmek istiyoruz. Ancak Belediyelerde ruhsat verme konusunda sorunlar ve yersiz gecikmelerle karşılaşılmaktadır. Hızlı davranılmaması halinde idaremiz ruhsat verme yetkisine sahiptir ve gereğini yapacağız. Riskli yapıların tespiti konusunda İzmir’in 12 Belediyesi de yetkili olmasına rağmen bugüne dek hiçbir tespit gelmemiştir.” Dedi. 


Sabah


Geri Dön