10 yılda 560 bin konut kentsel dönüşüm kapsamında yapıldı!
Active Academy’nin onuncusunu düzenlediği Uluslararası Finans Zirvesi’ne “onur konuşmacısı” olarak katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, son 10 yılda yaptıkları 560 bin konutun yaklaşık 60 bin’inin kentsel dönüşüm kapsamında yapıldığını sö
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Swiss Otel İstanbul’da gerçekleştirilen 10. Finans Zirvesi’nin “onur konuşmacısı” olarak son yılların en tartışmalı girişimlerinden biri olan kentsel dönüşüm hakkında konuştu. Bakanlığın, son 10 yılda 560 bin konutu kentsel dönüşüm kapsamında yaptıklarını belirten Bayraktar, yine son 10 yılda özel sektörün toplam 4.5 milyon, kamunun ise 560 bin konut ürettiğini açıkladı. Bu süre içinde Türkiye’de yapı, inşaat, mühendislik sektörlerinin, inşaat elemanlarıyla birlikte tecrübe kazandığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı, “Devlet olarak biz de iş yapa yapa, damdan düşe düşe öğrendik ve derinlik kazandık” dedi.
“Tüm dünya Türkiye’ye gıptayla bakıyor”
AB ekonomisine ve Arap Baharı’na rağmen krizin Türkiye’yi teğet geçtiğini söyleyen Erdoğan Bayraktar, Türk müteahhitlerinin temkinli yaklaşımlarının ve TOKİ konutlarının bunda büyük katkısı olduğunu söyledi. Özel sektör ve devlet konutlarında vatandaşın katılımını sağlayıp reel değeriyle piyasaya sürdüklerini belirten Bayraktar, bu yıl yüzde 5.5’lik bir büyüme kaydedildiğini belirtti ve “Yönetime geldiğimizde kasada 27.5 milyar vardı. Şimdi bu rakam 115 milyar dolar” dedi.
“Vatandaş, ‘Devlet çok güzel bir yasa yaptı’ desin”
“İstanbul’da 5.5 şiddetinde bir deprem olsa tam 60 bin konut yıkılacak. Bu nedenle Kentsel Dönüşüm bu şehir için çok önemli” diyerek sürece karşı çıkılmaması gerektiğini belirten Bakan Erdoğan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Konut kredileriyle birlikte hareket eden bir Bakanlık olarak, kentsel dönüşüm seferberliği hedefliyoruz. 31 Mayıs itibarıyla yayınlanan yeni yasa, şimdi çeşitli kesimlerden ajitasyonla karşı karşıya. Ama zaten bir süredir 73. Madde gereği, Türkiye çapında kentsel dönüşüm projeleri yürütülüyor. Gaziantep’ten İstanbul Esenler’e ve Samsun’a kadar vatandaşlar da artık benimsemeye başlıyorlar. 3194 sayılı İmar Kanunu’na göre evler, gerçekten yıkılma riski taşımıyorsa biz zaten dokunmuyoruz. Onun yerine Belediye vatandaşla anlaşıyor, vatandaştan rıza alıyor ve bize öyle geliyor. Düşünün; şimdiden bu konuda 200’ün üzerinde başvuru aldık.”
“Tarihi krizlerde kurtarıcı inşaat sektörü”
Son dönemde gerçekleşen büyük ABD krizinin gayrimenkul ve inşaat sektöründen kaynaklanan bir kriz olduğunu ama bu krizden çıkmak için yine inşaat sektörünün kullanıldığını söyleyen Bayraktar, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa merkezli krizin de inşaat sektörüyle çözüme kavuştuğunu belirterek Türkiye’deki sektörel çözüm olasılıklarını bu örnek üzerinden sürdürdü.