27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen Said Bey Sitesi, depremde 8 saniyede yıkıldı!

Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen Said Bey Sitesi, depremde 8 saniyede yıkıldı!

Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depremleri büyük yıkıma neden oldu. Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen Said Bey Sitesi depremde sadece 8 saniyede yıkıldı.



6 Şubat'ta meydana gelen deprem 11 kentte büyük yıkıma neden oldu. Depremde yıkılan bazı yapılarda ise trajik hikayeler gün yüzüne çıktı. Bu binalardan biride 43 kişinin yaşamını yitirdiği Said Bey Sitesi...

Depremde 43 kişinin hayatını kaybettiği Said Bey Sitesi için açılan davanın ilk duruşması 1 Aralık tarihinde görülecek. Depremzedeler, “Sitenin 2016 yılında kentsel dönüşüm kapsamında yapıldığını ve 8 saniyede yıkıldığını” söyledi.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Maraş’ta, 6 Şubat depremlerinde Said Bey Sitesi’nin 2 bloku yıkıldı. 43 kişi öldü, bir çocuk ise hâlâ kayıp.

Siyasi isimlere yakınlığı ile bilinen sitenin müteahhidi Hasan Çam, statik proje ve uygulama denetim görevlisi Yavuz Kaygısız, şantiye şefi Halil İbrahim Us, yapı denetim şirketi yetkilisi Halil Yıldız tutuklanırken yapı denetim şirketi kontrol elemanı Melike Yıldız adli kontrol kararıyla serbest kaldı. Davanın ilk duruşması ise Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 1 Aralık tarihinde görülecek.

DÖNÜŞÜMLE YAPILMIŞTI

Savcılık soruşturması noktasında sitenin A ve B bloklarının dosyaları ayrıldı, toplanan tüm belgeler detaylı rapor için bilirkişiye gönderildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden bilirkişi heyeti, incelemelerinin ardından düzenledikleri raporu Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaştırdı.

Birçok usulsüzlüğün sıralandığı raporda şu ifadeler kullanıldı: “A blok inşaatı tamamlandıktan sonra yapının asma kat bölmesinin çelik konstrüksiyon ve betonlarla dolurularak bir kat haline getirilmiştir. Binaya, inşası sonrasında projelerinde olmayan işlemler gerçekleştirilmiş. Binanın taşıyıcı sistemini olumsuz etkilemiştir.” 

Söz konusu binanın benzer ihmal ve usulsüzlükleri B blok için hazırlanan bilirkişi raporunda da görüldü. Soruşturma sonunda şantiye şefi şüpheli Halil İbrahim Us, müteahhit Hasan Çam, statik proje ve uygulama denetim görevlisi Yavuz Kaygısız, yapı denetim şirketi sahibi Halil Yıldız ile yapı denetim şirketi kontrol elemanı Melike Y. hakkında 2 sene 8 aydan 22,5 seneye kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. 

İddianamede sorumlulukların yerine getirilmediği ifade edilerek, "Said Bey Sitesi A Blok apartmanının projelendirilmesindeki eksiklikler, işçilik hataları, binanın yapı malzeme özelliklerindeki yetersizlikler sebebiyle site yıkılmıştır" denildi.

Kiracı için ev satın almak mümkün değil, ev sahibi içinse kiralar tatmin edici değil!

İstanbul ve  İzmir  suya mı gömülecek? Kıyı kentleri için ürküten uyarı! Uzmanlar tarih verdi, ilçe ilçe açıkladı!


Geri Dön