09 / 01 / 2025

Kentsel dönüşüm kapsamında 2 yılda 40 bin bina yıkıldı!

Kentsel dönüşüm kapsamında 2 yılda 40 bin bina yıkıldı!

Türkiye, 2 yıl önce çıkarılan Afet Yasası ile kentsel dönüşümde sınıf atladı. Binasını riskli görüp Bakanlığa başvuran sayısı 50 kat arttı. 2 yıl içinde 40 bin bina sahibi kentsel dönüşüm çalışmalarının içinde yeraldı.



Kentsel dönüşüm çalışmalarında 2012 adeta bir milat yılı oldu. Riskli binaların dönüşmelerini kapsayan 6306 sayılı 'Afet Risk Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu yürürlüğe girdi. Türkiye bu süreçten sonra kentsel dönüşümde çağ atladı. Kanun ile 2 yılda toplam 40 bin binada kenstel dönüşüm çalışması yapıldı. Kamuoyunda 'kentsel dönüşüm yasası' olarak bilinen bu afet yasası kapsamında vatandaşın riskli binası yıkılıyor devlette bu. Bu dönüşümde vatandaşa kredi ve kira desteği sağlanıyor.


İLK DURAK BAKANLIK


Dönüşmek isteyenler öncelikli olarak Çevre ve Şehirçilik Bakanlığı'nın yolunu tutuyor. İlk yapılacak şey 'Risk Raporu' almak. Rapor alınırsa devletin desteği de sağlanmış oluyor. Raporu Bakanlığın belirlediği kamu ve özel sektörden lisans verilen kurumlar yapabiliyor. Bakanlığın http://www.csb.gov.tr resmi sitesinden bulunduğu binanın ilini seçen kişi bulunduğu bölgede resmi risk raporu veren kuruluşları anında görüyor.


BİR GÜNDE BÜTÜN RİSKLER ÖLÇÜLÜYOR


Sıra dilekçeye geliyor. Binadan bir kişi müracaatını dilekçe ile raporu veren kuruluşa yapmak zorunda. Rapor için sadece binanın tapusunu götürmek yeterli. Müracat sonrasında vatandaşın yapacağı beklemek. Yaklaşık bir hafta sonra yetkili personel gelip gerekli olan tetikleri yapılıyor. Çalışma bir gün sürüyor. Bina kiriş ve kolonları inceleniyor alınan örnek ve tetkik sonuçları laboratuvara gönderiliyor. Sonuçlar yedi ile on gün içinde sonuçlandıktan sonra raporunuz açıklanıyor. Raporda olası bir deprem karşısında binanın fiziki ve teknik olarak durumu, sağlamlık derecesi ve barındırdığı risk sonuçları yeralıyor.


Rapor 3 sonuç üzerinde değerlendiriliyor. 'Binanız sağlam, yenilenmesi gerekiyor ve takviye güçlendirme gerekiyor' şeklinde. Eğer binanıza sağlam raporu verilmememişe size devletin yardımı başlıyor. Gerekli rapor ile Bakanlığa ulaşarak kanunla belirtilen teşvikleri rahatlıkla alabiliyorsunuz.


GÖZLER BU CADDEDE


Bağdat Caddesi kentsel dönüşümde değeri en fazla artan yerlerden biri. Kentsel dönüşümden önce 300 bin TL değerindeki bir daire kentsel dönüşümden sonra 1 milyonun üstünü bile görüyor. Tüketiciler Derneği'nden Hatice Kolçak değerini katlayan yerlere dikkat çekerek rant kavramının bu yüzden oluştuğunu söylüyor.


DEPREM RiSKİNE LÜTFEN DİKKAT!


Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu,İstanbul vizyonunun belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Gündoğdu 'Kentsel dönüşüm binaların yıkılıp tekrar yapılması demek değil. Buraların gelecek yaşamını planlamak gerekiyor. İstanbul sanayi kenti olmaya devam edecek mi? Bütün soruların tartışılması lazım' dedi.


Yeni Şafak 


Geri Dön