29 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımı vergiden muaf mı?

Kentsel dönüşüm kira yardımı vergiden muaf mı?

Kentsel dönüşüm kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hak sahiplerinin hesabına yatırılan kira yardımı gelir vergisine tabi midir? Kira yardımının vergisi olur mu? Kira yardımı vergiye dahil mi? İşte cevaplar...



Kentsel dönüşüm kira yardımı vergiden muaf mı?


Afet riski altındaki alan ilan edilmiş bölgelerde yaşayan konut sahipleri, vergilerden muaf değil. Ancak, riskli alan sınırları içinde malik, kendi binasını yapacaksa belediye ve noter harçlarından muaf olur. Bunun dışında kira gelir vergisi ve konut vergisi ödemeye devam eder.


Kira yardımı sorgulamak için tıklayın!


6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un Üçüncü Bölümü'ndeki "Dönüşüm Gelirleri ve Diğer Hükümler" başlığının alt başlığı "Dönüşüm gelirleri" kısmında bu durum şöyle ifade edilir;


"(9) Bu Kanun uyarınca yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesnadır."


Kira yardımı vergiye tabi mi?


6306 sayılı yasa kapsamında hak sahiplerinin hesabına yatırılan kira yardımı gelir vergisine dahil olmamakla birlikte yardım amaçlı yapılan bir ödenektir. Bu nedenle vergiye tabi değildir.


Geri Dön