Emlak Terimleri

Kentsel dönüşüm nasıl olacak?

İnsan odaklı bir uygulama olan kentsel dönüşüm projeleri, yaşanılabilir standartlarda kentler oluşturma amacı taşıyor. Peki, kentsel dönüşüm nasıl olacak? Kentsel dönüşüm nasıl olmalı? İşte sorularınızın yanıtı...

Kentsel dönüşüm nasıl olacak?

Yaşanılabilir standartlarda kentler oluşturma amacı olan kentsel dönüşüm ile ilgili en çok sorulan sorular arasında "Kentsel dönüşüm nasıl olacak?", "Kentsel dönüşüm nasıl uygulanacak?" gibi sorular bulunuyor.


Kentsel dönüşüm uygulamalarına dair merak edilen hususlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan rehberde yer alıyor. Burada yer alan bilgiler doğrultusunda "Kentsel dönüşüm nasıl yapılıyor?" sorusunun yanıtı karşımıza şu şekilde çıkıyor:


Kentsel dönüşüm nasıl olmalı?

Ülkemizde, kentsel dönüşüm çalışmaları yerel yönetimlerin yer seçimi yaparak belediye meclis kararı alınması sonucu başlamaktadır. 


Yerel yönetimler alınan meclis kararı ile birlikte Toplu Konut İdaresi Kentsel Yenileme Daire Başkanlığı'na müracaat etmesi sonucu önprotokol imzalanır. 


İmzalanan önprotokol de yerel yönetimler 6 aylık süre zarfında harita işlemleri, hak sahipliği tespiti, zemin etüd çalışmaları, taslak imar planlama çalışması ve fizibilite çalışmasını tamamlamak zorundadır. 


Hazırlanan çalışmalar; Toplu Konut İdaresi tarafından incelenerek yatırıma uygun bulunması halinde protokol imzalanarak çalışmalar sürdürülmektedir. 



Kentsel Dönüşüm Yer Seçimi 

Kentsel dönüşüm uygulamalarında yer seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterler aşağıda verilmiştir; 

1. Yaşam güvenliği açısından riskli bir bölge olması, 

2. Zemin durumu, 

3. Mülkiyet sahiplerinin isteği, 

4. Altyapı ve ulaşım eksikliği, 

5. İmar ve mülkiyet problemleri, 

6. Fiziki ve sosyal donatı alanı yetersizliği, 

7. Arsa bedelleri, 

8. Nitelikli konut alanı ihtiyacı… 


Kentsel Dönüşüm ile ilgili mevzuat düzenlemeleri, Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun ile Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun uygulama yönetmeliği kapsamında bulunuyor.



Kentsel dönüşüm yasası!
Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi yönetmeliği!