27 / 12 / 2024

Kentsel dönüşüm olmasaydı müteahhit Çinçin'e girmezdi

Kentsel dönüşüm olmasaydı müteahhit Çinçin'e girmezdi

Altındağ Belediyesi kentsel dönüşüm projelerinin ilkine 2006 yılının Ağustos'unda başladı.



Gecekondu yıkımlarını sürdüren Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, "TOKİ ile protokol yapıp bu mahalleleri kentsel dönüşüm projesine dahil etmeseydik buraya müteahhit girmezdi. Çünkü müteahhit iş yapacağı yerin sosyal çevresine de dikkat ediyor" dedi.

Altındağ Belediyesi'nin yürüttüğü kentsel dönüşüm projeleri kapsamında ilki 2006 yılı Ağustos'unda başlayan AKTAŞ-TOKİ Toplu Konutları'nın ikinci etabı için harekete geçildi. Önceki günlerde Gökçenefe'de yıkılan 33 gecekondu da dahil olmak üzere Aktaş'ta 196, Server Somuncuoğlu Mahallesi'nde 220 gecekondu yıkılacak ve yerlerine modern toplu konutlar inşa edilecek.

Yıkımlarla ilgili bilgi veren Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, "95 bin 900 metre karelik alanda yaklaşık 450 gecekonduyu yıkacağız. Vatandaşlara tebligatlar çok önce yapıldı, taşınmaları için gereken süre tanındı" dedi. İmzalanan protokol uyarınca bölgede, daha önce 2006 yılında inşa edilen TOKİ-AKTAŞ Toplu Konutları'nın 2.Etap inşaatlarının başlayacağını belirten Tiryaki, "Bu alanda bin 280 dairelik bir toplu konut projesi yürütülecek. Proje kapsamında bölgeye bir karakol, idare için tesis binası, içinde hanımlar lokali ve kreş olan bir sosyal tesis ile ticaret merkezi de yapılacak" diye konuştu.

Alt yapı sorunu yok

Yıkımlarda, vatandaşların mağdur edilmemesi için hassasiyet gösterildiğini belirten Tiryaki, şunları söyledi: "TOKİ ile protokol yapıp bu mahalleleri kentsel dönüşüm projesine dahil etmeseydik buraya müteahhit girmezdi. Çünkü müteahhit iş yapacağı yerin sosyal çevresine de dikkat ediyor. Bakın burası şehrin merkezi. Kızılay'a, Ulus'a, Cebeci'ye 10 dakika mesafede. Ulaşım sorunu yok, imar sorunu yok ama hala gecekondu bölgesi. Altındağ'daki pek çok gecekondu mahallesi 2.5 yıl içinde tam bir dönüşüm yaşadı. İmar yolları açıldı, modern yapılaşma başladı. Güneşevler'e, Hasköy'e, Çamlık'a, Karapürçek'e gidin bir bakın. Oralar da gecekondu semtleriydi üstelik aralarında şehrin neredeyse öbür ucunda olan da var. Ama yapılaşma çok hızlı ilerliyor.

Kira öder gibi

Hak sahipleri tapularında belirtilen metrekareler üzerinden yapılacak bir hesaplamayla ev sahibi olacaklar. Aradaki farkı, 10 ya da 15 yıl gibi çok uzun vadede ve düşük miktarlarda, sıkıntıya girmeden kira öder gibi ödeyip evlerine kavuşacaklar. Gecekondusu yıkılan vatandaşlarımız en fazla 1.5 sıkıntı çekecekler daha sonra kendi evlerine geçecekler. Burada yıllarca çektikleri sıkıntıların yanında 1.5 yılın lafı bile edilemez. Önemli olan çocuklardır ve çocuklarımızın bu şartlarda yaşamalarına daha fazla müsaade edemeyiz.

Altındağ'ın köy olmasına izin vermeyiz

Aktaş Mahallesi'nde TOKİ'yle daha önce yaptığımız kentsel dönüşüm projesi uygulamaları kapsamında gecekonduları yıkılan vatandaşlarımız, kendi evlerine geçince bizlere teşekkür etmeye geldiler. Bu ilçe artık gecekondularla, suçla ve düzensizlikle anılamaz. Biz o gecekonduları, yerlerine insanca şartlarda yaşamayı mümkün kılan konutlar yapmak için yıkıyoruz. Toplumun sosyo ekonomik bakımdan yüksek tabakaları da ilçemize taşınsınlar, buralarda ev alsınlar, buranın kültürel ve sosyal çehresi de olumlu yönde değişsin istiyoruz. Altındağ'ın, başkentin ortasında bir köy olmasına müsaade edemeyiz.

Hürriyet


Geri Dön