03 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm öncesinde mesleki kriterlerin belirlenmeli!

 Kentsel dönüşüm öncesinde mesleki kriterlerin belirlenmeli!

Tüm İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (TİMFED) Başkanı Tahir Tellioğlu kentsel dönüşüm yasasının çıktığını hatırlatarak, kentsel dönüşümü uygulayacak olan en önemli rol içinde yer alan müteahhitlerin disipline edilmesi gerektiğini söyledi



Kentsel dönüşüm öncesinde mesleki kriterlerin kesinlikle belirlenmesi gerektiğini ifade eden Tellioğlu, 'Beton demir gibi malzemelerin denetimleri yapılıyor. Ama beton statiği projeye göre yapılmıyorsa betonun suçu ne?' diye konuştu. Yeni Şafak'a değerlendirme yapan Tellioğlu, müteahhitlik mesleğinin bir yasasının olmadığını dolayısıyla bir tanımının da olmadığını dile getirirken, 'Mesleki tanımı olmayan bir adamın cezası da olmaz' dedi. Kentsel dönüşümde yüklenici olarak müteahhitlerin disipline edilmesi için bir oda haline getirilmeleri gerektiğini dile getiren Tellioğlu, Başbakan Erdoğan'dan yardım talebinde bulunduklarını söyledi. Tellioğlu, sektörü disipline edecek önerilerini sunmak için Başbakan Erdoğan'dan randevu talebinde bulunduklarını da kaydetti.


'Mesleki tanımı olmayan bir adamın cezası da olmaz' diyen Tellioğlu, 'Türkiye'de müteahhitlikte bir seviye kriteri yok, Suriye'de bile var. Kriter konulmalı. Örneğin; her yaptığı işte yüzde 50 iş bitirme değeri artırılsın. İlk yıl 3 bin metrekare yer yapsın, bitirdiğinde 4 bin 500 metrekare bina yapabilme yetkisi verilsin, sonra 6 bin 500 metrekare yapma yetkisi olsun, böylece 10 bin metrekare bina yapıncaya kadar 5 dönem geçiren kişi, kentsel dönüşümde hatasız, kalıcı binalar yapabilecek. Ama bugün adam Yenimahalle'de binayı yarım bırakıp, kaçıyor, Çankaya'da yeniden inşaat üstleniyor ama Çankaya Belediyesi bu kişinin Yenimahalle'de yaptığını göremiyor. Bu durumları önlemek ve sektörü disipline edecek önerilerimizi sunmak için Başbakan Erdoğan'dan yardım talebinde bulunduk, randevu bekliyoruz' diye konuştu.


Tellioğlu, kentsel dönüşümün İstanbul,  İzmir  gibi bazı illerde çürük yapılaşmanın oluşturacağı tehlikeler nedeniyle kamu zorlaması yoluyla, bazı illerde ise yerel yönetimlerin kararı çerçevesinde olacağını kaydetti. Bu kapsamda kentsel dönüşüm sürecinde öncelikle afet ve deprem riski bulunan bölgelerde başlayacağını hatırlatan Tellioğlu, 'Yasada tebligatın ulaşmasının ardından 6 ay içinde kentsel dönüşümün başlatılması yer alıyor. Ama biz de tebligatın hazırlanması ve gelmesi uzun sürdüğü için vatandaş için de uzun zaman alacak. Ama valilikler ve belediyeler kentsel dönüşüm yerlerinde yıkılacak binaları tespit etmiş ve vatandaşlardan da kat karşılığını kabul ettikleri imzalarını da toplamışsa Çevre Bakanlığı'na 'bizi de sürece dahil edin' diyebilecek' değerlendirmesi yaptı.

Yeni Şafak/CAHİT SARAÇOĞLU 



Geri Dön