22 / 11 / 2024
fuzul

Kentsel dönüşüm projeleri iklimlendirme pazarını hareketlendirecek!

Kentsel dönüşüm projeleri iklimlendirme pazarını hareketlendirecek!

Türkiye genelinde kentsel dönüşüm ile birlikte 6.5-7 milyon evin yıkılıp yeniden yapılacak olması iklimlendirme pazarını hareketlendirecek. sektörün dünya ortalamasının 2 katına yakın büyümesini sağlayacak...






Türkiye genelinde kentsel dönüşüm ile birlikte 6.5-7 milyon evin yıkılıp yeniden yapılacak olması iklimlendirme pazarını hareketlendirecek. Pazarda yüzde 30 olan duvar tipi cihaz değiştirme oranının da 2018-2019'da yüzde 50'ye çıkması bekleniyor. 


İklimlendirme pazarını heyecanlı bir süreç bekliyor. İnşaat sektörünün büyümesi ve başlanan kentsel dönüşüm kapsamında 7 milyona yakın konutun yıkılıp yeniden yapılması, sektörün dünya ortalamasının 2 katına yakın büyümesini sağlayacak. 


Aynca sektörde şu anda yüzde 30 olan cihaz değişim oranının da önümüzdeki yıllarda yüzde 50'ye çıkması öngörülüyor. Bosch Termoteknik Türkiye Orta Doğu ve Kafkasya Satış Genel Müdürü Zafer Polat, dünyadaki ısıtma, soğutma ve havalandırma pazarının yaklaşık 80 milyar Avro civarında olduğunu belirtti. Söz konusu pazarda en büyük payı 50 milyar avroluk büyüklükle havalandırma ve soğutma ekipmanlarının aldığını söyleyen Polat, Türkiye pazarının ise 2 milyar avro civarında olduğunu ve bunun 1,2 milyar avro kadarını soğutma ve havalandırma sistemleri, 800 milyon avroluk bölümünün ise ısıtma ve sıcak su sistemlerinden oluştuğunu açıkladı. Söz konusu pazarda kentsel dönüşüm ve değişim rüzgarının eseceğini dile getiren Zafer Polat, şunları kaydetti: "Türkiye pazarının büyümesinin büyük kısmının soğutma sistemlerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Isıtma pazarında ise duvar tipi cihaz yenüeme pazarının Avrupa'da olduğu gibi giderek önem kazanacağını düşünüyoruz. 


Türkiye'de çalışan yaklaşık 8 milyon duvar tipi cihaz bulunuyor. Bu cihazlar kademeli olarak ömürlerini tamamladığından yenisi ile değiştiriliyor. Türkiye'de her yıl montajı yapılan yaklaşık 1 müyon cihazın yüzde 30'u yenileme amaçlı değişimlerden oluşuyor. 2018-19 yıllarında bu oranm yüzde 50'ye ulaşacağını tahmin ediyoruz. Batı Avrupa'da, doğalgazın 40-50 yıldır kullanıldığı ülkelerde değişim pazan yüzde 75 seviyesinde. Dolayısıyla önümüzdeki 20 yıl içinde bu değişim pazarının Türkiye'de daha da büyümesi bekleniyor." Türkiye'de pazar yüzde 7 büyüyecek Pazann büyümesinde etkili olacak diğer gelişmenin de kentsel dönüşüm olduğunu dile getiren Polat, yıkılıp yeniden yapılacak olan 7 milyon civannda konutun birçok sektör açısından ekonomik değer yaratacağını söyledi. Polat, bu doğrultuda Türkiye pazarının bu yıl yüzde 7 civannda büyüyeceğini ifade ederek, "Avrupa'da yaşanan Avro krizi nedeniyle önümüzdeki 4-5 yıl içinde batı Avrupa'da yüzde 1 gibi sınırlı bir büyüme beklenirken, Doğu Avrupa'da özelikle Rusya ve Türkiye'de yüzde 7'nin üzerinde bir büyüme öngörülmekte. Bunun yanında Hindistan, Asya ülkeleri, Güney Amerika ve Brezilya, Bosch Termoteknoloji'nin önümüzdeki dönemde büyüme beklediği ülkeler arasında yer alıyor. Kuzey Afrika'da da ticaret hacmi artıyor. Önümüzdeki 6 yıl için ortalama büyüme beklentilerine bakarsak, Amerika'da pazarın ortalamada yaklaşık yıllık yüzde 5 büyüyeceği, bu büyümenin en büyük payının ise soğutma ve havalandırmada olacağını öngörüyoruz. Avrupa'da ise yıllık ortalama pazar büyümesinin yüzde 3 gibi olacağını ve bunun en büyük kısmının ısıtma, soğutma ve sıcak su entegre sistemlerde olacağını düşünüyoruz. Asya-Pasifik bölgesi ise yüzde 8 civarında ortalama büyüme hızıyla dünya pazarının en çekici kısmını oluşturmaya devam edecek. Buradaki büyümenin büyük kısmını ise soğutma ve havalandırma sistemleri oluşturacak" dedi. 


Polat, Türkiye pazannın büyümesinin büyük kısmının soğutma sistemlerinden gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti. Türkiye Bosch için üretim ve satışta önemli Türkiye'nin büyümeye açık bir pazar olması, yetkin işgücü ve gelişmiş Ar-Ge teknolojileri sayesinde kaliteli üretim imkanının olması nedeniyle şirketleri için önemli olduğunu dile getiren Polat, "Bosch Termoteknik Türkiye, hem satış, hem üretim olaYoğuşmalı kombide kanuni zorunluluk Zafer Polat, Türkiye'nin coğrafi özelliği nedeniyle ısıtma ve soğutma ürünlerinde büyük bir pazar oluştuğunu, Türkiye'nin doğusuna gidildikçe ısıtmai, güneye inildikçe de soğutma ürünleri ve güneş enerji sistemlerinin ön plana çıktığını söyledi.Polat, "Avrupa'da görüşülen ErP yasası yürürlüğe girdiğinde yüksek verimli yoğuşmalı kombiler ile Inverter klimalar zorunlu olacak. Bu değişimi Türkiye'de takip edecek" dedi. 


Bosch Termoteknik nezdinde çok önemli bir konumda. Türkiye'nin yanı sıra bölgemizdeki 17 ülke de satış şirketimizin sorumluluk alanında. Manisa'daki fabrikamız 845 çalışanımızla kombi, ısı pompası ve komponent üretiminde rekorlar kırıyor. Duvar tipi kombilerde 24 cihaz ailesi için 800'den fazla tipte üretim gerçekleştiriyoruz. Bunun yüzde 60'ı yoğuşmalı, yüzde 40'ı konvansiyonel cihazlardan oluşuyor. 2012'de 500 binin üzerinde kombi ürettik. Üretimimizin yaklaşık yüzde 70'i 34 ülkeye ihraç ediliyor" bilgisini verdi. 


Yener KARADENİZ/Dünya Gazetesi


Geri Dön