Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüm sözleşmelerinde nelere dikkat edilmeli?

Gayrimenkul ve kentsel dönüşüm hukuku uzmanı avukat Senem Kiraz, kentsel dönüşüm sözleşmelerinde yaşanabilecek sorunlar hakkında önerilerde bulundu. Kiraz her türlü sorunun çözümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın devreye gireceğini dile getirdi. 

Kentsel dönüşümde bugüne kadar yapımına başlanmayan ve taahhüt edilen sürede bitirilemeyen binalar konusunda mahkeme yoluyla çözüm arandığını belirten Kiraz, bu sürecin hem 3-5 yıl sürdüğünü, hem de yüksek harç masraflarının ortaya çıktığını açıkladı. Hürriyet'te yer alan habere göre;  Bakanlığın vatandaşlara sunduğu bu kolaylık hakkında da bilgi veren Senem Kiraz, şunları söyledi: 

İKİ TEMEL ŞART ARANIYOR 

“Arsa sahipleri veya kat malikleriyle müteahhit arasında imzalanmış olan, riskli binanın kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi için yapılan gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri mahkemeler yerine Çevre Şehircilik Bakanlığı’na müracaat yoluyla feshine imkan tanındı. Bunun için iki temel şart aranıyor. Müteahhitten kaynaklanan sebeplerle 1 yıl içinde yeni yapının yapım işine başlanılmamış olması veya belirli bir seviyede durdurulmuş ve en az 6 aydır bitirilmesini gerektirecek seviyede ekip ve ekipmanla inşaat faaliyete devam edilmiyor olması gerekiyor. Bununla birlikte apartmandaki kat maliklerinin 3’te 2 çoğunluğa ulaşarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir dilekçeyle başvurması da gerekiyor.” 

Kiraz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yapılacak müracaat ve sonrasında yaşanabilecek sorunların çözümü için sürecin mutlaka uzman avukat desteğiyle takip edilmesi gerektiğine de dikkat çekti.

Kentsel dönüşümde hukuki süreç nasıl ilerliyor?